Tarihçi profesör peynir tatlıları için Anadolu'yu karış karış geziyor

Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kırımlı, Anadolu'nun gastronomi kültüründe önemli yere sahip peynir tatlılarını tek bir kaynakta toplamak için Anadolu'yu geziyor.

Kültür Sanat 10.02.2020 14:56:59 0
Tarihçi profesör peynir tatlıları için Anadolu
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 10.02.2020 14:56

MANİSA (AA) - Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Anadolu'da unutulmaya yüz tutmuş peynir tatlılarını kayıt altına alarak, gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Peynir tatlılarına yönelik yaptığı "Kültürüyle ve Tarihiyle Peynir İhtiva Eden Tatlılar" adlı çalışmada, başta Trakya illeri olmak üzere Hatay'dan Balıkesir'e, Diyarbakır'dan Çanakkale'ye kadar 15 şehri dolaşan tarihçi Prof. Dr. Kırımlı, Anadolu'da içinde peynir olan tatlıları tek kaynak altında bir araya getiriyor.

Son olarak Manisa'nın Kula ilçesine gelen Kırımlı, ilçeye özgü usulle yapılan höşmerim ve peynir lokmasının yapımı hakkında bilgi topladı.

"Şu ana kadar 50 çeşit peynir tatlısını kayıt altına aldım"

Prof. Dr. Hakan Kırımlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Anadolu tarihinde peynirin ve peynir üzerine yapılan tatlıların önemli bir yer tuttuğunu belirterek, bu değerlerin kayıt altına alınarak yaşatılması, farkındalık oluşturarak, sofralardaki yerinin korunması gerektiğini söyledi.

Höşmerim tatlısıyla ünlü Balıkesirli olduğu için peynir tatlılarının kendisi için özel bir yeri olduğunu, 3 yıllık sürede 15 ili ziyaret ettiğini dile getiren Kırımlı, "Türkiye'de atalarımızdan kalan yemek kültürünün içerisinde yer alan peynir tatlılarımız unutulmaya yüz tutmuş çok özel bir gastronomi kültürümüzdür. Türkiye'de şu ana kadar 50 çeşit peynir tatlısını kayıt altına aldım ve bu rakamın üç katı kadar daha olduğunu biliyorum." dedi.

"Çok değerli kültür ve gastronomi ürününden ikisi"

Kırımlı, Kula'daki peynir lokması ve höşmerimin diğer bölgelerde yapılanlardan daha farklı olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Buraya Türkiye çapında yapmakta olduğum gastronomi tarihi projesi çalışmaları kapsamında geldim. Türkiye'de peynir ihtiva eden tatlılar üzerine çalışıyoruz. Kula, peynir tatlıları yapan enteresan bir ilçemiz. Kula kültüründe mevcut olan höşmerim ve peynir lokması Türkiye'deki benzer isimli tatlılardan çok daha farklı, çok değerli kültür ve gastronomi ürününden ikisi."

Kula'nın sahip olduğu bu gastronomik değere rağmen yeterince tanınmadığına dikkati çeken Kırımlı, şunları kaydetti:

"Maalesef bu iki değerli kültürel ürün de Türkiye'de yeteri kadar tanınmıyor hatta Türkiye'nin değişik yerlerinde çok karşılaştığım üzere unutulmaya ya da kullanımdan düşmeye yüz tutuyor. Bunu hatırlatmak, envanterlere geçirmek, insanlarda farkındalık yaratmak benim naçizane amaçlarımdan bir tanesi. Bunu değerlendirmek ve literatüre kazandırmak amacıyla Kula'ya geldim."

Kula Belediye Başkanı Hüseyin Tosun da Prof. Dr. Kırımlı'ya gösterdiği ilgiden dolayı teşekkür ederek, Kula'nın yükselen bir turizm değeri olması amacıyla çalışmalara devam ettiklerini ve UNESCO çatısı altında Kula'nın ve Türkiye'nin tanıtımını sürdürdüklerini söyledi.

Ev hanımı Müşerref Erdil, annelerinden öğrendikleri höşmerim ve peynir lokmasını kızlarına ve gelinlerine öğrettiklerini dile getirerek, "Bu lezzetlerin yok olmaması ve kaybolmaması için mücadele ediyoruz. Yeni nesil her şeyin hazırına alışıyor. Hiçbir şey evde hazırlanan yemeklerin ve tatlıların yerini dolduramaz." ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığlı antrenöre milli görev


Van Spor

Malatyalı sporcular Türkiye Şampiyonasına katılmaya hak kazandı


Van Spor

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ