'Kuş dili' üniversitede seçmeli ders olacak

'Kuş dili' olarak da bilinen ve UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan 'ıslık dili', bu yıl öğrenci alacak Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesinde seçmeli ders olarak okutulacak.

Kültür Sanat 1.07.2019 13:27:09 0
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 01.07.2019 13:27

GİRESUN (AA) - Giresun'un Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy'de yöre halkı tarafından asırlardır haberleşmek için kullanılan "ıslık dili", Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesinde seçmeli ders olarak okutulacak.

Giresun Üniversitesi Senatosu, yeni akademik yılda ilk kez öğrenci alınması planlanan Turizm Fakültesinde ıslık dilinin seçmeli ders olarak okutulmasını kabul etti.

Fakültenin rekreasyon bölümünde 3. ve 4. sınıf ders müfredatında yer alacak dersi vermek üzere bir akademisyen, bölgede çalışma yaparak halk arasında "kuş dili" olarak da bilinen ıslık dilini öğrenecek.

Aralık 2017'de UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alınan ıslık dili, 3 yıl sonra seçmeli ders olarak okutulmaya başlanacak.

Dekan Prof. Dr. Musa Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ıslık dilinin, yörede yüz yıllardır haberleşmede kullanıldığını söyledi.

Türkiye'de ıslık dilinin ilk kez 1956'da bilimsel olarak araştırılmaya başlandığını ve çıkan ilk sonuçların 1968'de yayına dönüştürüldüğünü belirten Genç, bugüne kadar yapılan çalışmaların, ıslık dilinin tüm özellikleriyle korunarak günümüze kadar geldiğini ortaya koyduğunu aktardı.

Genç, teknolojik gelişmeler ve göç gibi nedenlere bağlı olarak kültürel mirasın kullanımında azalmanın yaşandığını ifade ederek, "Endişemiz odur ki ıslık dili yakın zamanda sadece bir gösteri dili haline gelecek, ölü diller arasına girecek. Kültürel bu mirasa sahip çıkılmalı. Korumalı, geliştirme ve gelecek nesillere aktarmalıyız." dedi.

Islık dilinin korunması ve yaşatılması noktasında etkili yollardan birinin de okullarda eğitim öğretim kapsamına alınması olduğuna dikkati çeken Genç, "Bir ders haline gelmesini önceliyoruz. Bu bağlamda fakültemizin rekreasyon bölümüne seçmeli ders olarak koyduk. Fakültenin üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerine ıslık dilini seçmeli ders olarak sunacağız." diye konuştu.

Bir akademisyen ıslık dilini öğrenecek

Genç, üniversite bünyesinde bulunan Karadeniz Turizm Araştırma ve Uygulama Merkezi ile iş birliği yapacaklarını, merkezle bir ekip kuracaklarını kaydederek, bu ekibin bölgede dil üzerine çalışmalar yapacağını, bir akademisyenin ıslık dilini öğrenerek derslere gireceğini söyledi.

Köyde merkez iş birliğiyle kurs düzenleyeceklerini, burada düzenlenecek sınavda 90 ve üzeri puan alanların da akademisyenler gözetiminde derslere girebileceğini belirten Genç, dersi seçen öğrencilerin tur rehberi olabileceklerine işaret etti.

Genç, ıslık dilinin klasik kullanımının dışında özel kullanım alanlarının da bulunması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda, kuş dilinin bir arama kurtarma dili olarak kullanımının mümkün olup olmadığı sorusu üzerinde odaklandık. Eğer arama kurtarma dili olarak ortaya koyabilirsek kayıtlarımızdaki ıslık seslerini notalara dönüştüreceğiz. Islık dili, belirlenecek bin kelime veya basit cümle bazında kişilerin kullanabileceği dil olacak."

Muhabir: Atakan Çıtlak


Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Erzurumspor FK: 1 - Esenler Erokspor: 1


Van Spor

Karslı atlet balkan şampiyonu oldu


Van Spor

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'e Dev Talip! Bonservis Bedeli 150 Milyon Euro


Van Spor

Nesine 2.Lig Yeni Malatyaspor: 0- Arkent Arnavutköy Belediyesi FK: 0


Van Spor

Muş’ta voleybol aday hakem kursu başladı


Van Spor

Nesine 2. Lig: Elazığspor: 1 - Ankaraspor: 2


Van Spor

12 Bingölspor şampiyonluk yolunda emin adımlarla ilerliyor


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ