Milletvekili Öz: “Milli mücadelenin fitili Erzurum’dan ateşlendi”

Milletvekili Öz: “Milli mücadelenin fitili Erzurum’dan ateşlendi”

Politika 3.07.2024 17:53:45 0
Milletvekili Öz: “Milli mücadelenin fitili Erzurum’dan ateşlendi”
Tarih: 03.07.2024 17:53 Güncelleme: 03.07.2024 17:53
AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş meşalesini yakmak için Erzurum’a gelişinin 105. Yıldönümü vesilesiyle TBMM kürsüsünde bir konuşma yaptı.
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının 3 Temmuz’da Erzurum’a geldiğini ifade eden AK Parti Erzurum Milletvekili Mehmet Emin Öz, Meclis’te yaptığı konuşmada “Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin yenilgisi ve Mondros Mütarekesi sonrası, İtilaf Devletleri’nin ülkeyi işgal etmeye başlamasıyla İzmir’in işgali bardağı taşıran son damla oldu. Mustafa Kemal Paşa, Samsun’a çıkarak Millî Mücadele’nin fitilini ateşledi. Havza ve Amasya’dan sonra Erzurum’a gelmesinin sebebi, Erzurum’u korumak için bir araya gelen derneklerin 10 Temmuz’da kongre kararı almış olmalarıydı. “ dedi.

“Kahramanları minnetle anıyoruz”
Erzurum’un tarihi açıdan birçok öneme sahip olduğunu vurgulayan Milletvekili Öz, ”1071’de Malazgirt zaferi sonrası Saltukoğulları’na ikta edilen Erzurum, 1514’te Osmanlı’nın eline geçip huzurlu bir birliktelik yaşadı. Evliya Çelebi’nin deyimiyle, İstanbul ve İzmir’den sonra en büyük gümrük şehriydi. 1829, 1878 ve 1916 yıllarındaki savaşlar sonrası şehir adeta tarihten silindi. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın "Beş Şehir" kitabından: "Bu sefer geldiğim Erzurum başka bir Erzurum’du. asırlarca gururunu yapan serhat şehri ruhundan başka pek az şey kalmıştı... Ölüm, geride kendisinden başka hiçbir canlı şey koymamak ister gibi şehre saldırmıştı. Bu, eski ressamların tasvir etmekten hoşlandıkları şekilde ölümün zaferiydi." Erzurum Kongresi’nin kahramanları, 56 delegenin kararlı duruşu ve Erzurum halkının desteğiyle toplanan kongre, bölgedeki Ermeni ve Pontus Rum devleti kurma girişimlerine karşı durdu. Kongrede etkin rol oynayan isimler, Mustafa Kemal Paşa, Ali Fuat, Refet, Rauf, Kazım, Hoca Raif ve Mustafa Kemal’e destek veren Cevat Dursunoğlu, Binbaşı Kazım Yurdalan, Mustafa Durak Sakarya’yı gururla anıyorum. Erzurum Kongresi’ni tertip eden 56 delege ve kahraman Erzurum halkı için, İkinci Dünya Savaşı’ndaki ünlü bir söz yeniden söylenebilir: "Savaş tarihinde hiçbir vakit bu kadar çok kişi bu kadar az kişiye bu kadar şey borçlu olmamıştır." Erzurum Kongresi’ni gerçekleştiren tüm kahramanları saygı ve minnetle anıyorum.” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Varto Spor Salonu’nda voleybol antrenmanları devam ediyor


Van Spor

Battalgazi Belediyesi’nden 3. Arslantepe 3 Bant Bilardo Turnuvası


Van Spor

İşitme engelli sporcular olimpiyat yolunda


Van Spor

Çakmur: Başarılarımızı takım ruhu ile elde ediyoruz


Van Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ