Kavurucu sıcakta ekmeklerini taştan çıkarıyorlar

Kavurucu sıcakta ekmeklerini taştan çıkarıyorlar

Genel 12.08.2022 10:53:03 0
Kavurucu sıcakta ekmeklerini taştan çıkarıyorlar
Tarih: 12.08.2022 10:53 Güncelleme: 12.08.2022 10:53
Muş’un Bulanık ilçesinde toprak altından ilkel yollarla çıkardıkları kayaları balyoz ve murç yardımıyla kırarak şekillendiren taş ocağı işçileri, kavurucu sıcakta ekmeklerini kazanıyor.
Bulanık ilçesine bağlı Mollakent köyünde 12 yıldır kurduğu işletmede, taşlara şekil vererek çevre il ve ilçelere gönderen Feda Yılmaz, günün ilk ışıklarıyla işçilerle birlikte taş ocağının yolunu tutuyor. Volkanik patlama sonucu oluşan ve ‘Kevke’ adı verilen taşları kavurucu sıcağa rağmen toprak altından çıkararak balyoz ve murç yardımıyla parçalayan işçiler, ekmeklerini kazanıyor. Çıkardıkları taşları traktöre yükleyerek atölyeye taşıyan işçiler, burada şekil verdikleri taşları ev, cami, çeşme, mezar ve bina yapımında kullanılmak üzere hazır hale getiriyor. 8 saat boyunca güneş altında çalışan her bir işçi günde 10 ile 15 litre arasında su tüketiyor.

“Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz”
Günün ilk ışıklarıyla taş ocağına gelerek çalışmaya başladıklarını anlatan taş ocağı çalışanlarından Salih İnci, 8 saat güneş altında çalıştıklarını ve ekmeklerini taştan çıkardıklarını söyledi. Hava sıcaklığının 37 derece olduğunu kaydeden İnci, “Günde 10 litre su içiyoruz. 6 ay burada çalışıyoruz, 6 ayda kış olduğu için zamanımızı evde geçiriyoruz. İlkel yöntemlerle taş çıkarıyoruz. Burada kırdığımız taşları traktöre yükleyip atölyeye götürüyoruz. Taşları makinelerle biçip, şekil veriyoruz. Taşlardan mezar taşı, daire, şömine, barbekü, bahçe duvarı yapılıyor. Bu taşlar yazın serin, kışın ise sıcak tutar. Avantajı bu. Bölge halkı yoğun olarak bu taşı kullanıyor. İki kişi günde 150 taş çıkartıyoruz” dedi.

“Günde 10-15 litre su içiyoruz”
İşçilerden Halit Turpan da, ocakta kırdıkları taşları atölyeye götürdüklerini aktararak, “Taşlara desen veriyoruz. Yazın taş çıkarıyoruz, kışın da hayvanlara bakıyoruz. Hava sıcak. Günde 10-15 litre su içiyoruz. Ekmeğimizi taştan çıkarıyoruz” ifadelerini kullandı.

“200 yıldır bu taşlardan ev yapıyorlar”
12 yıldır taş ocağı işi yaptığını belirten işletme sahibi Feda Yılmaz ise “Taş ocağından ekibimizle taş çıkarıyoruz. Taşları ocaktan buraya getirip işliyoruz. Taşları Muş, Bulanık çevresi, Bitlis, Diyarbakır, Malatya ve Bursa civarına gönderiyoruz. Sipariş üzeri taşları çıkarıp gönderiyoruz. Bu taş kevke taşı. Mollakent köyü kırsalından çıkan bir taş türü. Burada 6 kişi çalışıyoruz. 200 yıldır bu taşlardan ev yapıyorlar. Tarihi bayağı eski olan bir taş” diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

İngiliz Futbol Efsanesi Lineker, Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen'den Özür Diledi


Van Spor

Korkut’ta tenis antrenmanları sürüyor


Van Spor

Elazığspor Asbaşkanı Şerifoğulları’na ceza


Van Spor

Fenerbahçe, Fransız ekibi Nice’i İstanbul’da 3. kez yendi


Van Spor

Erzurumspor’da borç engeli tamamen kalktı


Van Spor

Çıran’dan sağduyu çağrısı


Van Spor

Galatasaray - Beşiktaş derbisini Yasin Kol yönetecek


Van Spor

Erzurumspor FK, Vanspor FK maçının hazırlıklarını sürdürdü


Van Spor

Osimhen geri döndü! Galatasaray'dan tek golle tarihi zafer


Van Spor

Elazığspor’da Mustafa Sarıgül dönemi


Van Spor

Teknik Direktör Fırat Gül: "Elazığspor’a başarılar diliyorum"


Van Spor

Elazığspor’da Fırat Gül’le yollar ayrıldı


Van Spor

2026 Snowboard Dünya Kupası yeniden Erzurum’da


Van Spor

Elazığlı güreşçi Balkan Şampiyonasında


Van Spor

Derbi öncesi moral buldu! Beşiktaş 3 puanı 3 golle aldı


Van Spor

Galatasaray, Liverpool’u konuk edecek


Van Spor

Elazığspor: "Hakem maçın gidişatını tamamen değiştirmiştir"


Van Spor

Hakkarili Zehra Özdemir dünya 6’ncısı oldu


Van Spor

Plaj futbolu Adilcevaz etabı sona erdi


Van Spor

Erzincan’da "Avrupa Spor Haftası" pedallarla kutlandı


Van Spor

Erzincanlı milli sporcu badmintonda şampiyon oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ