Muş’ta "12. Uluslararası Onkoloji Günleri" başladı

Muş’ta "12. Uluslararası Onkoloji Günleri" başladı

Sağlık 26.09.2025 18:22:19 0
Muş’ta
Tarih: 26.09.2025 18:22 Güncelleme: 26.09.2025 18:22
Muş’ta düzenlenen "12. Uluslararası Onkoloji Günleri" başladı.
1071 Malazgirt Kongre ve Kültür Merkezi’nde Genç Birikim Derneği tarafından "Birlikte İyiyiz" temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, 18 farklı ülkeden akademisyenlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 400 katılımcı yer aldı. Program kapsamında "Onkoloji Hasta Yönetiminde Hemşirelik ve Destek Bakım" ile "Ürolojik Kanserler" başlıklı paneller düzenlendi. Etkinlikte konuşan Muş Valisi Avni Çakır, hayatın en zor dönemlerinde insana güç veren en önemli şeyin yalnız olmadığını bilmek olduğunu vurgulayarak, "Umudu yeşerten, kalpleri onaran, yaraları saran şey, gönül bağı, dayanışma ve kardeşliktir. İşte bugün burada, tam da bunun en güzel örneklerinden birine, gönüllere dokunan bir çalışmaya tanıklık ediyoruz. 2005 yılından bu yana amansız hastalıklarla mücadele eden kardeşlerimizin yanında dimdik duran, onların hem dert ortağı hem de en büyük destekçisi olan Genç Birikim Derneği, bugün 12. Onkoloji Günleri’ni bizlerle buluşturuyor. Bu dernek, yalnızca bir kurum değil, umutların yeşerdiği, moralin ve motivasyonun güç bulduğu bir gönül hareketidir. Muş, kadim tarihiyle, kültürel zenginlikleriyle ve değerli insanlarıyla her zaman birlik ve beraberliğin şehridir. İlimiz her alanda olduğu gibi sağlık alanında da ciddi gelişmeler kaydediyor. Özellikle son yıllarda hem il merkezimizde hem de ilçelerimizde gerçekleştirilen önemli sağlık yatırımları ve iyileştirmeler sayesinde sağlık hizmetlerimiz en üst seviyeye getirmeye çalışıyoruz. Şehrimizin her noktasına sağlık imkanlarını uzmanlaşmış hekimlerimizle vatandaşlarımız ile buluşması için büyük emek sarf ediyoruz" dedi.
Vali Çakır, İl Sağlık Müdürlüğü ve gönüllü kuruluşların sağlık alanında vatandaşların ayağına kadar giderek bilgilendirmeler yaptığını ifade etti. Çakır, ayrıca yurtiçi ve yurtdışından bilim insanlarının davet edilmesiyle Muş’un sadece doğal güzellikleri ile değil, aynı zamanda bilimsel buluşmaların merkezi haline geldiğini söyleyerek, "Bugün gelinen noktada, Genç Birikim Derneği’nin yalnızca sağlık alanında değil, gençlik çalışmalarıyla da ülkemize önemli katkılar sunduğunu görmekten büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Her yıl en az 100 gencimizin uluslararası deneyim kazanmasına vesile olunması, üstelik bu gençlerin önemli bir kısmını Muşlu gençlerin oluşturması, bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Burada özellikle ifade etmek isterim ki, dernek başkanımız Salih Yüce’nin kanseri yenerek bu yola ışık tutması, kendi mücadelesini başkalarının umuduna dönüştürmesi ve başka hayatları kurtarmak adına böyle bir gayretin öncüsü olması takdire şayandır. İnanıyorum ki Genç Birikim Derneği, bundan sonra da gönüllere dokunmaya, umutları yeşertmeye, hayatlara dokunmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
Genç Birikim Derneği Başkanı Salih Yüce ise kendi yaşam öyküsünden örnekler vererek, geçmişte kansere karşı verdiği uzun ve zorlu mücadele sürecini paylaştı. Yüce, yıllar önce teşhis konulduğunda Türkiye’de onkoloji alanının henüz bugünkü kadar gelişmiş olmadığını ve bugün gelinen noktada ise tıp alanındaki ilerlemeler sayesinde Türkiye’nin onkoloji konusunda sayılı ülkeler arasında yer aldığını vurgulayarak, "1999 yılında yumuşak doku kanser tanısı konuldu. Tanı aldığım yıllara gelecek olursak aslında onkoloji bu kadar gelişmemişti. Ülkemizde de bu kadar gelişmemiş. Ve sadece Türkiye’de 25 onkoloğ olduğu yıllarda tedavi görmeye başladım. Gençtim, henüz 20 yaşındaydım. Hayata ve ileriye dönüp yapmak istediğim birçok iş vardı. Daha da önemlisi bir çocuğum vardı. 1 yaşın altındaydı o zaman. Ben kendimle hastalıkla mücadele ederken ölüme kadar her şeyi düşünüyordum ama çocuğuma kim bakacak diye bununla baş edemiyordum. Yaklaşık 3 yıl kemoterapi ve radyoterapi gördüm. Bugün geldiğimiz noktada gerçekten tıp onkoloji alanı o kadar gelişti ki artık ülkemiz sayılı ülkeler arasında yer alıyor. Bilim insanlarımıza ne kadar teşekkür edersek az kalır bu konuda" şeklinde konuştu.
2010 yılından bu yana Onkoloji Günleri’ne iştirak ettiğini belirten Cumhurbaşkanlığı Sağlık Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Toker Ergüder, tıp fakültelerinde öğrencilere teorik olarak aktardıkları halk sağlığı konularını Muş’ta sahada görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Onkoloji günlerinin ikincisinden beri katılıyorum. İlk buraya 2010 yılında geldim. Biz tıp fakültelerinde halk sağlığı derslerinde öğrencilerimize halk sağlığı derslerinde anlattıklarımızı gelip burada gözümle şahit olmak beni çok mutlu ediyor. Sonuçta biz sağlığı tanımlarken sadece hastalık yahut da sakatlığın olma değil. Bedenen, ruhen ve sosyal yönden iyilik hali diye tanımlarız. O yüzden de sağlığın en önemli yönlerinden biri de sosyal iyilik halidir. Yani böylece de insanların sağlık ve iyilik hali için farkındalıkları için Muş’ta çok önemli adımlar atılıyor" dedi.
Etkinlik, "Erken Tanı ve Genetik Taramalar" ile "Gençlerde Kanserin Artış Nedenleri" başlıklı panellerle sürdü.
Muş Valiliği tarafından hazırlanan "4 Mevsim Muş" tanıtım filmi ise salonda bulunan katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi.
Etkinliğe, Muş Jandarma Komutanı Albay Özgür Özer, Muş Emniyet Müdürü Melih Kuzudişli, Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, vali yardımcıları, 18 ülkeden ve birçok ilden akademisyenler, gönüllüler, hastalığı yenenler ve davetliler katıldı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Kovancılarspor, Bölgesel Amatör Lig’e yükseldi


Van Spor

12 Bingölspor, seyircisiz maçta rakibini 7-1 mağlup etti


Van Spor

Bulanık Kopspor evinde kazandı


Van Spor

Erzincan 1. Amatör Küme’de yeni sezon heyecanı başladı


Van Spor

Türkiye şampiyonu Erzincan’dan


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ