800 yıllık tarihi mezarlar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor

BİTLİS’İN TATVAN İLÇESİ SINIRLARI İÇERİSİNDE BULUNAN VE 13. YÜZYILA AİT 800 YILLIK MEZARLIKLAR GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMAYI BEKLİYOR.

Kültür Sanat 18.10.2020 09:35:35 0
800 yıllık tarihi mezarlar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor
Tarih: 01.01.0001 00:00 Güncelleme: 18.10.2020 09:35

Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve 13. yüzyıla ait 800 yıllık mezarlıklar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor.

Tatvan ilçesine bağlı Dalda köyü sınırları içerisinde bulunan ve 13. yüzyıla ait 800 yıllık mezarlıklar gün yüzüne çıkarılmayı bekliyor. 1997 yılında tescil edilmiş ve koruma altına alınmış 13. yüzyıla ait olduğu belirtilen mezarlıklarda gerekli arkeolojik çalışmanın yapılmadığı ve böyle bir tarihin gün yüzüne çıkarılmasının önemine değinen Bitlis Eren Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, "Burası Engesor yani Dalda köyü mezarlığı. Tarihi mezarlıklardan biri burasıdır. Tatvan ilçe sınırları içerisinde bulunuyor bu köy. Tatvan köylerinin birçoğunda bu türden mezarlıklar bulunuyor. Bu mezarlık İslami döneme aittir. Üzerinde bilimsel çalışmalar da yapılmıştır. Prof. Dr. Kadir Pektaş’ın bir çalışması var. ‘Bitlis’in tarihi mezarlıkları ve mezar taşları’ adı altında yayınlanan bir eser. Bu mezarlıkta 13. yüzyıl öncesi ve sonrası dönemine ait çeşitli Müslüman mezarlıkları bulunuyor. Bu mezarlıklarda üç tip mezar mimarisi söz konusu, birincisi şahideli mezarlar, sanduka ve prizmatik sanduka tipi mezarlardır” dedi.

Bu mezarlığın takriben 800 yıl öncesine ait bir mezarlık olduğu için tabii ki zaman içerisinde ne yazık ki tahribatların meydana geldiğini ifade eden Prof. Dr. Demirtaş, “1997 yılında da tescil edilmiş ve koruma altına alınmış. Koruma altına alınması yeterince koruma altına alınmış anlamına gelmiyor. Önemli olan koruma altına alındıktan sonraki muhafaza sürecidir. Bu mezarlığı mutlaka bilimsel kazılar ve restorasyonla daha belirgin bir biçimde gün yüzüne çıkarmamız gerekiyor ki insanların ilgisi artsın. Şu kesin bir şey ki insan bir şeyi tanımadan sevemez, sevmedikçe de koruyamaz” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler:
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

Konyaspor, Başakşehir'i Sahanında Devirdi: 2-1'lik Galibiyetin Ardındaki Dramatik Anlar


Van Spor

Kadıköy'de Fırtına Gibi Başlangıç: Fenerbahçe Öne Geçti!


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 1 - Batman Petrolspor: 2


Van Spor

Yüksekovalı kayakçılar can güvenliği olmayan yollarda ter döküyor


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor berabere kaldı


Van Spor

Genç Yıldız Arda Güler, Madrid Derbisinde Rüzgar Gibi Esti: 11 Dakikada Gol ve Asist


Van Spor

Elazığlı sporcular milli takım seçmelerine davet edildi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ