Malatya’dan yılın ilk 6 ayında 212 milyon dolar ihracat

Malatya’dan yılın ilk 6 ayında 212 milyon dolar ihracat

Ekonomi 2.07.2022 14:16:09 0
Malatya’dan yılın ilk 6 ayında 212 milyon dolar ihracat
Tarih: 02.07.2022 14:16 Güncelleme: 02.07.2022 14:16
Malatya’dan 2022 yılının ilk 6 ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 212 milyon 261 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Malatya TSO Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Yüksek ham madde fiyatları ve enerjideki artışlar sanayicilerimizi olumsuz yönde etkiliyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz ve şehrimiz ihracatta yükselişini sürdürüyor” dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Malatya’dan 2022 Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22 artışla 32 milyon 736 bin dolar ihracat gerçekleştirildi. Ayrıca, 2022 yılının ilk altı ayında (Ocak-Haziran) 2021 yılının ilk altı ayına göre yüzde 25 artışla 212 milyon 261 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.
Yılın ilk altı ayında önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 541 arttıran sektör Demir ve Demir Dışı Metaller olurken, bu sektörü sırasıyla Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, Otomotiv Endüstrisi ve Çimento Cam Seramik sektörleri takip etti.
Malatya’dan yılın ilk yarısında en fazla ihracat kuru meyve ve mamulleri sektöründe gerçekleşirken, bu sektörü sırasıyla su ürünleri ve hayvansal mamuller, tekstil ve ham maddeleri ile makine ve aksamları takip etti.
2022’nin ilk yarısında Malatya’dan en fazla ihracat ABD’ye yapılırken, ABD’yi sırasıyla Irak, Endonezya, Almanya, Çin, Birleşik Krallık, Rusya, Brezilya, İsrail ve İtalya takip etti.

“Üretim desteklenmeli, maliyetler düşürülmeli”
İhracat rakamlarını değerlendiren Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Malatya olarak ihracat grafiğimiz yükselerek devam ediyor. Yılın ilk altı ayında önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 25 artışla 212 milyon 261 bin dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu rakam, sene başında hedeflediğimiz en az 500 milyon dolar ihracat rakamını yakalayacağımızı gösteriyor. Küresel ekonominin çıkmaza girdiği, koşulların her geçen gün biraz daha ağırlaştığı bir dönemde özveriyle çalışan, üretim ve ihracatıyla ülke ekonomisini ayakta tutan sanayicilerimize, ihracatçılarımıza ve çalışanlarımıza teşekkür diyorum. Tüm dünyada en büyük sorun olan yüksek enflasyon maalesef sürüyor. Yüksek ham madde fiyatları, enerjideki artışlar sanayicimizi olumsuz yönde etkiliyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen ülkemiz ve şehrimiz ihracatta yükselişini sürdürüyor. Sanayi ve ihracat ülkemiz ekonomisinin omurgasıdır. Ekonomimizi ayakta tutmak için üretimin desteklenmesi, maliyetlerin düşürülerek firmaların rekabet gücünün artırılması, kolaylaştırıcı bir dizi tedbirlerin devreye alınması gerektiğini düşünüyoruz. Her platformda yüksek sesle dile getirdiğimiz üyelerimizin sorunlarını hazırladığımız dosyalarla çatı kuruluşumuz TOBB’a ve ilgili bakanlıklara iletmeyi sürdürüyoruz” dedi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 2 - Bodrum FK: 2


Van Spor

Elazığ’da 4 branşta müsabakalar sona erdi


Van Spor

Elazığspor’dan olaylara ilişkin açıklama


Van Spor

Hakkari’de karlar üzerinde ilk adımlar


Van Spor

Güreşte Elmira Yasin Türkiye Şampiyonu oldu


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 4 - İnegölspor: 2


Van Spor

Karslı atletler Avrupa Kros Şampiyonası’nda altın madalya için koçacak


Van Spor

TFF, Yeni Malatyaspor’u hükmen mağlup saydı


Van Spor

Malatya’da spor tesislerinin hizmet kalitesi değerlendirildi


Van Spor

Erzurum’da Basketbol hakem kursu açıldı


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den amatöre 43 milyonluk yatırım


Van Spor

Ağrı’da taekwondo çalışmaları geleceğin sporcularını yetiştiriyor


Van Spor

Oltulu liseliler bilek güreşinde rakiplerine geçit vermedi


Van Spor

Sakaryasporlu Kaleci Yunus Emre Tekoğul'un "İlla Ki Gol Yerim Ben" Mesajlarıyla Tutuklanması Şike Soruşturmasını Alevlendirdi


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, deplasmandan galibiyetle ayrıldı


Van Spor

Teknik Direktör Adem Çağlayan: "Kötü günler geride kalacak"


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ