Müslüm Çağlar’ın “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabı raflarda

Müslüm Çağlar’ın “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabı raflarda

Kültür Sanat 11.03.2024 09:59:19 0
Müslüm Çağlar’ın  “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabı raflarda
Tarih: 11.03.2024 09:59 Güncelleme: 11.03.2024 09:59
Araştırmacı-yazar Müslüm Çağlar “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabı raflardaki yerini aldı.
Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) yayınları arasında çıkan, ismini ERVAK Başkanı Erdal Güzel’in koyduğu, kapak tasarımını Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ndan Orhan Ardahanlı’nın yaptığı “Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” kitabının tanıtımı Halk Oyunları ve Halk Türküleri Derneği’nde yapıldı.
Sunumunu bir öğretmen ve halk oyuncu titizliğinde, kendine özgü hareketleriyle yapan Müslüm Çağlar, kitabın hazırlanışından yayınına kadar geçen süreçte yardım ve desteklerini gördüğü kişi ve kurumlara, özellikle de Halk Oyunları ve Türküleri Derneği’nin arşivinden yararlanma imkanı sağlayan Başkan Selahattin Öğdüm’e teşekkür etti.
Araştırmasını Erzurum’un yanı sıra Kars, Ağrı, Ardahan ve Bayburt illerini kapsayacak şekilde yaptığını belirten Müslüm Çağlar, velilere de çok önemli bir uyarı yaparak, “Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak; kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile uğraşmalı, çocuklarımızı bu alana yönlendirmeliyiz. Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" nde Halk Edebiyatı, Halk Müziği, Halk Tiyatrosu, Halk Oyunları, Halk Gelenek ve İnançları, Halk El Sanatları gibi külkür alanlarının yok olması insanlık için büyük bir kayıp olacağının belirtildiğini ve bu yönde önlemler alınması gerektiğini hatırlatarak, "Benim amacın bir mirasın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması" diye konuştu.
Altay’lardan Palandöken’e Bar’ın İzinde” isimli kitabında Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Baybut illerinde oynanan halkoyunlarının, özellikle de barların izini sürmeye çalıştığını anlatan Çağlar, şöyle devam etti, "Zihnimizi makineye döndürmek istemiyorsak, kültür, spor, sanat, edebiyat ve musiki ile uğraşmalı, çocuklarımızı da bu alanlara yönlendirmeliyiz. Ahlaki tekamüle ulaştıramadığımız gençliğin milli hassasiyeti zayıf kalır. Halkoyunları çocukların, öğrencilerin dostluk, arkadaşlık, sorumluluk, sanat, sevgi, kendini tanıma gibi duygularını geliştirir. Halkoyunları gençlerimizin beden, zihin ve ruh sağlığının dengeli bir biçimde gelişmesini sağlar."
Kitabın yayımlanmasına katkı sağlayan ERVAK Başkanı Erdal Güzel de yaptığı konuşmada, Ata yurttan Anadolu’ya gelirken kültürel kodlarımızda bulunan ve varlığımızı borçlu olduğumuz tüm manevi değerlerimizi de birlikte getirdiğimizi ifade ederek, "Örf ve adetlerimiz, alışkanlıklarımız, hatıralarımız, musikimiz, edebiyatımız ve oyunlarımızla birlikte ebedi vatanımız Anadolu’ya kültürel zenginlikler kattık. Erzurum’da Dadaş, Sivas’ta Yiğido, Elazığ’da Gakkoş, Ankara’da Seymen, Ege’de Efe olduk. İşte bu kültürel birikimlerimizden zengin örneklerin verildiği bu eser, gelecek nesillere iletilecek çok önemli bir miras olarak yerini almıştır." şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ