Binlerce yıllık yöresel kıyafetlere ilgi arttı

Elazığ’da son yıllarda yöresel kıyafetlere ilgi arttı. Gündelik hayatın yanı sıra düğünlerde yöresel kıyafetlerin tercih edilmesi satışları artırırken, düğün sezonunun da başlamasıyla birlikte terziler siparişlere yetişmek iç

Kültür Sanat 20.05.2022 10:49:15 0
Binlerce yıllık yöresel kıyafetlere ilgi arttı
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 20.05.2022 10:49

Elazığ’da son yıllarda yöresel kıyafetlere ilgi arttı. Gündelik hayatın yanı sıra düğünlerde yöresel kıyafetlerin tercih edilmesi satışları artırırken, düğün sezonunun da başlamasıyla birlikte terziler siparişlere yetişmek için yoğun mesai harcıyor.

Kurulduğu ilk günden itibaren bünyesinde birçok medeniyete ev sahipliği yapan Elazığ, tarihi ve yemek kültürünün yanı sıra folklorik öğelerinin en önemlilerinden biri olan yöresel kıyafetleriyle de adından sıkça söz ettiriyor. Türkiye’nin 81 ilinde yöresel kıyafet farklılık gösterse de Elazığ’a özgü yöresel giyimin başında 8 köşe kasket, şalvar, yemeni ayakkabı ve bindallı geliyor. Unutulmaya yüz tutan yöresel kıyafetlere ise son yıllarda ilgi bir hayli arttı. Gündelik hayatın yanı sıra düğünlerde yöresel kıyafetlerin tercih edilmesi satışları artırdı. Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte terziler siparişlere yetişmek için yoğun mesai harcıyor. 60 yaşındaki terzi Resul Korucu da unutulan kültürü gelecek nesillere aktarmak için her sabah erken saatlerde dükkanını açarak yöresel kıyafet dikiyor.

“Yöresel kıyafetlere ilgi arttı”

Yaklaşık 50 yıldır bu mesleği yaptığını belirten Resul Korucu, “1986 yılından beri yöresel kıyafetlerin imalatını yapıyorum. Yeni doğandan en büyük yaşa kadar her renk, her boy kıyafet yapıyoruz. Şalvar, yelek, gömlek, kuşak, şapka ve yemeni ayakkabı dikiyoruz. Yöresel kıyafetleri Elazığ ve ilçelerine satıyoruz. Erzincan, Bingöl, Tunceli, Muş gibi illerde bizim yöresel kıyafetleri giydiği için o illere de satıyoruz. Yurt dışından ve il dışından insanlar geldiği zaman yöresel kıyafetlere bir özlem duyuyorlar. Düğün sezonu olduğu zaman gelin kına gecesi için bindallı giyiyor. Damatlar da şalvar, yelek giyinip düğün yapıyor. Yöresel kıyafetlerimiz yüzyıllardır var. Ben yaklaşık 50 yıldır terzilik yapıyorum. Bu kıyafetler var, benden öncesi de vardır. Geçmişe özlem çok var. Bu dönemde bundan 10 yıl önceye göre şu an yöresel kıyafetlere ilgi daha iyi bir durumda. Düğün sezonu ile birlikte yazın işlerimiz daha iyi oluyor. Yurt dışından ve il dışından vatandaşlar gelince işlerimiz daha da artıyor. Takım komple hazır olduğu zaman 750 TL ama özel dikimlerde bin 500 TL olur" dedi.

"Gençlerin de bu yöresel kıyafetlerimize büyük bir talep gösterdiğini görüyoruz"

Elazığ’ın yöresel kıyafetlerinin tarihinden bahseden Elazığ Terziler Odası Başkanı Erdem Özatlı ise, "Yöresel kıyafetlerimiz tarihi Harput kültüründen gelmektedir. Çok güzel bir kültürümüz var. Çıraklık dönemlerimizde o zamanlar büyüklerimiz şalvar, yelek, Elazığ ayakkabısını giyerdi. İnsanlar büyük bir heyecanla beklerdi ve bütün insanlar bizim kültürümüzün geleneklerini yerine getirirlerdi. Gün teknoloji çağı olunca, farklı gençler yetişince değişti ama şu anda gençlerin de bu yöresel kıyafetlerimize büyük bir talep gösterdiğini görüyoruz. Gün geçtikçe giyilen bir kıyafet olmaya başladı. Özel günlerde veya başka günlerde giyiliyor. Ustalarımızın satışları çok iyi. Düğün mevsimi de geldi. İl dışından gelenler de hatıra kalsın diyerek kültürümüzün kıyafetlerini alıyor. Satışlarımız başladı, düğün merasimlerinin başlaması ve yaz tatiline gelenler hepsi yöresel kıyafet alıyor” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ