17. ve 18 madde kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifinin 17. maddesi 342 18. maddesi de 344 oyla kabul edildi. 17. ve 18. maddelerin de oylanmasıyla Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ilk turu tamamlandı.

Politika 15.01.2017 22:47:52 0
17. ve 18 madde kabul edildi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 15.01.2017 22:47

Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri devam ediyor. 17. maddede 484 milletvekili oy kullandı. Oylar: 342 kabul, 135 ret, 2 çekimser, 3 boş ve 2 geçersiz.

18. madde 344 oyla kabul edildi

Anayasa değişiklik teklifi birinci tur görüşmeleri tamamlandı. 18. madde için 481 milletvekili oy kullandı. Oyların dağılımı şu şekilde oluştu: "344 kabul, 131 ret, 1 çekimser, 2 boş, 3 geçersiz"

Başbakan Binali Yıldırım, oylama sonrası milletvekilleri ile fotoğraf çektirdi ve stenograflarla tokalaştı.

Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin ilk turu tamamlandı

Anayasa değişiklik teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerinin ilk turu tamamlandı. Anayasa değişiklik teklifi ikinci tur görüşmeleri Çarşamba günü başlaması planlanıyor.

Anayasa değişiklik teklifi 18 maddeden oluşuyor. Anayasa değişiklik teklifi Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri 9 Ocak tarihinde başlamıştı. Görüşmeler 7 gün sürdükten sonra tamamlandı.

Anayasa değişiklik teklifinde şu değişikliler ön görülüyor:

MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 18'E İNECEK, MİLLETVEKİLİ SAYISI 600 OLACAK

Anayasa değişiklik teklifinde, mahkemelerin bağımsız ve tarafsızlık ilkesi benimsenecek. Milletvekili sayısı 600'e çıkacak. Milletvekili seçilme yaşı 18 olacak. Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri beş yılda bir yapılacak. Türkiye Büyük Millet Meclisi beli bir konuda Meclis araştırmasına genel görüşme yapabilecek, milletvekilleri yazılı soru sorabilecekler.

CUMHURBAŞKANI TÜRK VATANDAŞLARINDAN SEÇİLEBİLECEK

Cumhurbaşkanı kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip, Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilecek. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır. Cumhurbaşkanlığı'na siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterilebilecek. Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'na aittir. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde açılış konuşması yapar. Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini atarken görevlerine son verir. Üst kademe yöneticilerinin atanmalarını ilişkin usul ve esaslar cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir. Cumhurbaşkanı milletlerarası anlaşmaları onaylar. Cumhurbaşkanı Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Başkomutanlığını temsil eder.

Cumhurbaşkanı hakkında suç işlediği iddiasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tam şahsının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir.

CUMHURBAŞKANI BİR VEYA DAHA FAZLA YARDIMCI ATAYABİLİR

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı Yardımcısı atayabilir. Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileriyle teşkilat yapısı Cumhurbaşkanı kararnamesi ile düzenlenir. Merkezi idare kapsamındaki kimi kurum ve kuruluşlarının; kuruluş, görev, yetkiye sorumlulukları Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.

CUMHURBAŞKANI OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDEBİLECEK

Cumhurbaşkanı Olağanüstü Hal ilan edebilir.

Askeri Mahkemeler Disiplin Mahkemeleri dışında kurulamayacak.

HSYK 13 ÜYEDEN OLUŞACAK

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu 13 üyeden oluşuyor. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun doğal üyesidir.

CUMHURBAŞKANI BÜTÇE KANUN TEKLİFİ VE GEÇİCİ BÜTÇE TEKLİFİ VEREBİLECEK

Kamu idarelerinin ve kamu iktisadi teşebbüsleri dışındaki kamu tüzel kişilerinin harcamaları yıllık bütçelerle yapılır. Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini, mali yılbaşından en az yetmiş beş gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunar. Cumhurbaşkanı geçici bütçe teklifi verebilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ ÜYE SAYISI 15'E DÜŞECEK

Sıkıyönetim kavramı madde metinlerden çıkarılıyor. Anayasa Mahkemesi üye sayısı 15 oluyor.

ASKERİ MAHKEMELER KALDIRILIYOR

Cumhurbaşkanlığı ile TBMM milletvekilliği seçimleri 3/11/2019 tarihinde yapılacak. Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi vesayeti mahkemeler kaldırılıyor.

Anahtar Kelimeler: 17. ve 18 madde kabul edildi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ