Kamu Toplu Sözleşmesi içi ilk zam teklifi açıklandı

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yılları için sosyal ve mali hakları belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci ayağı başladı.

Ekonomi 14.08.2023 18:28:00 0
Kamu Toplu Sözleşmesi içi ilk zam teklifi açıklandı
Tarih: 14.08.2023 18:30 Güncelleme: 14.08.2023 18:28

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin 2024-2025 yılları için sosyal ve mali hakları belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci ayağı başladı. Görüşmeler öncesinde konuşan Bakan Işıkhan, hükümetin teklifini 2024'ün ilk altı ayı için yüzde 14, ikinci altı ay için yüzde 9 olarak açıkladı. 

Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri sürüyor.

1 Ağustos'ta başlayan süreç bugün de devam etti.

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmesi yapıldı.

Milyonlarca memur ve memur emeklisini ilgilendiriyor

1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerin ardından bugünkü görüşme öncesi kameraların karşısına geçildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, görüşmelerde müzakere aşamasına gelindiğini belirterek "Görüşmede belli bir noktaya ulaşmış durumdayız." dedi.

Bakan Işıkhan açıkladı: 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9'luk teklif

Işıkhan ayrıca, Kamu İşveren Heyeti'nin ilk zam teklifini duyurdu.

Buna göre, 2024'te ilk 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için yüzde 9 zam teklif edildi. 2025 zam teklifi ilk 6 ay için yüzde 6, ikinci 6 ay için yüzde 5 oldu.

Bakan Işıkhan, "2024 Ocak ayında enflasyon farkı göz önüne alındığında kamu personelimize yüzde 42 artış öngörüldü." ifadelerini kullandı.

Ay sonuna kadar karara bağlanacak

Öte yandan bu teklifin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi halinde ise hükümet 17 ve 22 Ağustos'ta yeni tekliflerle masaya gelecek.

Tarafların yine anlaşamaması durumunda ise 23 Ağustos'tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna başvurulacak. Bu aşamada Kurul, en geç ay sonuna kadar sözleşmeye dair kararını açıklayacak.

Memurların ne istiyor?

Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için 3'er aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.

Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler itibarıyla refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.

"Açıklayacağım teklif deprem maliyetleriyle birlikte değerlendirilmeli"

Öte yandan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın açıklamaları şu şekilde:

Kamu işçilerimizle imzalanan çerçeve protokol kapsamında 2024’te ilk 6 ay için yüzde 10, sonraki 6 ay için yüzde 10 artış yapacağımızı imza altına almış bulunmaktayız. 6 Şubatta yüzyılın afetini yaşadık. Depremlerin maliyeti 104 milyar dolar gibi bir tutar olduğunu dikkate alamızı gerekmektedir. Biraz sonra açıklayacağım zam tekliflerimizin bu çerçeve içerisinde değerlendirmesini ifade etmek istiyorum.2024 ve 2025 yıllarını kapsayacak toplu sözleşme görüşmeleri çerçevesinde teklifimizi açıklıyorum. 2024 yılı ilk 6 ay için yüzde 14, 2.’nci altı ay için yüzde 9, 2025 yılı ilk atlı ay için yüzde 6 ikinci altı ay için 5 olarak teklifimizi açıklıyorum.

"Temmuz ayında 8077 TL seyyanen zam yaparak ne düşük memur maaşını 22 bin 17 TL’ye yükselttik"

Ocak ayında Kamu görevlilerimize yüzde 13.5 ilave refah payı vererek artış oranını yüzde 30’a yükselttik. Temmuz ayında 8077 TL seyyanen zam yaparak ne düşük memur maaşını 22 bin 17 TL’ye yükselttik. 2023 toplamında en düşük memur maaşında yüzde 141.8 oranında artış sağladık. Ocak ayında, temmuz ayında yaptığımız artışların enflasyon farkı hesabı dikkate alınmadan ilave refah payı olarak verildiğini vurgulamak isterim. Böylece Merkez Bankamızın 2023 enflasyon tahmini dikkate alındığında kamu görevlilerimize ocak 2024’te yüzde 25 civarında enflasyon farkı vereceğimizi öngörüyoruz.

"2024’ün ikinci altı aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır"

Kamu personelimize yüzde 42’yi bulan bir artış öngörülmüştür. 2024’ün ikinci altı aylık dönem zammı ile birlikte kümülatif artış yüzde 54’ün üzerinde olacaktır. Toplu sözleşmeler sadece mali hakları değil sosyal hakları da ilgilendiren bir görüşme sürecidir. Bugünkü teklifimizin sadece mali hakları kapsayan kısmı olduğunun altını çizmek isterim. Sosyal haklar üzerinde uzlaşma sağlayacağımız maddelerin olduğunu vurgulamak isterim.

Haber Kaynak : Enson Haber
Anahtar Kelimeler: Toplu Sözleşmesi teklifi açıklandı
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

5 bin kişilik salon için imzalar atıldı


Van Spor

Erzurum GSİM sporda ve gençlik hizmetlerinde 2026’ya zirvede giriyor


Van Spor

Başkan Ahmet Dal, yeni transferlere yeşil ışık yaktı


Van Spor

Erzurumspor FK 3 Ocak’ta topbaşı yapacak


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı dolu dizgin gidiyor


Van Spor

Ağrı Kadın FK’ya Barbaros’tan maddi destek


Van Spor

Iğdır’da dağcılıkta tarihi adım


Van Spor

Elazığlı sporcular 45 madalya turnuvaya damga vurdu


Van Spor

FIS Palandöken Cup tamamlandı


Van Spor

Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet


Van Spor

Ceza sahasında davetsiz misafir


Van Spor

Dersimspor’un altyapısına kalıcı yatırım müjdesi


Van Spor

Serkan Özbalta: "Bu galibiyete ihtiyacımız vardı"


Van Spor

Hüseyin Eroğlu: "Bizim adımıza beklemediğimiz bir skor oldu"


Van Spor

Trendyol 1. Lig Erzurumspor FK: 1 Çorum FK: 0


Van Spor

Elazığ’da okul sporları masa tenisi müsabakaları yapıldı


Van Spor

Tuncelili sporcular uluslararası arenada tarih yazdı


Van Spor

Malatya’nın Yazıhan ilçesinde ata sporu atlı cirit yaşatılıyor


Van Spor

Muş BESK, sahasında Samsun BESK’e mağlup oldu


Van Spor

Elazığspor, Erzincan’a gitti


Van Spor

Öğretim üyesi Dr. Gençoğlu, dünya ikincisi oldu


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ