Kamera ve sismik sensörlerle denetlenen İran sınırında kuş uçurtulmuyor

Kamera ve sismik sensörlerle denetlenen İran sınırında kuş uçurtulmuyor

Asayiş 27.05.2023 09:51:45 0
Kamera ve sismik sensörlerle denetlenen İran sınırında kuş uçurtulmuyor
Tarih: 27.05.2023 09:51 Güncelleme: 27.05.2023 09:51
Türkiye-İran sınırında bulunan güvenlik duvarında gece görüş cihazları ve termal kameralarla 7 gün 24 saat gözetleme yapılarak bölgede kuş uçurtulmuyor.
Mehmetçiğin 7 gün 24 saat teyakkuzda olduğu Türkiye-İran sınırında sınır fiziki güvenliğinin sağlanması amacıyla her biri 3 metre 30 santimetre kalınlığında olan üzeri tel örgülerle çevrili modüler beton duvar sayesinde bölgede teröristlerin sızma girişimleri, yasa dışı ve düzensiz göçmenlerin geçiş teşebbüsleri ve kaçakçılık faaliyetlerinin önüne geçiliyor. Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfının iştiraki olan ASELSAN tarafından tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen en son sistem termal kameraların yüksek görüntü kalitesi sayesinde gece gündüz fark etmeksizin hudut hattında gözetleme yapılabiliyor. Türkiye-İran sınırının 87 kilometrelik bölümünü oluşturan Ağrı’da ileri teknoloji sayesinde 2023 yılı içerisinde yapılan denetim ve operasyonlarda 2 bin 250 düzensiz göçmen yakalandı. Ağrı İl Göç İdaresi Müdürlüğünce bu yıl gerçekleştirilen charter seferleri ve tarifeli uçuşlarla toplam 2 bin 59 düzensiz göçmen sınır dışı edilirken, göçmen kaçakçılığı yaptıkları iddiasıyla gözaltına alınan 87 şüpheliden 23’ü tutuklandı. Göçmen kaçakçılığında kullanıldığı tespit edilen 23 araca ise el konuldu.

“Bu yıl içerisinde sınırda 13 bin 800 göçmen engellemesi yapıldı”
84 kilometrelik modüler sınır duvarının donatıldığı teknolojik sistemler hakkında açıklamalarda bulunan Ağrı Valisi Osman Varol, duvar inşa edildikten sonra düzensiz göçmen, kaçakçılık ve terör alanında ciddi bir başarı elde ettiklerini söyleyerek, “87 kilometrelik sınır hattımızın yaklaşık 84 kilometrelik bölümünde modüler sınır duvarı tamamlanmış durumda. 3 metrelik bu duvar üzerinde jiletli teller bulunmakta. Bu sadece bir sınır duvarı değil entegre bir sınır güvenlik sistemi. Bu duvarın dışında, duvarın iç tarafında asfalt yolumuz var. Yaklaşık 85 buçuk kilometrelik bir yoldan bahsediyoruz. Ayrıca aydınlatma sistemlerimiz var, güvenlik kameralarımız var. Bu kameraların hem gece görüş hem de termal özellikleri var. Duvar inşaatının dışında kalan kısmında coğrafyanın duvar inşaatına izin vermediği bölgelerde tel uygulamamız ve toprağın içerisine gömülen sismik algılayıcılarımız var. Bunlar çok akıllı cihazlar ve üzerinden geçenin insan veya hayvan olduğunu algoritmasıyla algılayabilen çok modern sistemler. Bunun üzerine ilave olarak elektro-optik kule dediğimiz yerli ve milli olarak ASELSAN tarafından üretilen çok gelişmiş sistemlerimiz var. Elektro-optik sistemler adında olduğu gibi hem uzaktan algılama sistemleri hem de görüntüleme sistemleri içeriyor. Çok yüksek kuleler ve çok yüksek teknoloji içeriyorlar. Bunlara insan radarı da diyebiliriz. Alınan tedbirler ve tamamlanan bu işler sayesinde özellikle yasadışı göçle mücadelede elimiz çok kuvvetlendi. Bu yıl içerisinde yaklaşık 13 bin 800 göçmen engellemesi yapıldı sınırda. Sınırımıza gelip, sınırımızı ihlal etmek isteyen göçmenlerin sınır güvenlik güçlerimizce engellenerek geri gönderilmesini ifade eden hukuki bir terim bu. Yine ihlali gerçekleştirmiş olan 2 bin 250 kadar göçmen sınırlarımız içerisinde yakalandı. İlimizde bu yakalananlardan ve sınırlarımız içerisinde bulunan diğerlerinden 2 bin 59’u resmi işlemler sonrası hukuka uygun olarak sınır dışı edildi. Tabii bu işin bir de organizasyon tarafı var. Yani bu göçmenlerin ülkeye girişini sağlayan ve bundan yasa dışı kazanç elde eden göçmen kaçakçıları var. Bu kapsamda da çok ciddi operasyonlar yapıldı. Bu doğrultuda bu yıl içerisinde 87 şüpheli gözaltına alındı. 23 kişi tutuklandı ve bununla beraber 23 araca da el konuldu. Bu şebekeleri çok sıkı takip ediyoruz. Sınır duvarı ve entegre sistemi tüm sınırları dolaşıp bittiğinde bu sorunun ciddi anlamda geride kalacağını düşünüyorum” dedi.

“Terör örgütlerinin sınır hattından içeriye geçmesi mümkün olmuyor”
Sınır duvarı ve entegre sistemler sayesinde sadece göçmen kaçakçılığı değil, terör ve uyuşturucu anlamında da üst düzey bir başarı yakaladıklarını vurgulayan Vali Varol, “84 kilometrenin tamamında aydınlatmamız var ve gündüz gibi oluyor. 85 kilometrelik asfalt yolumuz sayesinde de devriyelerimiz herhangi bir olay olduğunda bu bölgelere çok hızlı bir şekilde erişebiliyor. Bu bölgelerde yeteri kadar sınır güvenlik güçlerimiz var. Sınır hattı boyunca yaklaşık 160 tane kameramız mevcut. 33 tane de elektro-optik kulelerimiz var. Sınırdaki bu üst düzey güvenliğin sadece göçle mücadele anlamında değil, terörler mücadele anlamında, kaçakçılık ve insan kaçakçılığı ile mücadele anlamında da çok büyük faydası oluyor. Bu kadar yüksek güvenlikli bir sınır hattınız olduğunda terör örgütlerinin de bu sınır hattından içeriye geçmesi mümkün olmuyor. Zaten ilimizde terör olayları yok denecek kadar az. Terör varlığı vatandaşımız için geçmişte kalan kötü bir anı sadece. Bu hat aynı zamanda uyuşturucu kaçakçılığı, narkotik anlamda da çok önemli” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ Gençlik Spor hentbolda 5’te 5 yaptı


Van Spor

24Erzincanspor kendi evinde Ankaragücü’ne 2-0 yenildi


Van Spor

TFF 3. Lig: Malatya Yeşilyurtspor: 1 - Kapadokyaspor: 1


Van Spor

Fenerbahçe, Guendouzi ve Oosterwolde'nin Golleriyle Galatasaray'ı Devirdi ve Süper Kupa'nın Sahibi Oldu!


Van Spor

Erzincan’da Yıldızlar Badminton İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor güçlü bir yapılanmayla yoluna devam edecek


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’da yönetim değişikliği


Van Spor

Gençler Güreş Müsabakaları Elazığ’da sürüyor


Van Spor

İnönü Üniversitesi Basketbol takımı şampiyon oldu


Van Spor

Malatya Yeşilyurtspor’un olağanüstü genel kurul toplantısı yarın yapılacak


Van Spor

Hakkari’de Küçükler Voleybol İl Birinciliği sona erdi


Van Spor

GSİM 2025’de 540 milyonluk yatırımla rekora koştu


Van Spor

Atatürk Üniversitesi Vakıf Okulları küçük kızlar voleybol takımı il üçüncüsü oldu


Van Spor

Elazığspor’da yeni transferlerin forma numaraları belli oldu


Van Spor

Elazığspor, 4 transferini açıkladı


Van Spor

Çakmur şampiyon atletleri ödüllendirdi


Van Spor

Şehriban Günata Anadolu Lisesi, Malatya’yı bölge müsabakalarında temsil edecek


Van Spor

Galatasaray, Trabzonspor'u 4-1 Mağlup Ederek Süper Kupa Finali'ne Yükseldi!


Van Spor

Serdal Adalı’dan Elazığ Medilines Hospital’a teşekkür mesajı


Van Spor

Vali Ahmet Karakaya, kayak il birinciliği müsabakalarında sporcularla buluştu


Van Spor

Hazırlık maçı: Elazığspor: 3 - Kırklarelispor: 2


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ