Muş’ta karpuz hasadından 2 milyar liralık gelir bekleniyor

Muş’ta karpuz hasadından 2 milyar liralık gelir bekleniyor

Ekonomi 2.09.2025 12:12:00 0
Muş’ta karpuz hasadından 2 milyar liralık gelir bekleniyor
Tarih: 02.09.2025 12:12 Güncelleme: 02.09.2025 12:12
Muş’ta 40 bin dekar alanda ekimi yapılan karpuzdan 2 milyar lira gelir bekleniyor.
Muş’ta çiftçiler tarafından 40 bin dekar alanda ekimi yapılan karpuzun hasadı törenle başladı. Merkeze 25 kilometre uzaklıktaki Bozbulut köyünde düzenlenen törende konuşan Muş Valisi Avni Çakır, kentin kavun ve karpuz üretiminde Türkiye’de 4. sırada yer aldığını belirterek, üretimin hem çiftçilerin gelirlerine hem de kent ekonomisine doğrudan katkı sağladığını vurguladı. Vali Çakır, "Burada bulunmaktan büyük keyif aldığımız güzel bir ortamdayız. Çiftçi kardeşlerimizle birlikte, bereketli Muş Ovası’nda, Bozbulut köyünde karpuz hasadında sizlerle beraberiz. Şu an ilimizin hemen hemen her bölgesinde kavun ve karpuz ekilişlerine şahitlik ediyoruz. Görüyorsunuz, gayet verimli bir sezon geçiriyoruz. Kavun ve karpuz üretiminde ilimiz şu an Türkiye’de 4. sırada. İnşallah önümüzdeki süreçte bu artan ivme ile önce ilk 3’e, daha sonra da zirveye hep beraber koşacağız. Cenabı Allah mutlaka çalışanı, üreteni ödüllendiriyor. Bir yıl zayıf geçse de sonraki yıl telafi edilir. O yüzden iş beğenmezlik yapmayacağız. İstikrarlı ve kalıcı bir şekilde özellikle tarım sektöründeki iş ve üretim imkanlarını hep beraber arayacağız. Bu noktada devletimizin ve Tarım ve Orman Bakanlığımızın özellikle kadın ve genç girişimcilere sunduğu desteklerden de hep birlikte faydalanacağız. Bu yıl karpuz bol ve bereketli geçti, maşallah" dedi.
Karpuz üretimi kentin üzerinde çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Tarım ve Orman Müdürü Necattin Gönç, Karpuz üretimi açısından 2024 yılı verilerine baktığımızda, yaklaşık 2 bin 700 hektarlık alanda toplam 200 bin tonluk üretim gerçekleştirildi. Bu rakamlarla bölgede ilk sırada, ülkemizde ise karpuz üretimi açısından 4. sırada yer almaktayız. Bunun yanında 1000 hektarlık alanda yaklaşık 45 bin tonluk kavun üretimimiz oldu. Bu yıl ise hem üretim alanlarımızı hem de miktarlarımızı koruyarak bir miktar artırmayı hedefliyoruz. Yaklaşık 4 bin hektarlık alanda 250 bin tonluk üretim öngörülmektedir. Sebze üretimi, özellikle de karpuz, ilimiz açısından çok önemli bir yere sahiptir. Belirttiğim rakamlarla birlikte, bu yıl üretimin kent ekonomisine yaklaşık 2 milyar liralık katkı sunması beklenmektedir" ifadelerini kullandı.
Karpuz hasadına başladıklarını söyleyen üretici Uğur Özbahçeci, "Mardin Derik’ten Muş’un Bozbulut Köyü’ne karpuz ekimine geldik. Bu sene yaklaşık 250 dönümlük bir alanı ektik. Ailemizle beraber, çocuklarımızla beraber ilkbahar mevsiminde karpuz ekimine başladık. Çapasıdır, gübrelemesidir, sulamasıdır hepimiz beraber yapıyorduk. Şu an hasadımız başlamıştır. Arkadaşlar arkamızda göründüğü gibi karpuz biçimine başlamışlar. Hayırlısıyla bugün karpuz biçimini yapıyoruz. Dönümünde dediğimiz gibi 11 ton beklentimiz vardı. Karpuzları Mardin’e, Manisa’ya, Hatay’a, Kahramanmaraş’a, Gaziantep’e, Diyarbakır’a, Cizre’ye, Nusaybin’e, İstanbul’a, Ankara’ya Konya’ya gönderiyoruz" şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor yönetimi, taraftar grup liderleriyle buluştu


Van Spor

Hakan Canbazoğlu Elazığspor’da


Van Spor

Fernando Andrade, Erzurumspor FK’da


Van Spor

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ