Para, pul, iğne, yüzük: Bu midelerde ne ararsanız var

Para, pul, iğne, yüzük: Bu midelerde ne ararsanız var

Sağlık 13.08.2022 11:58:00 0
Para, pul, iğne, yüzük: Bu midelerde ne ararsanız var
Tarih: 13.08.2022 11:58 Güncelleme: 13.08.2022 11:58
Elazığ’da son 1 yılda çocukların yemek ve nefes borusu ile midesinden çıkartılan madeni para, pil, iğne ve yüzük gibi yabancı cisimler görenleri hayretler içinde bıraktı.
Fırat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bölümüne son bir yılda, 6 ay ile 18 yaş arasındaki çocuk ve gençler yabancı cisim yutması şikayetleri ile hastaneye başvurdu. Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Doğan, müdahale ederek cisimleri nefes ve yemek borusu ile mideden gerçekleştirdiği operasyonlarla çıkardı. Haftada 2 ile 3 arasında vakaya müdahale ettiklerini belirten Prof. Dr. Doğan, yabancı cisim yutması şikayeti ile kendilerine gelen çocuklarda başta madeni para olmak üzere pil, toplu ve çengelli iğne, vida, saat pili, düğme, tel toka, yüzük, küçük oyuncaklar ve çok sayıda küçük metal çıkarttıklarını söyledi.

"Son bir yıl içinde 100’e yakın yabancı cisim vakası geldi"
Yabancı cisimlerin kendilerine çok sık geldiğini belirten Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Doğan, “Özellikle hastanemizin bölge hastanesi olması çevre illerden bu işlemi yapabilecek tek merkez olması nedeniyle bütün vakalar bizlere gelmektedir. Son bir yıl içerisinde yaklaşık olarak 50 ile 100 arasında yabancı cisim vakası bizlere geldi. Hastaların yaş gurubuna göre yuttukları cisimler değişkenlik gösterebiliyor. Küçük yaşlarda genellikle yuttukları cisimler pil, yüzük veya etrafında buldukları madeni paralar oluyor. Yaş grubu büyük olanlarda ise genellikle iğne çeşitleri ve dalgınlıkla paralar olabiliyor. Dolayısıyla vakalar yaş grubuna göre değişkenlik gösterebilir. Çocuklarda ağızlarına götürebildikleri her şeyi rahatlıkla yutabileceklerini söyleyebiliriz. Gelen vakalar zaten çoğunlukla yuttukları şeylerin boğazlarında kaldığını görüyoruz. Zaten eğer ki yemek borusunu geçmişse ikinci takılı kaldığı kısım mide de bulunmaktadır. Mide de eğer açlık süresi uygunsa hem yemek borusunda hem de mide de bulunan yabancı cisimler tarafımızdan çıkartılmaktadır. Çok çok nadir olmakla beraber özellikle iğne yutan çocuklarda bazen yabancı cisimler sindirim sisteminden çıkıp karaciğere saplanabiliyor. Bunları da cerrahi yöntemlerle daha sonraki dönemde çıkarma eylemine gitmekteyiz” dedi.
Haftalık olarak 2-3 vaka ile karşılaştıklarını da aktaran Prof. Dr. Yaşar Doğan, “Özellikle erken dönemde getirildiği zaman hastanın da açlık durumu müsaitse hemen işleme alıyoruz ama değilse açlık süresi bekletildikten sonra alınıyor. Kliniğimiz 24 saat hizmet verdiğinden dolayı çocukların bu gibi durumlarda daha fazla sıkıntıya düşmemeleri nedeniyle gecenin hangi saatinde olursa olsun yabancı cismi çıkarma işlemini yaptıktan sonra ailelerine teslim ediyoruz. Ailelere söylemek istediğim çocuğun yutabileceği veya ağzına götürebileceği bütün yabancı cisimleri ortamlardan uzaklaştırmak gerekir. Çünkü çocuklar henüz bilinç seviyeleri tam gelişmediğinden dolayı ellerine aldığı bütün cisimleri ağzına götürüyorlar. Bundan dolayı da ailelerin çok dikkatli olması gerekiyor" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Fenerbahçe, Göztepe'ye Yenilmezlik İstatistiğini Evinde Kaybetti! Şampiyonluk Yolunda Kritik Puan Erozyonu


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0 - 12 Bingöl Spor: 1


Van Spor

Ağrı’da Muay Thai Rüzgarı Esti


Van Spor

Erzurumlu Akademisyen Doç. Dr. İrfan Kurudirek Avrupa Herkes İçin Spor Birliği Başkanı Seçildi


Van Spor

Hakkarili sporculardan büyük başarı


Van Spor

24Erzincanspor Altınordu’yu 2-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ