Mustafa Sarı sordu; Morgedik Barajı neden yapıldı?

Mustafa Sarı sordu; Morgedik Barajı neden yapıldı?

Van Haberleri 26.06.2022 03:13:00 0
Mustafa Sarı sordu; Morgedik Barajı neden yapıldı?
Tarih: 26.06.2022 03:17

VANGÖLÜ TV ÖZEL 
Dünyada sadece Van Gölü havzasın da yaşayan endemik bir tür olan inci kefalini korunmasına yönelik çalışmalar her geçen yıl biraz daha artarak gelecek nesillere aktarılma çabaları sürüyor. 
İnci kefalinin korunmasına yönelik uzun süredir çalışmalar yapan ve farkındalık oluşturmaya çalışan Prof. Dr. Mustafa Sarı Vangölü TV mikrofonlarına önemli açıklamalarda bulundu;
Bu balık türü bütün yaşamını göllerde geçiriyor ama orijinalinde tatlı su balığı olduğu için ilkbahar aylarında sürüler halinde akarsulara göç ediyor. Yumurtlayacak tekrar göle göç edecek. Yumurtadan çıkan balıklarda yine aynı şekilde göle göç edecekler. Şuan Van Gölü’nde 3 yaş ve üzeri bütün balıklar derelere göç etmiş durumda.
Aslında bakarsak Van Gölü çevresinde bir ekolojik bayram yaşanıyor. Martılar, yılanlar, kaplumbağalar vb. bütün canlılar Van Gölü kenarında İnci Kefali ile bayram ediyorlar. İnci Kefali yıllardır bunlarla mücadele ediyor.
“İNCİ KEFALİ ’DEN ELDE EDİLEN GELİR 12 MİLYON DOLAR OLDU” 
İnci Kefali 1996 yılında 15 bin ton olan avcılığının 12 bin tonu bu dönemde yapılıyordu. Bunlar çok gerilerde kaldı şimdi çok iyi durumdayız. Ama daha iyi olmak zorundayız. Van gölü çevresindeki bu değerleri görmemiz lazım, çünkü Van bunu hak ediyor. Eğer bunları görürsek o zaman İnci Kefali’nden yaralanmaya başlarız.1992 yılında balıkçılıktan elde edilen gelir 1.2 milyon dolar iken şuan 12 milyon dolar oldu. Bu para burada yaşayan insanlara aş oldu ekmek oldu bunun farkına varmamız lazım burası 120 milyon dolara çıkma kapasitesine sahiptir, hem de çok kısa süre içinde. 
“YERELDEKİ HERKESİN İNCİ KEFALİ’Nİ SAHİPLENMESİ GEREKİR”
 İnci Kefeli’nin sahibi Van Gölü çevresinde yaşayan Van halkıdır. Burada yaşayan insanlar İnci Kefali’ne sahip çıkmak zorundadırlar. Tabi ki kurumlarımızdan daha çok çaba daha çok emek bekliyoruz ama esas çabanın bu gölün çevresinde yaşayan insanlardan gelmesi gerekiyor. Bu balığın asıl sahibi onlar. Gelir 1.2 milyon dolar iken 20 kişinin cebine girerken 12 milyon dolar olduğunda 30 bin kişinin cebine giriyor. Ele etmeye alışkın, alışkın olmadığı şey insanlar tarafından bilinçsizce avlanmasıdır.
Kaynak: Vangölü TV


Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

ÖTEKİ GÜNDEM

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem

İsveç'ten Türkiye açıklaması: Yapabileceğimiz bir şey kalmadı


Öteki Gündem