Osmanlı’dan gelen lezzet: Badem şekeri

Elazığ’da her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da kentin ’beyaz altını’ olarak dillendirilen Osmanlı geleneğinden gelen bademin badem şekerine yolculuğu başladı. Vatandaşların iftardan sonra çayın yanında kan şekerini düzenledi?

Kültür Sanat 30.03.2022 09:50:39 0
Osmanlı’dan gelen lezzet: Badem şekeri
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 30.03.2022 09:50

Elazığ’da her Ramazan ayında olduğu gibi bu yıl da kentin ’beyaz altını’ olarak dillendirilen Osmanlı geleneğinden gelen bademin badem şekerine yolculuğu başladı. Vatandaşların iftardan sonra çayın yanında kan şekerini düzenlediği için tükettiği şekerde üretimin 8 kat artması bekleniyor.

Osmanlı döneminde yapıldığı bilinen Elazığ’da Ramazan ayında hemen her eve giren hatta yurt dışına bile gönderilen badem şekeri, bu yıl da birçok işletmenin önünde yapılmaya başlandı. Yılın 11 ayında çok az üretimi olan ve kentte ’beyaz altın’ olarak dillendiren badem şekerinin, Ramazan ayında üretimi ise rekor kırıyor. Günlük üretim ve tüketimi yaklaşık 8 kat artan badem şekeri için ustalar tatlı bir telaş içine giriyor. Kilogramı 80 liradan alıcı bulan ve ağırlıklı olarak yerli bademle hazırlanan kentin beyaz altını için ustalar 3 saat ter dökerek hazır hale getirilebiliyor. 3 saatin 1 saati bademin kavrulması ile 2 saati ise özel kazanda şekerlenmesiyle yapılıyor. Badem şekerine rağbet gösteren vatandaşların da en çok iftarlardan sonra çayın yanında kan şekerini düzenlediği düşünüldüğü için tükettiği kaydedildi.

"Ramazan ayında günlük 400 kilogram badem şekeri üretiyoruz"

Yaklaşık 15 senedir yöresel ürünler sektöründe olduğunu belirten badem şekeri üreticisi İrfan Açıkoğlu, “Yıllardır bu işi yapıyoruz. Eskiden sürekli Ramazan aylarında ön plana çıkan Elazığ’ın badem şekerini bu sıralar her gün yapmaya başladık. Günde 50 kilo yapıyorduk ama bu Ramazan ayında biraz daha yükseliyor ve günlük 5-6 kazan yapıyoruz bu da ortalama 350-400 kilograma denk geliyor. Geçmişi Osmanlı döneminden gelen bir ürün Elazığ’ın ’beyaz altını’ da dediğimiz yöresel bir üründür. Yapımında öncelikle her şey Elazığ’ın ürününü kullanıyoruz. Yerli badem şeker fabrikasından gelen şekerinden yapıyoruz. Bunların da belli bir ölçüleri var aşama aşama ilerliyoruz. Önce bademi kavuruyoruz sonra şekerimizi şerbet haline getiriyoruz kavurduktan sonra döner tavamızda yavaş yavaş şekerimizi ekleyerek belli bir kıvama getiriyoruz. İddialı olan ince şekerdir ki Elazığ’da da ince kabuk şeklinde üretip piyasaya satıyoruz. Önümüz Ramazan ve tatlı bir telaşımız da başladı. Ramazan’dan önce günde 1 ocak yani 50 kilogram falan gidiyorsa Ramazan ayında daha fazla rağbeti artıyor. İnsanların iftardan sonra kan şekeri düşüyor onun için atıştırmalık, çok ağır olmayan badem şekerini yiyorlar. Elazığlı vatandaşlarımız badem şekerini çok seviyor. Badem şekerini dışarı götürenler var, bu badem şekerini normalde 50 kilogram atıyorsak Ramazan ayında 350-400 kilograma kadar çıkıyor” dedi.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Ağrı’da Avrupa Spor Haftası etkinlikleri düzenlendi


Van Spor

Avrupa Cross Snowboard Yarışları 2026’da Erzincan’da!


Van Spor

Galatasaray’dan ligde üst üste 15. galibiyet


Van Spor

Vali Hatipoğlu, başarılı gençlerle bir araya geldi


Van Spor

Speed Skating spor kulübü yönetiminden Çakmur’a ziyaret


Van Spor

Sporla yükselen şehir Erzincan!


Van Spor

Teknik Direktör Gül, "Eksiklerimizi biliyoruz ve kendi içimizde analiz edip düzeltmek için yoğun çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya Büyükşehir’den okullara spor malzemesi desteği


Van Spor

Yüksekova Spor, Trabzonspor maçına Kars’ta hazırlanıyor


Van Spor

Kayseri'de Rafa şov! Beşiktaş gol olup yağdı


Van Spor

Bodrumspor Deplasmanda Puan Peşinde: Vanspor Maçı Ne Zaman, Saat Kaçta, Hangi Kanalda?


Van Spor

Serkan Özbalta: "Çok ciddi bütçesi olan takımlara karşı yarışıyoruz"


Van Spor

Sedat Ağçay: "İki takım hak etiği puanı aldı"


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Ankara Keçiörengücü: 1


Van Spor

Elazığspor maçında Batman Petrolspor’a seyirci yasağı


Van Spor

Mehmet Kırık, sporda başarının adı oldu


Van Spor

Iğdır FK - Hatayspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK 4 - Hatayspor: 2


Van Spor

Çakmur; "Yeni stat projesi hız kesmeden sürüyor"


Van Spor

Zirvede fark açılıyor! Aslan evinde hata yapmadı


Van Spor

Anadolu Karate Ligi'nde İstanbul'da Nefes Kesen Mücadeleler!


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ