Milletvekili Salıcı'dan Van Gölü için proje önerisi

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, Van merkezli Van Gölü Havzası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulması için Meclis Başkanlığı'na kanun teklifi sundu.

Van Haberleri 9.12.2023 21:43:00 0
Milletvekili Salıcı
Tarih: 09.12.2023 21:46 Güncelleme: 10.12.2023 02:11

CHP İstanbul Milletvekili Salıcı, Meclis Başkanlığı’na sunduğu kanun “Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” ile Doğu Anadolu Kalkınma İdaresi Başkanlığı altında bulunan Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı altında bulunan Siirt ve Şırnak illerini kapsayan Van merkezli “Van Gölü Havzası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı” kurumasını önerdi.

SINIR TİCARETİNİN YAPILDIĞI TEK İL
Salıcı, önergenin gerekçesinde Van ilimizin sahip olduğu jeostratejik konumu itibari ile diğer bölgesel kalkınma merkezleri arasında önemli farklar bulunduğunu ifade ederek, “İlk olarak, Van ili sınır ticareti bağlamında Türkiye’nin önemli merkezlerinden biridir. Kalkınma İdaresi Başkanlıkları içinde (Konya, Giresun, Erzurum) sınır ticaretinin yapıldığı tek ildir. İkinci olarak, Van Gölü ve havzasının kendi hinterlandının sosyoekonomik, ulaşım imkanları oldukça farklıdır. Halen faaliyet gösteren bölge esaslı kuruluşlar ve iller incelendiğinde bu durum açık şekilde ortaya çıkacaktır” dedi.

BAĞLI İLLER ARASINDA MESAFE UZUN
Salıcı, teklifin gerekçesinde, Doğu Anadolu Bölgesel Kalkınma İdaresi merkezinin bulunduğu Erzurum ilinin bağlı bulunan diğer illere olan mesafesinin uzaklığına da dikkat çekerek, Doğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığının yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi. Salıcı, “Kalkınma idaresine bağlı Hakkari il ve ilçeleri arasında ulaşımın zorluk derecesi özellikle kış şartlarında tüm kamuoyunun bilgisi dahilindedir. Bu nedenle Anayasanın 126’ıncı maddesinde belirtilen ‘verim ve uyum sağlamak’ kriteri açısından Van merkezli yeni bir bölgesel kalkınma idaresine acil olarak ihtiyaç duyulmaktadır” dedi.

Salıcı teklifinin gerekçesinde Van Gölü Havzası Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı kurulmasının önemine değinerek şunları ifade etti: “Kalkınma Ajansı ile uyumluluk sağlanması açısından Van Gölü Havzasını kapsayacak yeni bir Kalkınma İdaresi başkanlığına gereklilik olduğu açıkça görülmektedir. Diğer taraftan TRB 2 olarak adlandırılan bölgede bulunan Van, Bitlis, Muş ve Hakkari illeri aynı zamanda Türkiye’nin en yoksul bölgeleri arasındadır. Dolayısıyla ekonomik kalkınma alanında da özel düzenleme ve regülasyonlara ihtiyacın en yüksek olduğu bölge TRB2 illeridir. Mevcut durumda DAP sorumluluğunda bulunan il sayısı 14 olup bu sayı bölgeye bağlı illerin coğrafi durumu, merkeze yakınlığı, iklim, sosyoloji, ekonomik panorama ve illerin birbiri ile olan ticaret ilişkileri dikkate alındığında illerin bir yönetilebilme sorunu olduğu açıktır.”

Salıcı, teklifinde Van Gölü Havzası Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Van ilinde kurulmasını ve Ağrı, Bitlis, Hakkâri, Muş, Siirt, Şırnak illeri kapsamasını önerdi. 

Anahtar Kelimeler: Milletvekili Salıcı' proje önerisi
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ