Tarihi medresede tarihi sergi

Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği’nce (ERİHDER) tarihi Yakutiye Medresesi’nde 658’den günümüze Erzurum’un Manevi Şahsiyetleri” biyografi sergisi açıldı.

Kültür Sanat 1.03.2022 13:03:02 0
Tarihi medresede tarihi sergi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.03.2022 13:03

Erzurum İbrahim Hakkı Hazretleri Sosyal Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği’nce (ERİHDER) tarihi Yakutiye Medresesi’nde 658’den günümüze Erzurum’un Manevi Şahsiyetleri” biyografi sergisi açıldı.

Yakutiye Medresesi içerisinde organize edilen biyografi sergisinin açılış törenine ERİHDER Başkanı Nuri Toparlak, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat, Palandöken Belediye Başkanı Muhammet Sunar, dernek yönetimi ve vatandaşlar katıldı.

Serginin açılış kurdelesi medresenin önünde kesildikten sonra davetliler sergiye gezdi. Davetlilere Dernek Başkanı Nuri Toparlak tarafından bilgi verildi.

Palandöken Belediye Başkanı Av. Muhammet Sunar, “ERİHDER’in Erzurum’un önemli şahsiyetlerinin biyografik olarak tanıtıldığı sergide bulunmak bizler için onurdur. Dernek Başkanı Nuri Toparlak ve dernek çalışanları Erzurum için güzel işler yapıyorlar. Bizler de Erzurum’un unutulmamış olan gönlümüzdeki yerleri nezih şekilde duran büyüklerimizi ve değerlerimizi bir kez daha görmekten mutluluk duydum. Kimin emeği geçmiş ise teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fevzi Polat da, “Erzurum’un güzide derneklerinden ERİHDER’in hazırlamış olduğu ve Erzurum’un manevi mimarlarının tanıtıldığı sergiye katıldık. Biz kendi geçmişimize, kendi tarihimize, kendi manevi değerlerimize sahip çıkmalıyız. Böyle bir serginin açılışından memnuniyet duydum, iyi ki varsınız diyorum” dedi.

ERİHDER Dernek Başkanı Nuri Toparlak ise sergi ile ilgili şunları söyledi:

“Anadolu’nun bağrından kopmuş 244 Erzurumlu şahsiyetin biyografi sergi açılışını yaptık. Desteklerini esirgemeyen İçişleri Bakanlığı’na, Sivil Toplum ile ilgili Genel Müdürlüğümüzün, Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ortaklaşa projesidir, 15 yıla yakındır bu şahsiyetlerin biyografileri üzerinde çalışma yaptık. Şahsiyetlerin tarihteki geçmişleri ve hayatları üzerine çalışma yaptık. Bu şahsiyetlerin biyografilerini sergi ile tanıtım yapmak istedik. İslam ordularının Erzurum’un fethi ile başlayan çalışmada Erzurumlu Generallerimiz, Bilim adamlarımız, aşıklarımız ve şairlerimizle birlikte büyük müderrislerimiz de yer almaktadır. Kara Fatmalarımız, Nene Hatunlarımız bulunuyor. Bu çalışmalarımızı gençliğe ulaştırmayı hedefliyoruz. Programın adı da Geçmişten Geleceğe İfana Yolculuktur. Yani 658 yılından günümüze Erzurum’un manevi şahsiyetleri yer alıyor. Genç nesiller bunları görür, okur ve örnek alırlar, bu şahsiyetlerin tamamına yakını Erzurumludur. Aralarında Trabzon, Artvin, Bayburt’tan gelenler de bulunuyor. Bayburt Osmanlı Döneminde Erzurum’un Sancak Beyliğiydi, Erzurum’a o dönemlerde yüze yakın Sancak Beyliği bulunuyor. Bu beyliklerin çoğu Erzurum Pasinler Sancağına aittir. Bulunduğumuz mekanlar bizlere öncü olan değerlerimiz yapmıştır. İnsanların hafızalarına bilimi, Fenni ve ilimi de aktardılar. Bu değerler zaten Kur’an dan feyz almışlardır. 1974 Kıbrıs Barış Harekatında Semih Sancar vardır, İbrahim Hakkı Hazretlerini unutmamak lazım. Kara Fatmaları, Rabia Hatunları veya Nene Hatunları unutmamak lazım. Bunları yetiştiren bir ana var ve bizde o anaların torunlarıyız.”

Serginin ayrıca 11-12 Mart tarihlerinde Eyüp Sultan Camii bahçesinde açılacağı belirtildi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ