Karademir," "Malatya kayısısız kalırsa ekonomi durur"

Karademir," "Malatya kayısısız kalırsa ekonomi durur"

Asayiş 20.05.2025 16:19:51 0
Karademir,
Tarih: 20.05.2025 16:19 Güncelleme: 20.05.2025 16:19
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER), zirai dondan zarar gören çiftçilerle buluşarak destek çağrısında bulundu.
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir ve yönetim kurulu üyeleri, Sütlüce ve Topraktepe mahallelerinde kayısı üreticilerini ziyaret ederek hasarı yerinde inceledi. Karademir, Malatya’da tarımın ve ekonominin kalbinin kayısı olduğunu belirterek, "Kayısının olmadığı bir yıl, Malatya için bitmiş bir yıldır" dedi.
Malatya’nın son dönemde büyük afetlerle sarsıldığını kaydeden Karademir,"20 Ocak’taki deprem, 6 Şubat’taki büyük Kahramanmaraş depremi ve son olarak 12 Nisan’daki don felaketiyle Malatya ağır yara aldı. Sütlüce’deki kayısı bahçelerini gezdik, durum gerçekten vahim. Ağaçlar ve meyveler ciddi şekilde zarar gördü. Bu yıl kayısıdan verim beklemek mümkün değil. Malatya’daki ticaretin neredeyse tamamı kayısıya bağlı. Her yıl 500 milyon dolarlık kayısı ihracatı yapılıyor. Bu ürün sadece çiftçinin değil, sanayicinin, esnafın ve şehrin tamamının geçim kaynağı. Eğer kayısı yoksa, Malatya’da çarklar durur. Bu yüzden devletimizin acilen müdahale etmesini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
Karademir, Tarım Bakanı’nın bölgeyi ziyaret ettiğini ve incelemelerde bulunduğunu hatırlatarak, gözlerinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelecek destek açıklamasında olduğunu belirterek, "Malatya kayısısız yapamaz. Bu yüzden üreticimizin yanında olunmalı. Cumhurbaşkanımızın Malatya’yı sevdiğini biliyoruz ve desteğini bekliyoruz. Biz de iş dünyası olarak sahadayız, elimizi taşın altına koymaya hazırız" ifadelerini kullandı.
Sütlüce Mahalle Muhtarı Mehmet Kılıç ise, "Depremde de donda da ilk yardıma koşan yine köylü oldu. Ama şimdi ürün yok, geçim yok. Devletimizin yardımına ihtiyacımız var. Salih Başkanımıza gelip sesimizi duyurduğu için teşekkür ederiz" dedi.
Topraktepe Mahalle Muhtarı Kasım Arslan da sadece girdi desteğinin yeterli olmayacağını belirterek, "Bu yıl çiftçinin zararı büyük. Hem maddi hem manevi yıkım yaşıyoruz. Acil destek ödemeleri şart.12 Nisan günü kayısılarımız dondu, tamamen yandı. Hatta hurma ağaçlarımız bile kurudu. Geçen yıl deprem, bu yıl don Üç yıldır ürün alamıyoruz. Devletimizden can suyu bekliyoruz" diye konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "5 transfer yapabiliriz"


Van Spor

Sarıkamış’ta FIS Cup yarışları sona erdi


Van Spor

Sarıkamış’ta ’Uluslararası FIS Sarıkamış CUP’ heyecanı sürüyor


Van Spor

Yaygın beldesine sentetik çim yüzeyli futbol sahası yapılacak


Van Spor

Fenerbahçe Başkanı Sadettin Saran Gözaltında: Saç Örneklerinde Uyuşturucu Pozitif Çıktı


Van Spor

Muşspor’dan golcü transferi


Van Spor

24 Erzincanspor’da denetim süreci bakanlık aşamasında


Van Spor

Iğdır FK - Aliağa FK maçının ardından


Van Spor

Ziraat Türkiye Kupası: Iğdır FK: 2 - Aliağa FK: 2


Van Spor

Malatya’da badminton ve futsal il şampiyonları kupalarını aldı


Van Spor

Fenerbahçe, 20 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Süper Lig'in İlk Yarısını Namağlup Kapattı!


Van Spor

Elazığlı Elif Reyyan eskrimde Türkiye şampiyonu


Van Spor

Fenerbahçe'ye 90+1 darbesi! Beşiktaş, Kadıköy'de uçuşa geçti


Van Spor

Elazığspor’da kaleci Muammer’e kulüp bulması için izin verildi


Van Spor

Dostluk Maçı: Elazığspor U16: 2 - Beşiktaş U16: 1


Van Spor

PFDK’dan Malatya Yeşilyurtspor’a top toplayıcı cezası


Van Spor

Sarıkamış’ta Uluslararası FIS Sarıkamış Cup başladı


Van Spor

Sokak basketbolu Hakkâri’de nefes kesti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ