Rektör Hacımüftüoğlu’ndan ABD’de stratejik bilimsel temaslar: Önde gelen ABD üniversitesiyle ortaklık adımları

Rektör Hacımüftüoğlu’ndan ABD’de stratejik bilimsel temaslar: Önde gelen ABD üniversitesiyle ortaklık adımları

Genel 9.05.2025 10:03:17 0
Rektör Hacımüftüoğlu’ndan ABD’de stratejik bilimsel temaslar: Önde gelen ABD üniversitesiyle ortaklık adımları
Tarih: 09.05.2025 10:03 Güncelleme: 09.05.2025 10:03
Atatürk Üniversitesi, uluslararası bilim diplomasisi kapsamında yürüttüğü temaslarla küresel ölçekte akademik iş birliklerini derinleştirmeye devam ediyor.
Amerika Birleşik Devletlerine gerçekleştirilen akademik ziyaret programı çerçevesinde, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, bilimsel çalışmaları ve yöneticilik deneyimleriyle uluslararası alanda saygın bir yere sahip üç önemli akademisyenle bir araya geldi.
University of Michigan’dan Prof. Dr. Joerg Lahann, University of Southern California’dan Prof. Dr. Paul Bogdan ve North Carolina State University’den Prof. Dr. Martin Thuo ile gerçekleştirilen görüşmelerde, yükseköğretim alanında kurumlar arası iş birliğini güçlendirmeye yönelik somut başlıklar ele alındı.
Ortak bilimsel hedefler, Uluslararası projeler ve akademik hareketlilik konuşuldu
Toplantılarda, özellikle bilimsel üretimin nitelik ve etki boyutunu artırmaya yönelik ortak araştırma projeleri, disiplinler arası iş birlikleri, ikili akademisyen ve öğrenci değişim programları, uluslararası burs ve fon kaynaklarının paylaşımı ve ortak laboratuvar ve merkez kurulumu gibi stratejik konular görüşüldü.
Görüşmelerin en dikkat çekici yönlerinden biri, üniversiteler arası etkileşimin sadece öğrenci ve akademisyen hareketliliğiyle sınırlı kalmayıp, ortak teknoloji geliştirme, bilgi transferi ve ortak yayın politikaları gibi daha derin yapısal alanlara da yönelmesi oldu. Bu bağlamda, görüşülen akademisyenlerin liderlik ettiği araştırma merkezleri ve inovasyon projeleriyle Atatürk Üniversitesi arasında çok yönlü iş birliği alanları ortaya kondu.
Rektör Hacımüftüoğlu: "Bilimsel gücümüzü küresel paydaşlarla birleştiriyoruz"
Ziyarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, uluslararası bilim çevreleriyle geliştirilen bu tür iş birliklerinin Türkiye’nin yükseköğretim vizyonuna da katkı sunduğunu belirterek: "Atatürk Üniversitesi olarak, bilimi sınırların ötesinde inşa etmenin gerekliliğine inanıyoruz. ABD’deki öncü üniversitelerle gerçekleştirdiğimiz bu temaslar; bilimsel ortaklıkların kurumsallaşması, araştırma projelerimizin uluslararası fonlarla desteklenmesi ve genç araştırmacılarımızın küresel akademik ortamlarda yetişmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu görüşmelerde yalnızca iş birliklerini konuşmakla kalmadık, aynı zamanda Atatürk Üniversitesinin bilimsel vizyonunu, potansiyelini ve iş birliğine açık yönlerini detaylı bir biçimde aktardık" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Hacımüftüoğlu ayrıca, üniversitenin gelişen bilim altyapısını ve araştırma kapasitesini küresel akademik ağlarla entegre etmenin, gelecekte daha güçlü bir akademik kimlik inşası açısından hayati olduğunu vurguladı.
Küresel akademik vizyonun bir parçası: Bilimde uluslararasılaşma
Atatürk Üniversitesinin yürüttüğü bu stratejik temaslar, yalnızca ikili iş birlikleriyle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda bilimsel üretimin küresel dolaşımına entegre olmayı hedefleyen uzun vadeli bir vizyonun parçası olarak değerlendiriliyor. Özellikle yapay zekâ, sağlık teknolojileri, malzeme bilimi ve kompleks sistemler gibi öncelikli araştırma alanlarında ortak projeler geliştirilmesi bekleniyor.
Bu kapsamda yapılan planlamaların, önümüzdeki dönemde somut akademik çıktılarla desteklenerek uluslararası araştırma konsorsiyumlarına katılım, ortak yayınlar, yeni nesil eğitim programları ve karşılıklı bilim insanı görevlendirmeleri ile genişletilmesi öngörülüyor.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ