Mardinli taş ustası tarihi eserleri aslına uygun şekilde onarıyor

Mardinli taş ustası tarihi eserleri aslına uygun şekilde onarıyor

Van Haberleri 8.10.2024 11:23:00 0
Mardinli taş ustası tarihi eserleri aslına uygun şekilde onarıyor
Tarih: 08.10.2024 11:23 Güncelleme: 08.10.2024 13:14

Mardinli taş ustası Ali Solmuş, dededen ve babadan öğrendiği taş işçiliği ile Türkiye genelindeki tarihi ve mimari yapıların restorasyon işlerinde çalışıp eserleri aslına uygun şekilde restore ediyor.

1994 yılında Mardin’de dünyaya gelen ve 6 yaşından itibaren dededen babadan gördüğü taş işçiliğini geliştirerek taş ustası olan Ali Solmuş, Türkiye’nin önemli tarihi yapılarında restorasyon işlerinde çalışıyor. İstanbul Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi, Sultan Ahmet Camii, Edirne Selimiye Camii gibi önemli yapılar başta olmak üzere birçok yapının taş işçiliklerini yapan Solmuş, son olarak Van’ın Erciş ilçesindeki 2011 depreminde yıkılan Zortul Kümbetinin restorasyon işinde çalışıyor. Tarihi yapıların restorasyon işlerinin çok olması sebebiyle işlere yetişemediğini ifade eden Ali Solmuş, genelde geceli gündüzlü çalıştığını gençlere örnek olsun diye yaptığı çalışmaların görüntülerini sosyal medyada paylaşarak geleceğe ışık tutuyor.

Bu işi çekirdekten beri yaptığını ifade eden 30 yaşındaki Ali Solmuş, “Babamızdan bize aktarılan bir meslek. 6 yaşından beri çekiç tornavida ile bu işe başladım. Hala da bu işi devam ettirmekteyim. Şu anda da il il dolaşıyoruz. Türkiye genelinde dedemiz, kız kardeşlerim, ablalarım, abilerim de bu işi yapıyor. Ailecek bu işi devam ettiriyoruz. Ecdadımızın bize bıraktığı eserleri onarıyoruz, günümüze kazandırıyoruz. Türkiye’nin en iyi gözdesi, en değerli gördüğü tarihi günümüze taşıyan Sultan Ahmet Camii, Selimiye Camii, Elazığ Harput Hamamını yaptık, hamam kaybolmuştu. Tamamen onu gün yüzüne çıkardık. Aynı şekilde Mardin’de Artuklu da bizim doğup büyüdüğümüz yerler olduğu için oraya daha çok hakimiz, oradaki konakları günümüze kazandırdık. Sultan Abdülaziz’in 1757’de yaptırdığı Ahırkapı Deniz Feneri eserini bitirip canlandırdık. Ayasofya’nın hemen altında bulunuyor. Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’de çalıştık. Şu anda ben gençlerin öğrenmesi için de yaptığım yerleri bire bir kameraya çekerek görüntüsü yeni kuşaklar öğrensin Youtube kanalında paylaşıyorum. Bunları her zaman detaylı bir şekilde kameraya çekiyorum. Türkiye genelinde koşturmaya çalışıyoruz. Şu anda Van Erciş’teyiz. Benim abim mimar, ortanca abim de güzel sanatlar mezunu. Yani bu meslek okumaktan gelmiyor, babadan geliyor ama biz yine dedi ki resmiyete dökelim. Ailede okumayan benim çünkü ben hep çalıştım hala da çalışıyorum” dedi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Solmuş, “Benim şu an gençlere tavsiyem kesinlikle bir meslek edinsinler. Meslekleri neyse onun üstünde ilerlesinler. Bu işi tamamen aşkla ve sevgiyle yapıyorum. Bu işe tutkuluyum ve buda halimizden belli oluyor. Mardin’de bizim evi görenler cami sanıyorlar. Bittikçe saray olduğunu anladılar. Bir köşk gibi, bizim hayatımız taş yani kül tablamız taş, masalarımız taş, kapı kapanmasın diye önüne koyduğumuz ağırlıkta bile heykel var. Her şey heykel yani televizyonun çerçevesi olsun kenarı olsun pencerelerimiz olsun hepsi eski tarihi eser gibi. Hepsi tamamen taş ve bu bizim ruhumuza işlemiş. Biz hala da taş ve restorasyon üzerinde ilerliyoruz ve ilerleyeceğiz değiştirmeyi de düşünmüyoruz” diye konuştu.

Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

Uluslararası bocce şampiyonası öncesi Elazığ’a çifte gurur


Van Spor

Yeşilyurtspor-Hacettepe maçını Murat Durgutoğlu yönetecek


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor - Arnavutköy karşılaşmasının hakem kadrosunu açıkladı


Van Spor

Elazığspor Teknik Direktörü Sarıgül: "Devre arasına kadar en iyi sonuçları almak istiyoruz"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ