Harabe halindeki 400 yıllık hamam ayağa kaldırılıyor

Kültür Sanat 26.09.2018 10:10:05 0
Harabe halindeki 400 yıllık hamam ayağa kaldırılıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 26.09.2018 10:10
Elazığ’ın tarihi Harput Mahallesinde bulunan ve harabe durumda bulunan 400 yıllık Hacı Yunus Bey Hamamının tekrar ayağa kaldırılması için çalışmalar başlatıldı.
Harput’un tarihi mirasını canlandırmak için Elazığ Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından projelendirilen 17. yüzyıl yapısı olan 400 yıllık Hacı Yunus Bey Hamamı’nda kazı ve sondaj çalışmaları başladı. 450 metrekarelik alanda devam eden ve Harput Kalesi yolu ile Sara Hatun Camii’nin yanında yer alan hamamın kazılarında, 10 kişilik ekip yer alıyor. 2 ay sürecek olan çalışmaların ardından çizilecek olan restorasyon projesinin Diyarbakır Koruma Bölge Kurulu’na gönderileceği ve projenin 2019 yılının Mayıs ayında uygulanacağı bildirildi.
Harput’ta bulunan Hacı Yunus Bey Hamamı’nda arkeolojik kazı çalışmasını başlattıklarını belirten KUDEP Birim Sorumlusu Kadir Atıcı, “Biz bu çalışma neticesinde hamamının öncelikle yıkılan temel kalıntılarını gün yüzüne çıkartacağız. Bu yapıların diğer kısımları, müştemilat mekanları da kazılardan sonra ortaya çıkacak. Daha sonra burada röleve ve restorasyon projelerini çizerek bu yapıyı da çevre düzenlemeyle birlikte ayağı kaldırmış olacağız. Harput’un UNESCO dünya geçici miras listesine girmesiyle , burada yapmış olduğumuz çalışmalar elimizi güçlendirmektedir” dedi.
10 kişilik ekiple çalışmalara devam ettiklerini aktaran Atıcı, “KUDEP’ten uzmanlar ve Elazığ Etnografya ve Arkeoloji Müzesi’nden yetkili arkadaşların nezaretinde burada çalışmalar 1 ay devam edecek. Bu yapıyı, 17. Yüz yıl yapısı olarak ifade etmekteyiz. İshak Sunguroğlu, Harput Yollarında kitabında bahsederken Hacı Yunus Bey Hamamı diye ifade etmektedir. 400 yıllık bir hamamın kazısını yapmaktayız. Kazı neticesinde şuanda köhne ve harap halde olan alan, tamamıyla canlandırılmış duruma getirilecektir. Bu çalışmalara neticesinde gelen yerli ve yabancı turistler yapıyı görmüş olacaklar. Çevre düzenlemesiyle içerisinde de dinlenip rahat bir zaman, iyi bir vakit geçirmeleri için önemli yerlerden biri olmuş olacak. Şuanda 450 metrekare alanda çalışmaktayız. Kazı devam ettiği sürece bu alan 500 metrekareye de çıkabilir. Ya da 450 metrekare alan içerisinde hamamın bütün yapılarını gördükten sonra da proje çizimine başlayacağız. 1 aylık süre zarfı içerisinde kazılar bittikten sonra projelere başlanacak. Daha sonra projeyi, ilgili kurum olan Diyarbakır Koruma Bölge Kurulu’na gönderiliyoruz. Onaylandıktan sonra 2019 Mayıs ve Haziran ayında uygulama çalışması başlatılacaktır” diye konuştu.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ