Tarihçi profesör peynir tatlıları için Anadolu'yu karış karış geziyor

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kırımlı, Anadolu'nun gastronomi kültüründe önemli yere sahip peynir tatlılarını tek bir kaynakta toplamak için Anadolu'yu geziyor.

Kültür Sanat 10.02.2020 14:56:59 0
Tarihçi profesör peynir tatlıları için Anadolu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.02.2020 14:56

MANİSA (AA) - Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Anadolu'da unutulmaya yüz tutmuş peynir tatlılarını kayıt altına alarak, gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Peynir tatlılarına yönelik yaptığı "Kültürüyle ve Tarihiyle Peynir İhtiva Eden Tatlılar" adlı çalışmada, başta Trakya illeri olmak üzere Hatay'dan Balıkesir'e, Diyarbakır'dan Çanakkale'ye kadar 15 şehri dolaşan tarihçi Prof. Dr. Kırımlı, Anadolu'da içinde peynir olan tatlıları tek kaynak altında bir araya getiriyor.

Son olarak Manisa'nın Kula ilçesine gelen Kırımlı, ilçeye özgü usulle yapılan höşmerim ve peynir lokmasının yapımı hakkında bilgi topladı.

"Şu ana kadar 50 çeşit peynir tatlısını kayıt altına aldım"

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu tarihinde peynirin ve peynir üzerine yapılan tatlıların önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bu değerlerin kayıt altına alınarak yaşatılması, farkındalık oluşturarak, sofralardaki yerinin korunması gerektiğini söyledi.

Höşmerim tatlısıyla ünlü Balıkesirli olduğu için peynir tatlılarının kendisi için özel bir yeri olduğunu, 3 yıllık sürede 15 ili ziyaret ettiğini dile getiren Kırımlı, "Türkiye'de atalarımızdan kalan yemek kültürünün içerisinde yer alan peynir tatlılarımız unutulmaya yüz tutmuş çok özel bir gastronomi kültürümüzdür. Türkiye'de şu ana kadar 50 çeşit peynir tatlısını kayıt altına aldım ve bu rakamın üç katı kadar daha olduğunu biliyorum." dedi.

"Çok değerli kültür ve gastronomi ürününden ikisi"

Kırımlı, Kula'daki peynir lokması ve höşmerimin diğer bölgelerde yapılanlardan daha farklı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Buraya Türkiye çapında yapmakta olduğum gastronomi tarihi projesi çalışmaları kapsamında geldim. Türkiye'de peynir ihtiva eden tatlılar üzerine çalışıyoruz. Kula, peynir tatlıları yapan enteresan bir ilçemiz. Kula kültüründe mevcut olan höşmerim ve peynir lokması Türkiye'deki benzer isimli tatlılardan çok daha farklı, çok değerli kültür ve gastronomi ürününden ikisi."

Kula'nın sahip olduğu bu gastronomik değere rağmen yeterince tanınmadığına dikkati çeken Kırımlı, şunları kaydetti:

"Maalesef bu iki değerli kültürel ürün de Türkiye'de yeteri kadar tanınmıyor hatta Türkiye'nin değişik yerlerinde çok karşılaştığım üzere unutulmaya ya da kullanımdan düşmeye yüz tutuyor. Bunu hatırlatmak, envanterlere geçirmek, insanlarda farkındalık yaratmak benim naçizane amaçlarımdan bir tanesi. Bunu değerlendirmek ve literatüre kazandırmak amacıyla Kula'ya geldim."

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da Prof. Dr. Kırımlı'ya gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederek, Kula'nın yükselen bir turizm değeri olması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini ve UNESCO çatısı altında Kula'nın ve Türkiye'nin tanıtımını sürdürdüklerini söyledi.

Ev hanımı Müşerref Erdil, annelerinden öğrendikleri höşmerim ve peynir lokmasını kızlarına ve gelinlerine öğrettiklerini dile getirerek, "Bu lezzetlerin yok olmaması ve kaybolmaması için mücadele ediyoruz. Yeni nesil her şeyin hazırına alışıyor. Hiçbir şey evde hazırlanan yemeklerin ve tatlıların yerini dolduramaz." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2 - Fethiyespor: 0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 0- Ağrı 1970 SK: 0


Van Spor

Erzurum GSİM buz salonlarının çehresini değiştiriyor


Van Spor

Elazığ’da yeni spor branşlarıyla geleceğe yatırım


Van Spor

Curling ve Buz Hokeyinde çifte şampiyonluk


Van Spor

Fenerbahçe Konyaspor'u Fırtına Gibi Geçti: Sahanın Hakimi Sarı-Lacivertliler!


Van Spor

Yeni Malatyaspor, Menemen maçına çıkmayacak


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un konuğu Ağrıspor


Van Spor

Malatya’da 2 hakem Avrupa Şampiyonası’nda görev aldı


Van Spor

Malatya İş İnsanları Platformu’ndan Yeşilyurtspor açıklaması


Van Spor

Hakkari Kadın Judo Takımı Türkiye üçüncüsü oldu


Van Spor

Yurtlig Masa Tenisi İl Birinciliği Yarışması tamamlandı


Van Spor

Erzincan GSB Yurtları Arası YurtLig Masa Tenisi İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

Yüksekova’ya bin 500 kişilik spor salonu


Van Spor

Erzincan GSB yurtları arası YurtLig Satranç İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Erzincan Gençler Gücü, Siverek Kadınspor’a farklı mağlup oldu


Van Spor

Bingöllü milli atlet maratonda birinci oldu


Van Spor

Serkan Özbalta: "Beni memnun eden şey oyuncuların pes etmemesiydi"


Van Spor

Elazığ’da amatör maçta kavga


Van Spor

Sefer Yılmaz "Üst sıralardaki yerimizi korumak istiyoruz"


Van Spor

U14 Türkiye Şampiyonası’nda Malatya’yı Doğanşehir Belediyespor temsil edecek


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ