Kız Kalesi, onarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor

Ermenistan sınırına ve Doğukapı’ya sıfır noktada bulunan tarihi Kızkalesi onarılarak Kars turizmine kazandırılmayı bekliyor.

Kültür Sanat 14.04.2021 10:50:12 0
Kız Kalesi, onarılarak turizme kazandırılmayı bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 14.04.2021 10:50

Ermenistan sınırına ve Doğukapı’ya sıfır noktada bulunan tarihi Kızkalesi onarılarak Kars turizmine kazandırılmayı bekliyor.

Kars’ın Akyaka ilçesi Kalkankale köyünde bulunan ve turizme kazandırılamaya çalışılan yerlerin başında gelen Kız Kalesi’nin yapımı milattan önce 9. yüzyıla dayandığı tahmin ediliyor.

Bugüne kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kız Kalesi, Alparslan’ın Anadolu’yu fethinde Türkler’in eline geçti. 1543 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde tekrar Türkler’in eline geçen Kızkalesi, 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Rus Savaşı’ndan sonra Ruslar’a kaldı.

1920’de Türkiye Cumhuriyeti’ne geçen kale Ermenistan sınırında bulunuyor ve her yıl çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor. Kız Kalesi’nin onarılarak Kars turizmine kazandırılması bekleniyor.

“Kız Kalesi”

Kars ili, Akyaka ilçesi Kalkankale ( Tignis) köyü sınırları içerisinde yer alan Kız kalesi Türkiye-Ermenistan sınırını ayıran Karahan çayının batısında sınıra 3 kilometre uzaklıktaki Kız Kalesi, Kalkankale köyüne bakan kısımda yüksek bir tepe görünümündeki plato başlangıcının kenarına kurulmuştur. Kale düzgün kesme tüf taşından inşa edilmiş olup, günümüze ulaşan temel duvarlarından 3 sur sistemi ile inşa edildiği anlaşılmaktadır. Ortaçağ da yapılmış bölgemizdeki önemli kalelerden birisi olan kale sur sitemi ile Anı Örenyeri kale ile mimari benzerlik göstermesi bakımından önem taşımaktadır. Günümüzde oldukça harap durumda bulunan ve dış cephe surlarının tamamen yıkıldığı Kız Kalesi’nin en yüksek burç kısmının biri ayakta kalabilmiştir. Kale surları ve burçlar horasan harcı ile düzgün kesme tüf taşından yapılmıştır.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 0 - Fenerbahçe: 2


Van Spor

Beşiktaş’ta Flaş Gelişme! Ersin Destanoğlu ve Necip Uysal’a Tedbir Kararı Kaldırıldı


Van Spor

Muş Lalezar Spor, ilk yarıyı galibiyetle tamamladı


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu: "Adaletten taviz vermeyeceğiz"


Van Spor

Ersin Destanoğlu: "Federasyonumuz ismimizi lekeleme çabasına girmiş"


Van Spor

Kırşehirspor’un eski başkanı Bıçakçı’dan şok iddia: "Almanya’da bana milyonluk şike teklifi yapıldı"


Van Spor

Korkut’ta okçuluk antrenmanları yoğun katılımla sürüyor


Van Spor

Elazığspor: "Gelişmeler kulübümüz tarafından izlenmekte"


Van Spor

Erzincan Belediyesi Birimler Arası Halı Saha Futbol Turnuvası sona erdi


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu Afal’dan Türkiye rekoru


Van Spor

24 Erzincanspor’dan bahis soruşturmasıyla ilgili açıklama


Van Spor

Elazığspor’dan 5 futbolcu PFDK’ya sevk edildi


Van Spor

Zirvede puan farkı 1'e indi! Fenerbahçe evinde hata yapmadı


Van Spor

Curling milli takımı Prag’da ikinci oldu


Van Spor

Elazığ Gençlik ve Spor Kulübü’nden 5 şampiyonluk, 11 madalya


Van Spor

Kick Boks Milli Takımı Erzurum’da


Van Spor

Kocaelispor, Galatasaray'ı Devirdi! Süper Lig'de Tarihi Sürpriz: 1-0


Van Spor

Nesine 3.Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 2 Hacettepe A.Ş. Türk Metal 1963 Spor: 3


Van Spor

Osman Özköylü: "Bir hakem çıkıp bizim geleceğimizle oynayamaz"


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bütün amacımız bu takımın ilk 7’nin içinde olabilmesi"


Van Spor

TFF 3. Lig: 12 Bingölspor: 2 - Diyarbekirspor:0


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ