Asırlık evde hem üretip, hem satıyorlar

Kültür Sanat 25.10.2017 11:30:10 0
Asırlık evde hem üretip, hem satıyorlar
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.10.2017 11:30
Elazığ’ın tarihi Harput Mahallesi’nde uzun süredir kullanılmaz halde olan yaklaşık 100 yıllık 2 katlı ev tekrar kullanılır hale getirilerek, kadınlar için hem üretim hem de satış merkezi oldu.
Elazığ’da Valilik, Belediye ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’nün desteklerini arkalarına alan kadınlar, tarihi Harput Mahallesi’nde asırlık 2 katlı kerpiç bir evi kullanılabilir hale getirdi. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü Kurs ve Eğitim Salonu adını alan tarihi evde her gün bir araya gelen kadınlar, el emeği göz nuru ürünlerini ile çeşitli hediyelik eşyalar üretiyor. Kadınların hem merkezde ürettikleri hem de evde ürettikleri ürünler, tarihi ile turizmin gözdesi olan Harput’ta, gezmeye gelenlere satılarak ekonomik kazanca dönüşüyor.
Daha önce yaptıkları çalışmaları yılda 2 sefer açtıkları kermeslerde sergilediklerini belirten usta öğretici Ayfer Vural, yıllarca kalıcı bir yer hayali ile yaşadıklarını, tarihi 2 katlı yer ile bunu gerçekleştirdiklerini aktardı.
İki katlı kerpiç tarihi binayı teslim aldıklarında durumunun çok kötü olduğunu vurgulayan Vural, “Hem tarihi binanın ölmemesi hem de ev hanımlarına sabit bir yer olması için burayı düzenledik. Halk Eğitim Merkez binası olduğundan dolayı herkes babasının eviymiş gibi gelebilir. Kadınlar yaptıkları el işlerini burada sergiliyor ve satıştan güzel paralar kazanılıyor. Tüm Elazığ kadınlarının yeri olarak açtık. Burası şahsı bir yer değildir. Herkes rahatlıkla gelip ürünün bırakabilir, satıldığı zaman ücretini alıp evine katkı yapabilir" dedi.

"Hayal kurarak çalıştık"
Merkezin tozu ve toprağını birlikte hareket ettikleri kadınlarla temizlediklerini vurgulayan Vural, "Güzel iki katlı kerpiç binamız çok kötü bir durumdaydı. 1 kamyon kadar çöp çıktı. Bunu temizlerken de hayal kurarak çalıştık. Şuanda tarihi dokuyu da koruyoruz. Tarihi doku içerisinde insanlar geldiği zaman geçmişini hatırlıyor. ‘Ben böyle bir evde büyüdüm, dedemin evi böyleydi’ diyorlar. Atmosferini de değiştirmedik. Halılarımızla, şark odamızla , çayımızı ve kahvemizle gelen misafirleri sanki babasının evine gelmiş gibi karşılıyoruz. Gelip geziyorlar ve tarihin kokusunu da çekiyorlar. Bir yandan da alışverişimizde güzel oluyor” diye bilgi verdi.

Ev ekonomisine katkı sağlıyorlar
Tarihi evde el işlerini yaparak sattıklarını dile getiren 3 çocuk annesi Zarife Kılınç, “Her birimiz bildiklerini ortaya koymaya çalışıyor. Herkes bir şeyler biliyordur ama desteğe ihtiyacı vardır. O desteği de hocamız bize sundu. Annemin babamın öldüğü böyle bir kerpiç evde dünyaya geldim. Benim için ayrı bir önemi var. Emekliyim ama burada ufakta olsa ev ekonomisine bir katkı sağlıyorum. Yaptıklarımızı eşe dosta hediye ediyoruz. Gidip hazır almaktansa kendimiz yapıp veriyoruz ve daha mutlu oluyorlar. Herkesin gelip Harput’tan böyle mutlu ayrılması da hoşumuza gidiyor. Daha da ilerlemek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Yaptıkları ürünleri sattıklarını aktaran 52 yaşındaki Sabiha Kılınç ise, “Burada yapıp satıyoruz. Hocamız bize gösteriyor. Satış yapıp evimize katkıda bulunuyoruz. Herkesi buraya davet ediyoruz. Boşuna vakit öldürmesinler. Biz bu zamana kadar boşa zaman öldürmüşüz” ifadelerini kullandı.
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Galatasaray, Rams Park'ta Fırtına Gibi Esti: Kayserispor'u 4-0 Mağlup Etti!


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da "Murat Yıldırım" dönemi başladı


Van Spor

Burak Altıparmak Elazığspor’da


Van Spor

Iğdır FK - Antalyaspor maçının ardından


Van Spor

Erzincanlı halterci Özbay Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 6 - Antalyaspor: 0


Van Spor

Satrançta Elazığ gururu: Türkiye şampiyonu ve milli davetler


Van Spor

Ergan Dağı’nda Minikler Festivali ödül töreni düzenlendi


Van Spor

Erzincanlı karateciler Türkiye Yıldızlar Ligi finallerinden 5 madalya ile döndü


Van Spor

Elazığlı sporcular gümüş madalya kazandı


Van Spor

Ergan Dağı Kayak Merkezi’nde yarışma heyecanı başladı


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Altınordu: 0


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a para cezası


Van Spor

Erzincanlı sporcular Trabzon’daki havalı silahlar müsabakalarına damga vurdu


Van Spor

Erzincanlı kayakçılar Hakkari’den 6 madalya ile döndü


Van Spor

Iğdır FK - Manisa FK maçının ardından


Van Spor

Serkan Özbalta: "Önümüzde 15 hafta var ve çok sayıda final maçı oynayacağız"


Van Spor

Iğdır’ın yeni stadyumunun açılışını Bakan Osman Aşkın Bak gerçekleştirdi


Van Spor

Ümit İnal: "4-0’lık yenilgi ağır oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 0 - Manisa FK: 0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 4 - Sarıyer: 0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ