Eski Türk Yazıtları Araştırma semineri

İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜGAM) tarafından “Orhun-Enisey Eski Türk Yazıtları Araştırma Gezilerim ve Neticeleri (1987-2020)” başlıklı seminer düzenlendi. Çevrim içi gerçekleşti

Kültür Sanat 13.12.2021 12:50:17 0
Eski Türk Yazıtları Araştırma semineri
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 13.12.2021 12:50

İnönü Üniversitesi Güney Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÜGAM) tarafından “Orhun-Enisey Eski Türk Yazıtları Araştırma Gezilerim ve Neticeleri (1987-2020)” başlıklı seminer düzenlendi. Çevrim içi gerçekleştirilen seminere Kırgızistan Uluslararası Tıp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadırali Konkobaev konuşmacı olarak katıldı.

Seminerin moderatörlüğünü İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zakir Azizov gerçekleştirdi.

Programa İnönü Üniversitesi Rektör Danışmanı ve İNÜGAM Müdürü Prof. Dr. Neslihan Durak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin İzgi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Murat Öztürk, İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Vefalı Enserov, Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Mehmet Önal, Prof. Dr. Emin Çelebi, Dr. Öğr. Üyesi Gülcan Kızılözen, Dr. Öğr. Üyesi Osman Karacan ile Ankara Hacı Bayramı Veli Üniversitesi Asya Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASYAM) Müdürü Prof. Dr. Varis Çakan ile birlikte çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Programın Açılış Konuşmasını gerçekleştiren Prof. Dr. Zakir Azizov Kırgızistan Uluslararası Tıp Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadırali Konkobaev’in özgeçmişi ve yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Sözlerine kardeş Türkiye Cumhuriyeti halkına ve İnönü Üniversitesine selam ve saygılarını ileterek başlayan Prof. Dr. Kadırali Konkobaev Türkçenin tarihsel süreçteki gramer yapısı ve bu yapının değişimini anlattı. Konkobaev, Türklerin devlet anlayışı ile yönetimi, kültürel ögeleri, komşuları ve soydaşlarıyla olan ilişkileri ile sosyal yaşantısıyla ilgili önemli bilgiler içeren Orhun-Enisey Yazıtları’na dair bilgiler verdi.

22 Ekim 1987 yılında resmi olarak çalışma arkadaşları ile birlikte Orhun-Enisey yazıtlarını incelemek için gittiği Moğolistan’da bilim akademisi tarafından kendilerine sıcak bir karşılanmanın sağlandığını ifade eden Konkobaev bu alanda yapacakları çalışmalara dair onların verdiği desteklere değinerek saha da yaptıkları çalışmaları sundu.

Bu çalışmalara ilk başladığı dönemde Moğolistan’ın çetin coğrafi ve iklim şartlarını anlatan Prof. Dr. Kadırali Konkobaev, Orhun-Enisey Yazıtları’nı incelemek için gittiği Moğolistan’da yaşadığı zorluklara değinerek Türk tarihinin en önemli mihenk taşı olan Orhun Enisey Yazıtları’nın Türk tarihindeki yerini yaptığı çalışmalarla değerlendirdi.

Prof. Dr. Kadırali Konkobaev bu çalışmayı yaptığında dahi burada Türk kültürünün derin izlerinin hâlâ yaşamaya devam ettiğini ve bu toprakların Türklere ait olduğunu ifade ederken Türk tarihinin daha fazla araştırılması gerektiğini dile getirdi.

Konuşmasında bu yazıtlara dair pek çok fotoğraf çektiğini dile getiren Konkobaev, Kırgızistan’a döndükten sonra da çalışmalarına devam ettiğini belirtti. Prof. Dr. Kadırali Konkobaev konuşması, katılımcıların soru cevap bölümü ile sonuçlandı.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Yeni Malatyaspor kalesini gole kapatamıyor


Van Spor

Atlı cirit ön eleme müsabakaları Erzincan’da yapıldı


Van Spor

Fenerbahçe Samsunspor Engeline Takıldı: 19 Mayıs'ta Golsüz Beraberlik


Van Spor

Iğdır FK - İstanbulspor maçının ardından


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - İstanbulspor: 1


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 2- Aliağa Futbol Kulübü: 2


Van Spor

Yeni Malatyaspor 1- Somaspor 7


Van Spor

Bingöllü milli atletten Balkan Şampiyonası’nda bronz madalya


Van Spor

Galatasaray ve Beşiktaş'tan Heyecan Dolu Derbi: Rams Park'ta Skor 1-1


Van Spor

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ