Mesut Hakkı Caşın: İsrail'in bayrak diktiği yer Gazze değil

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, İsrail ordusunun Gazze sahilinde çektiğini iddia ettiği görüntülerin, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndaki Iwojima kuşatması sonrası kullandığı propaganda imgeleriyle aynı olduğunu söyledi.

Dünya 10.11.2023 00:40:00 0
Mesut Hakkı Caşın: İsrail
Tarih: 10.11.2023 00:43 Güncelleme: 10.11.2023 00:40

İsrail, 7 Ekim'de Hamas'ın baskınını gerekçe göstererek başlattığı karşı saldırıda 34 gündür 11 binden fazla sivili katletti.

Her gün tonlarca bombanın atıldığı Gazze'nin kuzeyi harabeye dönerken, Filistinlilerin gitmeye zorlandıkları güney de bombaların hedefi oluyor.

İsrail ordusu, "Gazze'ye girdik" videolarına bir yenisini daha ekledi.

Görüntülerde İsrailli askerler, bir direğe geçirilmiş İsrail bayrağı etrafında israil marşını söylüyor.

Mesut Hakkı Caşın: "İsrail'in basit propagandalarından biri daha"

Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, CNN Türk'te Semiha Şahin'in dunduğu Akıl Çemberi'nde görüntüleri yorumladı. Caşın, İsrail ordusunun her zamanki gibi basit propagandalara girdiğini, ABD'nin 2. Dünya Savaşı'ndaki Iwojima kuşatmasına atıfta bulunarak bir mizansen düzenlendiği yorumunda bulundu.

Caşın'ın açıklamaları şöyle:

Bu bayrak, 2. Dünya Savaşı'nda Mart-Şubat 1945'teki İwojima muharebesini ifade ediyor. 12 bin km2'lik küçük bir adadır. Amerikan harp tarihinde en fazla zaiyat verdikleri yerdir. Ancak şöyle bir husus var; İwojima adası, tıpkı Gazze'deki gibi tünellerle dolu. Japon ordusu burada çok sıkı bir tünel muharebesi, savunma yaptı.

Washington'a gittiğinizde böyle bir tören vardır. Askerler bayrağı öyle dikerler. japonya'nın yenildiğinin simgesidir. İsrail de dünyaya "ABD, Japonya'yı nasıl tünellerde yendiyse biz de burada Hamas'ı yendik" mesajı veriyor.

ABD genelkurmayı, Japonya'ya çıkarma yaparsak 250 bin asker kaybederiz dedi. Çünkü İwojima için 12 bin asker kaybettiler. Ne yaptılar? Hiroşima ve Nagasaki'ye atom bombası attılar ve zafer meşruiyet kazandı. Bugün Gazze'ye atılan bombalar Hiroşima'dan 2 misli daha fazladır.

Burayı almış olasalar, alanı gösterirdi. Nerede hendekteki askerler? Ele geçirdikleri silahlar yok. Burası büyük ihtimal emniyetli bir bölge. Burada bu görüntülerle dünyaya mesaj veriyorlar.

Askeri olarak da propaganda olarak da hiçbir kıymeti yok. Bence madara oldular.

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay da askerlerden birinin kıyafetine dikkat çekerek şunları söyledi:

Asker, muharebe sahasından değil. Kıyafeti tertemiz. Foto timinin askeri. Sahadaki psikolojik harp timi unsurunun bir parçası. Çekiyor ve yayınlanıyor. Tipik propaganda timi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

Maç öncesi saha kardan temizlendi


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı kadrosu belli oldu


Van Spor

Elazığspor’da Antalya kampı başlıyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal’dan yeni yıl mesajı


Van Spor

Değer Erzincan Müftülük Spor Kulübü hizmete açıldı


Van Spor

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ