Kars’ta tarihi evlerin sadece izleri kaldı

Kars’ta kaderine terk edilen ve geçen süre içerisinde yıkılan tarihi evlerin sadece izleri kaldı.

Kültür Sanat 17.12.2020 10:45:38 0
Kars’ta tarihi evlerin sadece izleri kaldı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 17.12.2020 10:45

Kars’ta kaderine terk edilen ve geçen süre içerisinde yıkılan tarihi evlerin sadece izleri kaldı.

Geçmişte askeriye lojmanları olarak kullanılan Dereiçi mevkinde bulunan onlarca tarihi bina askeriye boşalttıktan kısa süre sonra adeta talan edilerek yıkıldı. 100 yıllık tarihi evler yıkılarak tarihin karanlığına büründü.

Kars Kalesi arkasında bulunan ve Kent Ormanı bölgesinde kadar sağlı sollu 2 ve tek katlı yıkılan tarihi evlerin yerlerine hafriyat dökülürken, bölgede kalan askeriye tarafından kullanılan hamam ve tabyalarda sahipsizlikten dolayı yıkılmaya yüz tuttu.

Kars’ta geçen 15 yıllık sürede tarihi binaların tek tek yıkıldığını ifade eden vatandaşlar, “Kars gerçekten buram buram tarih kokuyor. Dereiçi bölgesinde çok sayıda iki katlı tarihi bina vardı. Bunlardan eskiden askeriye tarafından karargah, bölük, ambar, hamam, cephanelik, koğuş ve lojman olarak kullanılıyordu. Bu binalar şuan aynı bölgede bulunan üniversiteye ait binalarla aynıydı. Askeriye boşalttıktan sonra kısa sürede sahipsizlikten adeta tarımar edildi. Çatıları, cam ve kapıları hatta taş duvarları bile söküldü. Hiç kimse bu binalara sahip çıkmadı. Şimdi ise o güzelim binaların sadece izleri kaldı” dediler.

“Yetkililer kalan tarihi tabya ve binalara sahip çıkmalı”

Dereiçi mevkinde tarihi binalardan sadece üniversiteye ait ve birde vatandaşa ait otelin kaldığını dikkat çeken vatandaşlar, kent merkezinde bulunan, sahipleri tarafından yıkılmaya bırakılan tarihi binalara yetkililerin sahip çıkması gerektiğini kaydettiler.

Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden birisi olan Kars’ta tarihi evlerin restorasyonların yapılarak turizme kazandırılmasını isteyen vatandaşlar, “Dereiçi bölgesinde sadece tabyalar kaldı. Onlarda yıkılmaya yüz tutmuş, ancak şehir merkezinde vatandaşlar tarafından terk edilmiş çok güzel Baltık mimari evler var, bunlarının sahipleriyle bağlantı kurulmalı, sahiplerine ulaşılmayan binalara da yetkililer hazırlanacak kanunlar çerçevesinde koruma altına alınmalı, aksi takdirde bu tarihi evlerde yıkılarak kaybolacak. Eğer bu tarihi evlere sahip çıkılmazsa bunlarında akıbeti Dereiçi bölgesindeki tarihi evler gibi olacak” diye konuştular.

Vatandaşlar yetkililerden Kalkınma Ajansı marifetiyle kent merkezinde bulunan başta Ahmet Tevfik Paşa Konağı olmak üzere tarihi binaların hazırlanacak proje çerçevesinde turizme kazandırılmasını istediler.
Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

Hakkari’de Okul Sporları Kros Yarışları yapıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ