İNÜSAM Müdürü Doç Dr. Birdişli Lübnan merkezli televizyona Türkiye-İsrail ilişkilerini anlattı

Malatya İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (İNÜSAM) Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fikret Birdişli, bir televizyon programında, “Günümüzde hemen hemen tüm ülkel

Politika 21.01.2022 13:53:25 0
İNÜSAM Müdürü Doç Dr. Birdişli Lübnan merkezli televizyona Türkiye-İsrail ilişkilerini anlattı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 21.01.2022 13:53

Malatya İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (İNÜSAM) Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fikret Birdişli, bir televizyon programında, “Günümüzde hemen hemen tüm ülkeler kartların her gün yeniden dağıtıldığı bir dünyaya uyanıyor” dedi. Birdişli, Türkiye’nin İsrail’e karşı “one minute” çıkışıyla İslam dünyası nezdinde sempati kazandığını, ancak ülkenin reaktif ve reaksiyoner politikalarına Arap dünyasından yeterli desteğin gelmediğini belirtti.

İnönü Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi (İNÜSAM) Müdürü ve Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fikret Birdişli, bir televizyon programının (Lübnan Beyrut merkezli Al-Mayadeen TV) Ana Haber Bültenine çevrim içi olarak katılıp, ABD’nin İsrail’de planlanan Eastmed Boru Hattı Projesi’nden çekilmesi çerçevesinde Türkiye-İsrail ilişkilerini değerlendirdi.

“Türkiye’nin politikalarına Arap dünyasından yeterli destek gelmiyor”

Birdişli, ABD’nin İsrail’de planlanan Eastmed Boru Hattı Projesi’nden çekilmesi ile ilgili soruları cevapladı. Birdişli, “Türkiye, Eastmed hattına desteğin kesilmesi konusunda ABD’nin tutumunu nasıl anlıyor?” şeklindeki soruyu “Proje baştan işletilebilir değildi, çünkü bu proje ile amaç Türkiye’yi Akdeniz’de ABD ve İsrail eliyle sıkıştırmak” ifadeleriyle cevaplandırdı. Birdişli, Türkiye’nin İsrail’e karşı “one minute” çıkışıyla İslam dünyası nezdinde sempati kazandığını, ancak ülkenin reaktif ve reaksiyoner politikalarına Arap dünyasından yeterli desteğin gelmediğini belirtti.

“Ukrayna üzerinden ABD ve Avrupa’ya yönelik artan bir Rus tehdidi var”

Birdişli, “ABD’nin Eastmed Boru Hattı Projesi’nden geri çekilme kararına ilişkin açıklaması ve İsrail’le yakınlaşma sinyallerinin ardından Türkiye, ABD ve İsrail’e ne sunacak?” sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

“İsrail ile Türkiye arasında muhtemel bir yakınlaşma karşılığında Türkiye’nin ABD veya İsrail’e sunabileceği çok az şey olabilir. Ancak artık Ukrayna üzerinden ABD ve Avrupa’ya yönelik artan bir Rus tehdidi var. Bu nedenle Türkiye’nin jeopolitik konumu Rusya’ya yönelik bir çevreleme politikası için büyük önem taşımaktadır. Bu açıdan Türkiye’nin değil ABD ve İsrail’in ne sunacağı önemli. Türkiye-İsrail yakınlaşmasında ABD’ye stratejik destek için Türkiye’nin ekonomik sorunlarının aşılmasında uluslararası krediler ve mali destek önemli olabilir. Ayrıca Rusya ve Ukrayna arasında krizin tırmanması Türkiye’yi yakın gelecekte zor seçimler yapmaya zorlayabilir.”

“Günümüzde hemen hemen tüm ülkeler kartların her gün yeniden dağıtıldığı bir dünyaya uyanıyor”

Birdişli program sonunda “Günümüzde hemen hemen tüm ülkeler kartların her gün yeniden dağıtıldığı bir dünyaya uyanıyor. Bu nedenle eski ittifaklar yeni muğlak ortaklıklara karşı daha tercih edilebilir olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ