Milli Savunma Bakanlığı duyurdu: Türk komandoları Kosova’ya gidiyor

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "NATO’nun talebi doğrultusunda Kosova’da 65. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’na bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirildi" ifadelerine yer verildi.

Politika 3.06.2023 16:04:00 0
Milli Savunma Bakanlığı duyurdu: Türk komandoları Kosova’ya gidiyor
Tarih: 03.06.2023 16:09 Güncelleme: 03.06.2023 16:09

Dünya, son zamanlarda Kosova'dan gelen haberlere kulak kesildi.

Dünya basınına düşen olaylar endişe ile takip edilmeye başlandı. Kosova'dan gelen görüntüler pek iç açıcı değildi.

Kosova'nın kuzeyinde Arnavut belediye başkanlarının görevlerine başlamasına karşı çıkan Sırplar ile polis arasında gerginlik yaşandı.

Çıkan olaylar sonucunda ise yaralanmalar meydana geldi. 25'i NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) askeri olmak üzere toplam 75 kişi yaralandı.

NATO'dan yapılan açıklamada yaralanan askerler arasında İtalya ve Macaristan'dan gelenlerin olduğu ve bazılarının da durumlarının ağır olduğu belirtildi. Olaylarla ilgili ise 5 kişi tutuklandı.

Yaşanan olayların ardından Sırbıstan, bazı hamleler için harekete geçtiğini duyurdu.

Sırbıstan Savunma Bakanı Milos Vucevicn bir açıklama yaptı ve Kosova ile yaşanan gerginlik yüzünden ordunun her an çatışmaya girmeye hazır hale getirildiğini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise gerginliğin azaltılması noktasında iki ülkeye çağrıda bulundu.

Yaşanan bu gelişmelerin akabinde Milli Savunma Bakanlığı, NATO'nun talebi üzerine Kosova'ya asker gönderileceğini duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan kritik açıklama
MSB açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığı tarafından yapılan talebe istinaden, daha önceden NATO Kosova Gücüne tahsisli olan 65’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığımıza bağlı bir komando taburu ihtiyat birliği olarak görevlendirilmiştir.

Türkiye, Kosova'nın kuzeyinde gerçekleşen, bölgesel güvenlik ve istikrara zarar veren olayların diyalog yoluyla çözümü için yapıcı bir tutum sergilemekte ve taraflara itidal çağrısında bulunmaktadır.

Kosova'da meydana gelen olaylar) Birliğimizin 4-5 Haziran 2023 tarihlerinde Kosova’da bulunan Sultan Murat Kışlasına intikali planlanmıştır.

NATO, son günlerde gerginliğin arttığı Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) takviye asker gönderileceğini duyurmuştu."

Polis memuruna gözaltı sonrası barikatları kuruldu
Kosovalı Sırp polis memuru Dejan Pantic'in tutuklanmasını protesto eden Sırplar, protestolarını artırarak barikatlar oluşturmuştu.

Kosova, cezaevindeki Pantic'in ev hapsine alınacağını açıkladı. Sırplar da bunun üzerine barikatları kaldırmaya karar verdi.

Ancak barikatların kaldırılması her ne kadar gerilimin azalacağı hissini verse de durum pek öyle olmadı.

NATO saldıları "Kesinlikle kabul edilemez" olarak nitelendirdi. Kosova'dan gelen görüntülerde ise halk ve polis arasındaki çatışmalarda şiddetin dozunun arttığı görüldü.

Kosova'nın bağımsızlığını tanımadı
Kosova, 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etti. Kosova'nın bağımsızlığını ilk tanıyan ise Türkiye oldu.

ABD ve önde gelen Avrupa Birliği ülkeleri tarafından da tanındı. Ancak Sırbistan, Kosova'daki çoğu etnik Sırp gibi ülkenin bağımsızlığını tanımayı reddediyor. Kaynak: EnsonHaber

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor U16 Ligi’nde şampiyon oldu


Van Spor

Iğdır FK - Sivasspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Sivasspor: 1


Van Spor

Aşkale voleybolda il ikincisi oldu


Van Spor

Ağrı Spor Lisesi hentbolda Türkiye yarı finallerine yükseldi


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Atmaktan çok, kaçırdıklarımızı sorgulamalıyız"


Van Spor

Elazığ’da gençlik merkezleri ile gelecek inşa ediliyor


Van Spor

Karslı dağcılardan Kars’a Spor Tırmanış hakemliği


Van Spor

Oltu Anadolu Lisesi voleybolda finalde


Van Spor

Yeni Malatyaspor 3. Lig’e düştü


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Kulübü’nden hakem raporuna sert tepki


Van Spor

Elazığspor yönetimi, İskenderunspor maçının biletlerini ücretsiz dağıtacak


Van Spor

Elazığspor, Türkiye’de bu sezonun en çok gol atan takımı


Van Spor

Bakan Yardımcısı Eminoğlu, Muş’ta sporun geleceğini gençlerle konuştu


Van Spor

Başkan Dal, "Bahis sürecinde altı oyuncumuz ceza aldı"


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ