11. Cumhurbaşkanı Gül: 'Parti nasıl kurulur iyi bilirim'

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni parti kurmak için Ürdün’de Tony Blair’le görüştüğü iddialarına cevap vererek, 'Art niyetli çevreler bunu ortaya atıyorlar. Parti nasıl kurulur çok iyi bilirim' dedi.

Politika 3.12.2016 21:45:02 0
11. Cumhurbaşkanı Gül:
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.12.2016 21:45

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, yeni parti kurmak için Ürdün’de Tony Blair’le görüştüğü iddialarına cevap vererek, "Art niyetli çevreler bunu ortaya atıyorlar. Parti nasıl kurulur çok iyi bilirim" dedi.

Abdullah Gül, CNN Türk’te gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Gül, Tony Blair’le Ürdün’de görüştüğü iddialarıyla ilgili olarak, "Beni tanıyanlar şunu bilmesi gerekir ki ben yerli bir insanım. Kendi değerlerimize inanan bir insanım. Demokrasiyi, hukuğu ve tüm batı dünyasını iyi bilirim. Onlarla beraber olmanın Türkiye’ye güç kattığını bilirim. Ama ben siyaset yapacak olursam Batı’dan, Avrupa’dan, başka yerden destek almam. Kendi halkımdan destek alırım. Ben cumhurbaşkanlığı görevimi büyük bir onur ve şerefle bıraktım, yol arkadaşıma devettikten sonra belki 40 kez soruldu ve açıkladım ’aktif siyaseti bıraktım’ diye. Art niyetli çevreler bunu ortaya atıyorlar. Parti nasıl kurulur çok iyi bilirim. Fazilet Partisi’nde kongre mücadelesinde başkanlık yarışına girme cesaretini kimsenin ortaya çıkamadığı bir dönemde bunu yapmış bir insanım. Ondan sonra o zaten AK Parti doğdu. Böyle bir niyetim yok ama tabi ki düşüncelerimi fikirlerimi, zaman zaman arkadaşlarımızla sayın başbakanla, sayın cumhurbaşkanıyla bir araya gelip onlara aktarma fırsatı olur, kamuoyuyla düşüncelerimi paylaşmak gibi görevimiz de şüphesiz vardır. Bu tip söylentiler biraz art niyetli ve asılsız. Ayrıca Tony Blair’le görüşmenin siyasi parti kurmamla ne alakası olur? Saçma şeyler. Ürdün’e güvenlik konferansına gittim beni başkonuşmacı olarak davet ettiler" dedi.

15 Temmuz darbe girişimi
Abdullah Gül, 15 Temmuz darbe girişiminin çok büyük bir üzüntü olduğunu belirterek, "O teşebbüs ne partimize, ne hükümetimize, Türkiye’ye vurulmuş büyük bir darbe. Asla affedilemez. Türkiye’ye öyle büyük bir travma geçirtmiştir ki hiç bir şekilde affedilemez. Türk halkının kim var dendiğinde ben varım diyerek sağa sola bakmadan sokağa çıktığı bir gündür. Bunu hemen atlatmak lazım. Türkiye’yi geleceğe taşımak gerekir. Suçlu suçsuz ayrımları çok önemli bu konularda çok dikkatli olmak gerekir. Bir an önce Türkiye’nin bu ortamdan çıkıp geleceğe tekrar bunu arkasında çok kötü bir kabus gibi arkasında bırakmasını arzu ederim. Latin Amerika’da bile olmuyor artık. Dünyanın gündeminden çıkıyor böyle şeyler" dedi.

İdam cezası tartışmaları
Gül, idam cezasıyla ilgili de "İdam cezaları eğer suç işleyenlere uygulanmak düşünülüyorsa geçmişe dönük kanun olmaz. Dolaysıyla geçmişteki bütün şu önümüzdeki suçlarla ilgili uygulanması mümkün değil. Çok tartışmalı bir mevzu. Türkiye bu konuları aslında aştı. Tekrar idamı getirmenin Türkiye’ye büyük bir yük olacağı kanaatindeyim. Olacağını zannetmiyorum" dedi.

Gül, OHAL süreciyle ilgili bir soruya da, "Türkiye’nin bir an önce normalleşmesi ve olağan döneme geçmesinin çok önemli olduğuna inanıyorum" cevabını verdi.

AB ile ilişkiler
Gül, AB ile ilişkiler konusunda da, "Avrupa Birliği’ne sadece biz değil bizden öncekiler de gayret sarfetti. Ama bizim hükümetimiz tam üyelik müzakerelerini başlatmak için çok yönlü reformlar yaptı. Bütün bu reformlar Türkiye’yi güçlendirdi. Bu süreç Türkiye’nin işine yaramıştır. Avrupa zaten gelişmiş bir demokrasi bloğu. Avrupa’nın şimdi çok büyük problemleri var o problemlerle uğraşırken siyasi yapılar değişiyor bizim bunlarla çok fazla ilgilenmemiz gerekir. Kendimize bakmamız gerekir. Ne kadar çok faydalınırız buna bakmak lazım. Gerginlikler yaşıyoruz bunlar kapılar arkasında diplomasiyle halledilse daha iyi olur. Bu süreci öldürmemek lazım. Bu süreç Avrupa’ya taviz verme değil Avrupa’dan faydalanma süreci. Türkiye’nin en hızlı kalkında dönemine baktığımızda Avrupa ile çok yakın diyalog içinde olduğumuız dönemi kapsıyor. Onlara ne kadar kızsak da bizim kendi işimize bakmamız lazım" dedi.
 

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

24Erzincanspor’da ekonomik kriz


Van Spor

Yeni Malatyaspor’a ‘sportmenliğe aykırı hareket’ sevki


Van Spor

TFF, Bundesliga Yıldızı Mert Kömür'ü Milli Takım İçin İstihbarat Çalışmasına Aldı


Van Spor

FIFA’dan Yeni Malatyaspor’a puan silme cezası


Van Spor

Ağrı Aile ve Sosyal Politikalar, mali nedenlerle Kadınlar 2. Ligi’nden çekilme kararı aldı


Van Spor

Muşspor Başkanı Cengiz’den hakem yönetimine sert tepki


Van Spor

Vali Aydoğdu, sporcuları makamında ağırladı


Van Spor

Elazığspor - Karaman FK maçı biletleri satışta


Van Spor

Arıcak’ta dama turnuvası başladı


Van Spor

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ