İtalya'da Başbakan Conte hükümetini güçlendirerek yola devam etmek istiyor

İtalya'da parlamentonun üst kanadı Senatodan kıl payı da olsa güvenoyu alarak hükümetini koruyan Başbakan Giuseppe Conte ve koalisyon ortaklarının, hükümeti güçlendirerek yola devam etme niyetinde olduğu belirtildi.

Politika 21.01.2021 08:40:59 0
İtalya
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.01.2021 08:40

ROMA (AA) - Koalisyon ortaklarından Italia Viva (Iv) partisinin 13 Ocak'ta 5 Yıldız Hareketi (M5S), Demokratik Parti (PD), Özgürler ve Eşitler (LeU) ile oluşturduğu dörtlü koalisyondan çekildiğini açıklamasıyla çıkan hükümet krizi, 18-19 Ocak’ta parlamentonun her iki kanadında alınan güvenoyları ile şimdilik aşıldı.

Parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisinden salt çoğunlukla, üst kanat Senatodan ise salt çoğunluk olmadan güvenoyu alarak kıl payı hükümetini kurtaran Conte, bugün ilk olarak M5S, PD ve LeU'dan oluşan üçlü koalisyonun temsilcileriyle videokonferans yöntemiyle görüştü.

Basına yansıyan bilgilerde, koalisyon ortakların bu toplantıda durum değerlendirmesi yaptığı ve hükümetin parlamentodaki çoğunluğunun güçlendirilmesi konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Conte, koalisyon ortaklarıyla görüşmesinin ardından bu akşam Cumhurbaşkanı Mattarella tarafından kabul edildi.

İkilinin görüşmesinin 50 dakika sürdüğü ve Conte'nin hükümetin durumu hakkında Cumhurbaşkanı'nı bilgilendirdiği basına yansıdı.

İtalyan basını hükümetin kırılganlığına dikkati çekti

Senatoda Conte'ye salt çoğunluk olmadan verilen güvenoyu, ana akım gazetelerin manşetlerinde yer aldı.

Corriere della Sera, "Conte'ye güvenoyu var ama sadece 156 oyla", La Stampa, "Conte kurtardın ama bu şekilde ülkeyi yönetemezsin" başlığını kullandı.

Basında çıkan haber ve yorumlarda, Conte hükümetinin parlamentonun üst kanadı Senatodaki bazı kritik komisyonlarda azınlığa düştüğü ve hükümetin "kırılgan" hale geldiği belirtildi.

Basındaki yorumlarda, Conte ve koalisyon ortaklarının, Senatoda güven oylamasında kendilerine destek olan bağımsız senatörlerin desteğini alarak güçlü bir çoğunlukla yola devam etme niyetinde olduğu ifade edildi. Bu kapsamda, Başbakan Conte’nin ciddi bir kabine revizyonuna gidebileceği yorumları yapıldı.

2. Conte Hükümeti

M5S, PD, LeU'nun üçlü koalisyon olarak başladığı, PD’nin bölünüp içinden Iv'nin çıkmasıyla dörtlü koalisyona dönüşen "2. Conte Hükümeti", yine Giuseppe Conte liderliğindeki M5S ile aşırı sağcı Lig Partisinin oluşturduğu koalisyon hükümetinin yerine 5 Eylül 2019'da kurulmuştu.

Koalisyonun küçük ortaklarından Iv, 13 Ocak'ta Avrupa Birliği’nden gelecek kurtarma fonuna ilişkin başbakanlığın hazırladığı planı ve Conte'yi sert şekilde eleştirerek hükümetten çekilmişti.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ