Hoşgörü kentinin tarihi taş binası Şehir Müzesi'ne dönüştürüldü

Hatay'da 1948-2014'te Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren ve daha sonra içerisindeki eserlerin taşınmasıyla boş kalan taş bina, Şehir Müzesi'ne çevrildi.

Kültür Sanat 25.07.2020 12:30:27 0
Hoşgörü kentinin tarihi taş binası Şehir Müzesi
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 25.07.2020 12:30

HATAY (AA) - Hoşgörü kenti Hatay'ın tarihi, günlük yaşamı ve kültürü, 2014'e kadar 66 yıl boyunca Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmet veren tarihi taş binanın dönüştürüldüğü Şehir Müzesi'nde tanıtılacak.

İnşasına 1934'te Fransız arkeolog Claude M. Prost'un tavsiyesi üzerine başlanılan ve Hatay'ın Türkiye Cumhuriyeti'ne katılmasının ardından 1948'de Antakya Arkeoloji Müzesi olarak hizmete giren taş binanın içerisindeki eserler, daha iyi sergilenebilmesi için 2014 yılında Hatay Arkeoloji Müzesi'ne taşındı.

6 yıl boş kalan tarihi taş binanın yeniden turizme kazandırılması için başlatılan çalışma kapsamında, rölöve ve restorasyon projeleri Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunca onaylandı.

Restorasyon ve çevre düzenlemesi yapılan tarihi taş binanın, ikinci kez müze olarak hizmet vermesi için başlatılan çalışma tamamlandı.

Hizmete gelecek ay girmesi planlanan müzede, 6 bölümde kentin tarihçesi, ticareti, üretimi, günlük yaşamı ve yemek kültürü tanıtılacak.

Ayrıca müzeye, daha önce Valilik binası içerisindeki Hatay'ın ana vatana katılmadan önceki ilk ve tek Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'in ve o dönem Mecliste yer alanların bal mumu heykelleri ve kullandığı eşyaların bulunduğu Hatay Devlet Müzesi de taşındı.

"Önümüzdeki ay halkımızın hizmetine sunacağız"

Vali Rahmi Doğan, AA muhabirine, Hatay'ın tarihiyle, kültürüyle, gastronomisiyle önemli bir şehir olduğunu söyledi.

"Şehir Müzemiz 6 sergi salonu halinde dizayn edildi. Hatay'ın günlük yaşantısını, üretimini, ticaretini, gastronomisini, tarihini anlatan bölümler var. İçerisindeki bir sergi salonunda ise Hatay Devlet Müzesi bulunuyor. Aslında burası Hatay Valiliği binası içerisinde yer alan bir bölümdü, sadece Valiliğe gelen vatandaşlarımız bunu görme imkanına kavuşuyordu. Biz bu çalışma içerisinde Valilikteki bu alanı da müze içerisine almış olduk. Burada 6. sergi salonu olarak halkımızın hizmetine girmiş olacak."

Özellikle hafta sonları kentte çok ciddi sayıda turist ağırlandığını aktaran Doğan, kente gelenlerin Hatay Arkeoloji Müzesi, Necmi Asfuroğlu Arkeoloji Müzesi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesi, Tematik Tarım Müzesi ve St. Pierre Anıt Müzesi'nin yanı sıra Şehir Müzesi'ni de gezme imkanı bulacağını belirtti.

Doğan, kentin turizmini canlandırabilme adına önemli çalışmalar yaptıklarını anlatarak, "Hatay denince akla gastronomi geliyor. İnsanlar farklı lezzetleri tatmak adına Hatay'a geliyorlar çünkü bizdeki meze kültürü, yemek çeşitleri gerçekten gelen misafirlerimizi de memnun edecek şekilde. Farklı alternatiflerimiz var, insanlar buraya gelip hem tarihle, kültürle, sanatla tanışıyorlar hem de farklı lezzetleri tanıyorlar." diye konuştu.

Muhabir: Lale Köklü Karagöz

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ