Malatya’da depremzedelere ahır ve samanlık desteği

Malatya’da depremzedelere ahır ve samanlık desteği

Ekonomi 2.03.2025 12:46:26 0
Malatya’da depremzedelere ahır ve samanlık desteği
Tarih: 02.03.2025 12:46 Güncelleme: 02.03.2025 12:46
Malatya’da 6 Şubat depremlerinde ahırları zarar gören hayvan yetiştiricileri için yeni bir destek programı başlatıldı. TÜRKVET sistemine kayıtlı hak sahiplerine, 20 yıl vadeli ve 600 bin TL’ye kadar faizsiz kredi imkanı sunuluyor.
Yeşilyurt’un Kadiruşağı Mahallesi’nde hayvan yetiştiricileriyle bir araya gelen Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, üreticilerin e-Devlet üzerinden başvuru yapması gerektiğini belirterek, sürecin Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından değerlendirileceğini söyledi. Akın, "Üreticiler ilk kazmayı vurduğunda 300 bin TL, ahırı tamamladığında ise kalan 300 bin TL’yi alacak" dedi.
6 Şubat depremin en fazla yıkıma neden olduğu illerden birinin de Malatya olduğunu belirten Akın, "Girişimlerimiz sonucunda bakanlığımızdan çözüm odaklı bir destek çıktı. Bu destek de şöyle, burada önemli olan e-Devlet üzerinde başvuru yapılması gerekiyor. AFAD’ın e-Devlet üzerinde başvurusu yapılıp, ondan sonra Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından değerlendirmeler yapılarak, buradaki yetiştiriciler ilk betonunu, yani ilk kazmasını vurduğunda, beton attığında 300 bin lirasını alacak. 300 bin lirasını da ahır bittiğinde alacak. Burada önemli olan şu, yetiştireceğimiz ve üreticilerimizin özellikle bu müracaatlarda sıkıntı yaşamaması için e-Devlet üzerinde bilen arkadaşlarla, gerekirse de biz birlikte geliriz, birlikte kendilerine danışmanlık ve yönlendirme yaparız. Bir diğeri tabi bu müracaatları bazı eksiklikleri var, aksaklıklar var. Bunlarla ilgili de gerekli bürokratlarla ve siyasilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Onları da önümüzdeki süreçte inşallah çözeceğiz ve yetiştiricilerimizin bir nebze de olsa bu ahırların yapılması noktasında mağduriyetlerinin önlenmesi noktasında, önümüzdeki günlerde bu problemleri hep birlikte çözeceğiz" şeklinde konuştu.
Küçükbaş hayvan yetiştiricisi Hasan Aslan, deprem sonrası yaşadıkları zorlukları dile getirerek, mevcut barakaların yetersiz kaldığını ve hayvanlarının soğukta telef olduğunu belirtti. Aslan, "Ahırlarımızın beton ve duvarlı olması gerekiyor. Barakalar soğuk olduğu için verimli değil. Ayrıca su sıkıntımız büyük bir sorun. Soğuk nedeniyle su donuyor, hayvanlar içemiyor" şeklinde konuştu.
Bir diğer hayvan yetiştiricisi Mahmut Aslan ise en büyük sorunlarının su kaynaklarının yetersizliği ve barınak eksikliği olduğunu vurgulayarak, "Üç çeşmemiz var ama sulak yok. Hayvanlar su içemiyor. Bu hafta hava eksi 20 dereceye düştü, kuzularımız donarak öldü" ifadelerini kullandı.
Depremzedeler, "Ahır ve Samanlık için AFAD Kredi Başvurusu" ekranı üzerinden e-Devlet aracılığıyla başvuru yapabilecek. İl ve ilçe tarım müdürlükleri de süreçle ilgili destek sağlayacak.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ