Karpuz Zehirlenmelerine Karşı Alarm! Uzmanlardan Yıkama ve Saklama Uyarısı

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz, lezzetiyle serinletse de hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Van Haberleri 26.07.2025 16:23:00 0
Karpuz Zehirlenmelerine Karşı Alarm! Uzmanlardan Yıkama ve Saklama Uyarısı
Tarih: 26.07.2025 16:26 Güncelleme: 26.07.2025 16:26

Yaz aylarının vazgeçilmezi karpuz, lezzetiyle serinletse de hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, karpuzun yıkanmadan kesilmesi durumunda salmonella başta olmak üzere gıda zehirlenmelerine neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Tarladan Sofraya Mikroorganizma Taşıyan Karpuzlar

Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Demir, karpuzun tarladan sofraya gelene kadar çeşitli mikroorganizmaları taşıyabileceğini vurguladı. “Karpuz bildiğiniz gibi tarladan alıp tüketime sunulan bir besin kaynağımız. Dolayısıyla tarlada bulunan bütün mikroorganizmaları taşımış olması mümkündür. Üzerinde bulunan mikroorganizmalar tarladan gelen mikroorganizmalar olacaktır ister istemez.” diyen Demir, tarlada kullanılan sulama sularının mikroorganizma çeşitliliğini artırabileceğine dikkat çekti.

Kabuğundaki Bakteriler İç Kısma Geçebilir!

Karpuzun dış yüzeyindeki zararlı bakterilerin, özellikle kabuğunda çatlak veya zedelenme varsa iç kısma geçebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Demir, “Karpuzun kabuğunda herhangi bir zedelenme varsa, çatlama meydana gelmişse iç kısma geçme söz konusu olabilir ya da karpuz kesilirken dışarısı iyi temizlenmediyse ki mutlaka yıkanarak temizlenmesi gerekiyor, o zaman kesim anında da içeriye doğru dışındaki o bakterileri karpuzun içerisine doğru itmiş olmamız mümkündür.” dedi. Bu durumun gıda zehirlenmelerine, özellikle de salmonella enfeksiyonuna yol açabileceğini belirtti.

Kesildikten Sonra Hızlı Tüketim ve Doğru Saklama Önemli

Karpuzu kesildikten sonra en kısa sürede tüketmek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Demir, “Eğer karpuz kesildiği zaman bir kısmı yenilip bir kısmı saklanacaksa üzerinin hava almayacak şekilde kaplanması, koruyucu bir şekilde kaplanması gerekir. Bir iki gün içerisinde onun tüketilmesi gerekir.” dedi. Tüketilmediği takdirde bozulma başlayarak enfeksiyon kaynağı olabileceğini belirtirken, dış kısmının hava almayacak şekilde kapatılmasının bozulmayı yavaşlatabileceğini ifade etti.

Vatandaşın Bilinci Düşük mü?

Konuyla ilgili vatandaşların görüşleri ise farklılık gösteriyor. Kimi vatandaş karpuzu kesmeden önce mutlaka yıkadığını belirtirken, bazıları ise hiç yıkamadıklarını ifade ediyor. Bu durum, karpuz hijyeni konusunda toplumda yeterli bilincin olmadığını gösteriyor.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Van YYÜ'de İŞKUR Gençlik Programı için 889 Öğrenciye İstihdam Fırsatı!


Van İş İlanları

ÖTEKİ GÜNDEM

Bosna'nın Özgürlük Sembolü Aliya İzzetbegoviç: Bağımsızlık Mücadelesinin Yıl Dönümünde Anıyoruz


Öteki Gündem

Simpsonlar Trump'a yönelik suikast girişimini de bildi mi? Trump Suikastını Öngörmüşler mi?


Öteki Gündem

Simpsonlar, Trump'ın 2024 başkan adaylığı öngördü iddiası


Öteki Gündem