Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

Malatyalı demirci ustasına "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"

Kültür Sanat 30.11.2024 09:57:08 0
Malatyalı demirci ustasına
Tarih: 30.11.2024 09:57 Güncelleme: 30.11.2024 09:57
Malatya’da yaşayan Türkiye’nin tek ‘Şam çeliği’ ustası Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni’nde "Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.
Malatya’da yaşayan 62 yaşındaki sıcak demir ustası Yusuf Bayyiğit, babasından öğrendiği sıcak demir ustalığını 55 yıldır büyük bir heyecanla sürdürüyor. Dünyanın sayılı, Türkiye’nin ise tek Şam çeliği ustası olan Bayyiğit’in biri yumuşak diğeri sert iki ayrı çeliği birleştirerek elde ettiği ‘damascus’ çeliğinden yaptığı ürünler ise yurt dışı ve yurt içinde büyük ilgi görüyor.
Devlet sanatçısı ünvanı da bulunan Yusuf Bayyiğit, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımları ile düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri töreninde “Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü"ne layık görüldü. Baba mesleğini 55 yıldır sürdüren Bayyiğit, ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldı.

“Sanatı teknoloji ile birleştirdim”
Aile olarak 4 kuşaktır sıcak demir mesleğini sürdürdüklerini kaydeden Yusuf Bayyiğit, ”7 yaşından beri sıcak demircilik mesleğinin içindeyim. Demircilik sanatını teknolojiyle de birleştirerek son 20 -25 yılımda tamamen sanata sanatsal çalışmalara yönlendim. Yaptığımız çalışmalar şaşırtan bir hızla ülkemizde ve dünya genelinde dikkat çekerek yayıldı. 2018 yılında devlet sanatçısı ünvanı aldım. Yaklaşık 4 yıl önce de UNESCO Dünya Mirası Yaşayan İnsan Hazinesi adı altındaki ünvan için de ayrıca başvuruda bulundum. Daha sonra yapılan değerlendirmeler sonucunda Cumhurbaşkanımızın elinden Yaşayan İnsan Hazineleri Ödülü’nü aldık” şeklinde konuştu.

"Çırak yetiştiremezsek ithal edeceğiz"
Bundan sonraki amacının çırak yetiştirmek için hazırlamış olduğu projeleri hayata geçirmek olacağını aktaran Bayyiğit, “Dışarıda bakıldığı zaman sıradan bir demircilik mesleğinin orada oluşu, ödüle layık görülmesi ve ödülün Cumhurbaşkanımız tarafından takdir edilmesi, bir insanın yaşamında alabileceği en büyük ödül olduğunu düşünüyorum. Bundan sonraki amacım, mesleği gelecek nesillere taşımak için projelerimi hayata geçirmek. Ülkemizdeki bazı yasalar her türlü iş güvenliği tedbirleri alınsa da 15 yaş altındaki bir kişiyi demirci atölyesinde çırak olarak çalıştıramazsın diyor. Biz 7 yaşında öğleye kadar okula daha sonra ise demirci atölyesine gider çalışırdık. 15 yaşındaki bir çocuğa bir şeyler öğretmenin zorluklarını yaşadık, mesleği öğretmek nerede ise imkansız. Ancak bu yeni ünvanımızla ve ödülün de avantajı ile daha önce çalamadığımız kapıların biraz daha aralandığını düşüyorum. Çırak yetiştiremezsek bizden sonra mesleğin önemi anlaşıldığında batıdan usta ithal edeceğiz” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Karacabey Belediyespor: 2


Van Spor

Erzurumspor FK - Adana Demirspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 7 - Adana Demirspor: 0


Van Spor

Malatya’da okul sporları tırmanış yarışmaları tamamlandı


Van Spor

Tekmanlı minik eskrimcilerden başarılı sonuçlar


Van Spor

Röveşata golünün kahramanları ödüllendirildi


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’dan toplu imza töreni


Van Spor

Iğdır FK - Ümraniyespor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Ümraniyespor: 1


Van Spor

Elazığ’da ‘Sağlıklı Yaşam’ kültürü gelişiyor


Van Spor

Elazığ’a bilek güreşinde 4 madalya


Van Spor

Kovancılar güreş takımı Elazığ’da 8 altın madalyayla zirveye çıktı


Van Spor

Şenkaya’da salon futbolu coşkusu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ