Sinema filmlerinin animasyonları Çanakkale'de hazırlanacak

'Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi'ndeki stüdyolarda hazırlanacak animasyonlar, Türkiye'nin adını dünya sinemasında duyurmasına katkı sağlayacak.

Kültür Sanat 8.12.2019 12:32:49 0
Sinema filmlerinin animasyonları Çanakkale
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 08.12.2019 12:32

ÇANAKKALE (AA) - Güney Marmara Kalkınma Ajansının (GMKA) "Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Destek Programı" kapsamında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörlüğü adına başvurusu yapılan "Dijital Görüntü Tasarım ve Eğitim Merkezi", sinema sektörüne animasyon üretecek.

Proje ile üniversitenin iletişim fakültesi bünyesinde "motion capture" ve "fashion capture" stüdyoları kuruldu. Toplam 760 bin liraya mal olan stüdyoların, Türkiye'de boyutu ve teknolojisiyle ilk olma özelliğini taşıdığı belirtiliyor.

Stüdyolarda hazırlanacak animasyonlar, Türkiye'nin adını dünya sinemasında duyurmasına katkı sağlayacak. Söz konusu stüdyolarda eğitim alacak üniversiteli gençlerin, sinema sektöründe daha kolay iş bulabileceği ifade ediliyor.

ÇOMÜ İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hülya Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stüdyonun Türkiye'de bu çapta ve bu teknolojiye sahip ilk stüdyo olma özelliğini taşıdığını söyledi.

Dünyada dijital teknolojinin girmediği herhangi bir sektörün kalmadığını belirten Önal, özellikle tasarım odaklı yaratıcı sektörlerin de bundan bağımsız düşünülemeyeceğini anlattı.

Yaklaşık 300 milyar dolar pazar payı olan sinema sektöründe Türkiye'nin dizi ve filmlerle 100 milyon dolar gelir elde ettiğine işaret eden Önal, şöyle konuştu:

"Çanakkale'de fiziksel film platosunun yapılmasının çok doğru bir yatırım olmayacağını ama dijital teknolojilerin hakim olduğu, bizim de alanımızı yakından ilgilendiren animasyonla ilgili teknolojide bir proje geliştirmenin daha yararlı olacağını düşündük. Üniversite olarak böyle bir ilk adımı atmanın, Türk sinema sektörünün de teknolojik adım atlamasının onurunu ve gururunu yaşıyoruz. İnanıyoruz ki bizim bu adımımızla beraber pek çok fitil ateşlenecek, bu alanda gençler yetişecek. Bu sektörde Çanakkale söz sahibi olacak diye düşünüyoruz."

Önal, teknoloji kullanarak nitelikli iş üretildiğinde dünyanın her yerine satılabileceğini, bunun da hazırladıkları bu stüdyo ile mümkün olabileceğini vurguladı.

Bu alanda istihdam yaratabilecek potansiyele sahip sektörün birçok hizmeti Hindistan, İran gibi ülkelerden satın aldığını, gençlerin bu alana yönlendirilerek iş sahibi olabileceğini aktaran Önal, "Bizler de bu adımı Çanakkale’den attığımız için çok mutluyuz. Çünkü burada yetişmiş bir animasyon sanatçısının, çizgi film ya da oyun sanatçısının hemen yurt dışında iş bulabilecek nitelikte olduğunu ya da iç piyasada işsiz kalmayacağını, yüksek rakamlarla çalışabileceğini biliyoruz." diye konuştu.

"Hareket verilerini animasyon karakterlere aktarıyoruz"

Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Gökhan Akça ise GMKA tarafından desteklenen projenin 15 ayda tamamlandığını dile getirdi.

Öğrencilerinin stüdyolarda eğitim alarak, sistemi kullanır hale geldiklerini ifade eden Akça, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hazırlanan stüdyolarla hareket yakalama teknolojisi, animasyon film yapımı, bilgisayar oyunu ve dijital oyun yapımında kullanılabilecek. Buradan almış olduğumuz hareket verilerini animasyon karakterlere aktarıyoruz. Aynı zamanda bilgisayar oyunlarındaki hareketleri de buradan alıp oraya aktarabiliyoruz. Savunma sanayisi, sağlık ve spor alanında da kullanılabiliyor bu sistem."

Akça, animasyon filmlerde hareketlerin tek tek masa başında yapılmasının çok ciddi zaman aldığına dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Burada hareketleri birebir ve o anda hemen alabildiğimiz için hem süre çok kısalıyor hem de gerçekçi olmasını sağlıyoruz. Mesela Maymunlar Cehennemi ve Avatar'daki sistem bu şekilde çalışıyor. Yapılan iş hem gerçekçi oluyor hem de üretim süresini kısa tutuyor. Bu sayede çok fazla üretim yapıp, kısa sürede çok daha fazla iş ortaya çıkartabiliyoruz. Üretim maliyetlerini ciddi anlamda düşürüyor. Türk sinemasında animasyon film üretimi çok daha hızlanacak, çok daha gerçekçi yapılacak diyebiliriz. Bu aynı zamanda reklam sektörü için de geçerli."

Mimikler ve eklem hareketleri dijital veriye dönüşüyor

Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Çağlar Doğru da karakterlerin eklemlerine bağlı sensör hareketlerinin 16 kamerayla yakalanmasıyla çalışan bir sistem kurdukları bilgisini verdi.

Yakalanan datanın yazılım vasıtasıyla işlenerek, gerçekçi animasyon karakterlerine aktarıldığını kaydeden Doğru, "Karakterlerin mimikleri ve bütün eklem hareketleri dijital veriler haline dönüştürülüyor. Bu sayede gerçekçi animasyonlar elde ediliyor." ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Olimpiyat fatihi çiçeklerle karşılandı


Van Spor

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ