Baston ustasının 1071 mesaisi

Kültür Sanat 18.08.2018 10:51:33 0
Baston ustasının 1071 mesaisi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.08.2018 10:51
Bu yıl 1071 Malazgirt kutlamalarının Bitlis’in Ahlat ilçesinden başlayacak olması ilçede heyecan uyandırırken, el sanatkârları ise kutlamalar için özel çalışmalar yapıyor.
Ahlatlı baston ustalarından Refa Gökbulak, asırlık ceviz ağaçları ile çeşitli boynuz türlerine Ahlat’ın sembollerini, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motifleri işleyip, sanat eserine dönüştürürken, 24 Ağustos’ta başlayacak kutlamalar dolayısıyla atölyede yoğun bir çalışma temposuna girdi. Bir birinden güzel el sanatı ürünlerini kutlamalara yetiştirmek için mesai yapan baston ustası Refa Gökbulak, "Yaklaşık 2 aydan uzun bir süredir yoğun bir tempoyla baston yapmaya başladık. Bu yıl Ahlat’tan başlayacak olan 1071 kutlamalarını heyecanla bekliyoruz. 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümünde yapılan etkinliklerin bir ayağının Ahlat’a alınması hem ilçemiz hem de biz el sanatkarları için büyük bir umut olmuştur. Bizlerde o tarihi güne hem tanıklık etmek hem de sanatımızı göstermek maksadıyla gece gündüz çalışıyoruz. 2 aydır atölyemizde yoğun bir tempoyla çalışıyoruz. Tabi ki Devlet Başkanımızın da Ahlat’a geliyor olması bizleri son derece gururlandırmıştır. Hem Başkanımızı hem de konuklarımız için bir birinden güzel bastonlarla onları karşılayacağız. İnşallah umut ediyoruz sayın Devlet Başkanımız Recep Tayyip Erdoğan Ahlat’a gelecektir. Şuanda atölyemizde 3 çırak, 2 usta ve yardımcı personellerle beraber uzun bir süredir 1071 kutlamaları için mesai yapıyoruz" dedi.

"Bastonlarda koç ve sığır ve manda boynuzları kullanılıyor"
Ahlat baston yapımında manda, koç ve sığır boynuzlarının kullandığını anlatan Gökbulak; "Ahlat bastonunun Türkiye pazarında önemli bir yeri var. Bastonlarımızın diğer özelliği ise kafa ve gövde motiflerinin yine bölgemizdeki tarihi eserlerin üzerinde sıkça rastlanan Osmanlı ve Selçuklu motiflerini işlemekteyiz. Bu motifteki hayvan figürlerini hayvan kafalarına motifli hayvan desenlerini de baston gövdelerine işlemekteyiz. Bu işleme tekniklerini de tezhip sanatıyla işliyoruz. Rum-i sanatını da işlemekteyiz ve yine yakma tekniğiyle Selçuklu ve Osmanlı eserlerinin üzerindeki motifleri başta kilim deseni olmak üzere bir çok motifleri bastonlarımıza işlemekteyiz. Bu motifler de Ahlat bastonlarına çok farklı anlam kazandırmaktadır" dedi.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ