Prof. Dr. Adem Palabıyık: “Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır”

Prof. Dr. Adem Palabıyık: “Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır”

Van Haberleri 15.01.2023 15:46:00 0
Prof. Dr. Adem Palabıyık: “Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır”
Tarih: 15.01.2023 15:46 Güncelleme: 15.01.2023 17:45

Van’da, Kadim Aşiretler Federasyonu (KAF) öncülüğünde bölgedeki aşiret reisleri, akademisyen ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen ’1. Ulusal Gençlerle Geleceği İnşa Et Kongresi’nin sonuç bildirgesi açıklandı.
Bir kahvaltı salonunda düzenlenen basın açıklamasında konuşan KAF Başkanı Rasim Aslan, kongreye aşiret reisleri, kanaat önderleri ve akademisyenlerden oluşan yaklaşık bin 250 kişinin katıldığını ifade ederek, “Bazı kesimlerin; aşiretlerin, gençlere ulaşılmadığı ve kadınlara değer verilmediği söylemlerinin aksine, bölgedeki aşiretler gibi kadını ve gencine sahip çıkan başka bir kesim yok. Eski gelenek, görenek, kültürümüzü geri getirmek için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Kongremizde de hep bu bölgenin insanlarına bunları anlattık. Türkiye’nin her tarafından yazar, gazeteci, sanatçı bölgemizle ilgili çok büyük çalışmalar yaptılar. Gençlerimiz uzun bir zamandır baskı altında kaldı. İstemediğimiz, beklemediğimiz yönlere çekildi. Ahlakları kısmen de olsa değiştirildi. Eskiden her aşiretin bir medresesi vardı. Bu medrese üniversite gibi çalışır, gençlerini o medresede yetiştirirdi. İşte biz bundan mahrum kaldık. ’Aşiretler birlik beraberlik değildir’ dediler. Ama kongrede 600 aşireti bir araya getirdik ve bin 250 kişilik bir katılım sağlandı. Sadece doğuda örgütlenmiş değiliz. İstanbul, Ankara, Bursa, Konya, Adana, yani her tarafta yüzde 75’in üzerinde örgütlenmiş durumdayız. Bundan sonraki kongremizi yurtdışında yapmayı düşünüyoruz" dedi.

“Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır”
Bir gün süren kongrenin sonuç bildirgesini okuyan Kongre Koordinatörü Bitlis Eren Üniversitesinden Prof. Dr. Adem Palabıyık ise “Aşiretler, modernizme karşı örgütlenmeli, federasyonlaşmalı veya kurumsallaşmalıdır. Yüce dinimiz İslam, aşiretlerin değerlerini korumaya almış ve aşiretlerin birçok yapıdan etkilenmesine izin vermeyerek, onları bölgenin en güçlü dinamiği haline getirmiştir. Günümüzde tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de gençlerimizin istek, görüş, düşünce ve hayata bakış açılarını anlamada yaşanmaktır. Özellikle toplumumuzda geleneksel aile yapısından çekirdek aile yapısına geçiş, kentleşme, teknolojik gelişmeler ve yaşam standartlarının değişmesi ile insani ve sosyal ilişkilerimizde sorunlar yaşanmaktadır. Aşiretler, bu sorunların çözümü için katkı sunabilir. Ülkemizde aşiretler, gençler ve kadınlar adına yapılan strateji ve vizyon çalışmalarının günümüzde maalesef yeterli olmadığı görülmektedir. Kadim Aşiretler Federasyonu olarak, gençlerin ve kadınların gözüyle onları anlamak, gençlerin en temel sorunlarını yine gençlerimizle ve gençlik adına faaliyet ve politika üreten kamu kurumlarımız ve sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte tespit edip, somut, uygulanabilir ve gerçekçi çözüm önerileri üretmeyi planlayacaktır. Aşiretler, siyaset üstü bir kavramdır ve modernleşmenin karşısında direnen son kaledir. Aşiretlerin dindar ve muhafazakar yapısı korunmalıdır. Aşiretler, terör ve terörle mücadele açısından her zaman terör ve terörizmin karşısında olacaktır. Bu topraklarda terör faaliyetlerine izin verilmeyecek ve gençlerimiz için terörle mücadeleyi her alanda sürdürülecektir. Bir sonraki kongre sadece gençlerin ve kadınların konuşacağı, konuşulacağı uluslararası bir niteliğe sahip olacak. Sınır ilkelerden ciddi katılımlar ile konuyu zirveye taşıma kararı alınmıştır" diye konuştu.
Yapılan açıklamanın ardından kongreye katılım sağlayan bölgedeki aşiret liderlerine plaket takdim edildi.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya temsilcisi Hakkari’yi 3-2 mağlup etti


Van Spor

Erzincanlı genç raket uluslararası arenada yarı finalde


Van Spor

Grekoromen güreşte Erzincan ekibi yarı finale çıktı


Van Spor

Elazığ hentbolu Türkiye gündeminde: 14 sporcudan ulusal başarı


Van Spor

Montella'dan Sürpriz 11! A Milli Takım'ın Bulgaristan Maçı Kadrosu Açıklandı


Van Spor

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ