Kars’ta Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi başlatıldı

Kars’ta Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi başlatıldı

Genel 22.05.2025 12:13:50 0
Kars’ta Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi başlatıldı
Tarih: 22.05.2025 12:13 Güncelleme: 22.05.2025 12:13
Türkiye’de pilot il olarak seçilen Kars’ta Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi başlatıldı
2025 bütçe yılında yürütülmek üzere Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanlığı’na sunulan yatırım programı kapsamında yürütülen Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi’nce finanse edilen Organik Kaz Yetiştiriciliği Projesi start aldı.
Türkiye’de pilot il olarak seçilen Kars’ta başlatılan proje kapsamında 1’i işletme olmak üzere 21 kadın yetiştiricinin arazisinde organik kaz ve kaz yemi üretimi demonstrasyon alanları kurulacak. Ayrıca çiftliğe bitişik olan 60 dekarlık çiftlik arazisi alanı tel örgülerle çevrilmiş ve alanda organik tohumunun ekimi yapılacak. Ekilen alanda kazların otlatılması planlanırken, çiftliğin organik kaz yetiştiriciliği sertifikasyonu ve üretimin sürekliliği hedeflenmektedir.
Tarım ve Orman İl Müdürü Enver Aydın, Kars’ta 500 bin anaç kaz varlığıyla Türkiye’de kaz varlığının yüzde 36’sını karşıladığını ve geleneksel yöntemlerle yapıldığını söyledi.
Kars kazını organik olarak sertifikalandıracaklarını dile getiren Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel, "Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü olarak aslında Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan, son derece kontrollü olan ve bir sertifikasyona dayalan bir üretim sistemi olan organik tarımda yeni bir projeyi başlatıyoruz. Organik kaz projesi aslında bu proje için birkaç tane pilot il değerlendirmiştik ama tabii ki Kars deyince ve Kars kazı deyince bu projenin başka bir ilde yapılması mümkün değildi. O yüzden Kars ilini tercih ettik ve bir pilot projeyi başlatmış bulunuyoruz. İklim değişikliği, küresel riskler, çeşitli afetler, tarımı ve gıdayı önceliklendiriyor. Bunlarla birlikte gıda çok önemli bir sektör haline dönüştü. Gıdayı üretirken de özellikle verimli, sürdürülebilir tarım teknikleriyle, kaliteyi ön planda tutarak, aynı zamanda karlılığı da ön planda tutarak bir üretimin gerçekleştirilmesi bizim bakanlığımızın öncelikleri arasında. Sürdürülebilirlik demişken doğayla dost, insan sağlığını koruyan, hayvan sağlığını gözet bir üretim sistemi olan, çevreyi koruyan bir üretim sistemi olan organik tarım üretim sistemi de bizim bakanlığımızın, ülkemizin öncelikleri arasında. Başlatacağımız bu projede şimdi burada görüyorum kadın kooperatifimiz var. Çok da hevesliler. İnanın gıyabınızda bakanlıkta sizin metninizi çok duyduk. Bu projeye başlamadaki ve tercihimiz bizdeki en önemli etmenlerden biri sizlersiniz aslında. Bizim için kadın üreticiler, kadın çiftçilerimiz çok kıymetli. Kadın ve genç çiftçilerimizin önlerini açacak projeler, tarımda çünkü sizin vizyonunuzla, sizin bakış açınızla, sizin yetiştirdiğiniz evlatlarla tarımın son derece daha ileriye gittiğini biliyoruz ve sizlere de çok güveniyoruz. O yüzden bu projede özellikle yem bitkileri üretiminde sizlerle birlikte yapma kararı aldık. Bakanlık organik tarım projeleri yaklaşık 3-4 yıl bir projelendirme yapıyoruz. Hem Bakanlığımızın organik tarımın yaygınlaşması kontrolü projesi kapsamında hem de önümüzdeki yıllarda başlayacağımız bir Avrupa Birliği projesi kapsamında Kars’ı da pilot il seçtik bu kapsamda. İki proje kapsamında Kars’ta bu projeyi gerçekleştireceğiz. Sözleşmeli üretim olarak yem bitkileri üretimini gerçekleştirecekler ve zamanla organik olarak Kars kazını sertifikalandıracağız" dedi.
Kars Valisi Ziya Polat ise, Kars kazının raflarda paketlenmiş olarak satışa sunulduğunu görmeyi arzuladıklarını ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından 22 üreticiye 7 ton organik tohum desteği verildi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van'da İş Arayanlar İçin Fırsat: Günlük 1.375 TL Ücretle 20 Personel Alımı Başladı!


Van İş İlanları

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Teknik Direktör Çağlayan: "Bu hikayenin sonunda Elazığspor bir üst lige çıkacak"


Van Spor

Elazığ’da dart müsabakaları sona erdi


Van Spor

Değer Erzincan spor kulüpleri 20’ye ulaştı: Hedef 5 bin öğrenci


Van Spor

Yeni Malatyaspor’dan yeniden yapılanma açıklaması


Van Spor

Kars’ta strateji ve hamle günü: Okul Sporları Satranç Turnuvası sona erdi


Van Spor

Fuat Bavuk: "Çok üzgün olduğumu bilmenizi isterim"


Van Spor

Elazığspor’da Fuat Bavuk kadrodışı bırakıldı


Van Spor

Malatya’da okul sporları futbol müsabakasında ayakta alkışlanan gol


Van Spor

Elazığspor ile Elazığ MEM arasında işbirliği protokolü


Van Spor

Doğum gününde Türkiye ikincisi oldu


Van Spor

Otizmli İkiz Milli Kayakçılara Erzurum’da coşkulu karşılama


Van Spor

GSB Kış Kulübü binleri ağırladı


Van Spor

AK Parti Doğubayazıt İlçe Başkanı Geçit’ten maç sonrası yaşandığı iddia edilen olaylara tepki


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Mazıdağ Fosfat Spor:0


Van Spor

Elazığ GSK hentbol takımı 7’de 7 yaptı


Van Spor

Muş Gençlerbirliği’nden 50. yılında çifte şampiyonluk sevinci


Van Spor

Galatasaray, Rizespor'u 3-0 Mağlup Ederek Ligdeki Yürüyüşünü Sürdürdü


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 4 - Menemen FK: 1


Van Spor

Bitlis Spor 1916 evinde puan kaybetti


Van Spor

Erzurumlı Kick Boksçular madalyalarla dönüyor


Van Spor

Birgül kardeşler yine gururlandırdı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ