“Çarıklar” Kars’ta müzeyi gezenlere duygulu anlar yaşatıyor

Kars’ın Sarıkamış İlçesinde Eksi 40 Derece Soğukta Donarak Hayatını Kaybeden Askerleri Sembolize Eden 'çarıklar', Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'ni Gezenlere Duygulu Anlar Yaşatıyor.

Kültür Sanat 3.09.2019 11:59:04 0
“Çarıklar” Kars’ta müzeyi gezenlere duygulu anlar yaşatıyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 03.09.2019 11:59

Kars’ın Sarıkamış ilçesinde eksi 40 derece soğukta donarak hayatını kaybeden askerleri sembolize eden "çarıklar" Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ni gezenlere duygulu anlar yaşatıyor.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nin girişinde bulunan “çarıklar” kar görüntüsü verilmiş beyaz kum üzerine dizilmiş, iki tarafı aynalarla çevrili bölümde sonsuzluğa giden bir ışık kervanı görülüyor. Işıkların bulunduğu yerde Sarıkamış’ta şehit olan askerlerin o dönem kullandıkları çarıklar yer alıyor. Ses efektleri ile desteklenen bölümde o dönem askerlerin yaşadığı zorluklar gözler önüne serilirken, müzeyi gezenler, “çarıkların” olduğu bölümde duygulu anlar yaşıyor.

Açıldığı günden itibaren Kars’a gelen yerli ve yabancı ziyaretçilerden yoğun ilgi gören Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, ziyaretçilerini 100 yıl öteye götürüyor.

Müzeyi gezerken çok etkilendiğini ifade eden Büşra Koç, “O an şehitlerimizin soğukta yürüdüğü anı hissettim. Onların ne kadar bir zor durumda bu vatanı kurtardıklarını ve bizim onlara çok şey borçlu olduğumuzu yeniden hatırladım” dedi.

Müzeyi herkesin görmesi gerektiğini belirten Büşra Güneş, “Askerlerimizin o durumları gözümüzün önüne geliyor. Gerçekten çok değişik bir olay, yaşaması gerçekten ilginç bir şey, yani donarak ölmeleri, insanı duygulandırıyor. Ürperiyor insan” diye konuştu.

Müzede en etkilendiği bölümde olduğuna dikkat çeken Sefa Gökçe, “Bu müze de en etkilendiğim bölümdeyiz. Çünkü burada şehit olan askerlerimizin çarıkları var. Acaba bu çarıkları hangi askerler giymiştir merak ediyorum. Hele de burada yaşayan bir insan olarak Kars’ın soğuğunu yaşamış bir insan olarak bu yazlık çarıklarla, bu yazlık giysilerle nasıl hayatta kalabildiklerini, bu şekilde nasıl savaşabildiklerini burada daha iyi anlıyoruz” şeklinde konuştu.

Halitpaşa Mahallesi’nde 7 bin metrekare alan üzerinde bin 200 metrekare kapalı alana sahip Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’nde içeri girenleri ilk olarak girişin yanı başında sonsuzluğa giden bir ışık kervanı karşılıyor Işıkların bulunmuş olduğu yerde askerlerin o dönem kullandıkları çarıklar var. Bu çarıklar ışıklandırılarak şehitlerin sonsuza kadar anılması için bir görüntü oluşturulmuş. Tabya içerisinde 3 oda da ise interaktif canlandırmalar yapılıyor. Tabyada kalan askerlerin revir, ameliyathane ve mutfak bölümleride gerçeği aratmıyor. İnsan maketlerinin gerçeği yansıtan görüntüsü, görenleri adeta o günlere geri götürüyor. Yaralı askerler, ameliyat edilen askerler ve koğuşta istirahate çekilen askerlerin mektup okuması, düşünmesi ve dolaşması anlatılıyor.

Yine o günlerde tabya içerisindeki askerlerin iaşelerinin karşılanması için bulunan mutfakta çalışan askerlerin görüntüleri ve o dönem kullanılan malzemeler bulunuyor. Heybesinden, güğümünden ve yiyecek olan mısır, biber, kuru soğan, patates ve yumurtalar bulunmakta. Kovuşta ise askerlerin bazıları yaralı halde geziniyor, bazıları mektup okuyor bazıları da düşünüyor.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi, ziyaretçileri tarihe götürüyor. Müzeyi gezenler tarihi adeta yeniden yaşıyor.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Arnavutköy’ü konuk edecek


Van Spor

2025 satranç turnuvası tamamlandı


Van Spor

Geçen yıl Elazığ’ı temsil ettiler, şimdi yeni şampiyonaya hazırlanıyorlar


Van Spor

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Ajax deplasmanında


Van Spor

Elazığspor-Ankaraspor maçı biletleri satışta


Van Spor

Sivrice’de "Atatürk ve Gençlik Koşusu" coşkusu


Van Spor

U15 Okçuluk bölge müsabakaları şampiyonu Elazığ


Van Spor

Elazığsporlu Maksut’un annesi hayatını kaybetti


Van Spor

Hem okuyorlar hem buz pateni öğreniyorlar


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 1 - Bandırmaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, 10 Kişi Kalan Beşiktaş'ı 3-2 Mağlup Etti! Tarihi Geri Dönüş ve 2 Kırmızı Kartla Dolu Bir Derbi


Van Spor

Oliver Roy Camio: "Tüm oyuncularımız gayet güzel performans gösterdi"


Van Spor

A Milli Hentbol Erkek Milli Takımı, Güney Kıbrıs Rum Kesimi’ni yenerek ikinci tura yükseldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - 1461 Trabzon FK: 0


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan Macaristan’da çifte bronz madalya


Van Spor

Gol sesi çıkmadı! Galatasaray'a kendi evinde Trabzon çelmesi


Van Spor

Elazığ’da milli maç heyecanı


Van Spor

Elazığ’a dünya şampiyonluğu gururu


Van Spor

Varto’da voleybol kursuna yoğun ilgi


Van Spor

Milli badmintoncular Avrupa’da yarı finalde


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ