Motosiklet Sürücülerine Ağır Cezalar Geliyor: Trafikte Güvenliği Artırma Operasyonu

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, artan motosiklet kazalarıyla mücadele kapsamında yeni ceza tarifesini duyurdu.

Asayiş 13.03.2025 13:48:00 0
Motosiklet Sürücülerine Ağır Cezalar Geliyor: Trafikte Güvenliği Artırma Operasyonu
Tarih: 13.03.2025 13:51 Güncelleme: 13.03.2025 13:48

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, artan motosiklet kazalarıyla mücadele kapsamında yeni ceza tarifesini duyurdu. Kask takmamaktan akrobatik hareketlere kadar birçok ihlale yönelik cezalar katlanarak artırılıyor.

Türkiye'de son yıllarda motosiklet kullanımının hızla artmasıyla birlikte trafik kazalarında da motosikletlerin karıştığı olaylar yükselişe geçti. İçişleri Bakanlığı, bu durum üzerine harekete geçerek yeni düzenlemelerle trafiği daha güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

Motosiklet Sayısı Yüzde 100 Arttı: Devriye ve Denetimler Artırılıyor

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İstanbul Motobike Fuarı'nda yaptığı açıklamada, Türkiye'deki motosiklet sayısının 2019 yılında 3.3 milyonken 2024'te 6.3 milyona ulaştığını belirtti. Bu artışla birlikte her 5 araçtan birinin artık motosiklet olduğunu vurgulayan Yerlikaya, devriye ve ekip sayılarını artırdıklarını ifade etti.

Acı Gerçek: Motosiklet Kazalarında Can Kaybı Artıyor

Bakan Yerlikaya'nın paylaştığı veriler, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Yapılan denetimlerde motosikletlere uygulanan ceza işlem sayısı yüzde 101 artarken, motosiklet kazalarındaki günlük can kaybı bir yılda 3.6'dan 4.3'e yükseldi. Kazaların yaklaşık yarısına motosikletlerin karıştığı ve motosikletlerin ölümlü kazalara karışma oranının ise yüzde 37'ye ulaştığı açıklandı.

Yeni Ceza Tarifesi: Cep Yakacak Uygulamalar Yolda

Kask Takmamak: Mevcut 993 TL olan kask takmama cezası, ilk ihlalde hem sürücüye hem de yolcuya 1500 TL olarak uygulanacak. Tekrar halinde cezalar 3 bin TL'ye ve hatta 9 bin TL'ye kadar çıkacak.

Akrobatik Hareketler: Akan trafikte tek teker veya yarış yapmak gibi akrobatik hareketlere 47 bin TL ceza kesilecek. Akrobatik harekete yakalanan sürücünün ehliyetine 60 gün el konulurken, yarışta bu süre 2 yıla çıkacak.

Ehliyetsiz Kullanım: Sürücü belgesi olmadan motosiklet kullanmanın cezası 18 bin 677 TL olarak korunacak. Geçici veya iptal edilmiş ehliyetle araç kullanmak ise 186 bin TL'ye kadar ceza gerektirecek.

Kırmızı Işık İhlali: Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2 bin 167 TL'den 5 bin TL'ye yükseltilecek. Tekrar halinde her ihlalde ceza 5 bin TL artacak ve üçüncü ihlalden itibaren ehliyete el konulacak. Ehliyet el koyma süreleri ihlal sayısına göre değişecek, altıncı ihlalde ise ehliyet iptal edilecek.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ