İsrail-İran gerilimi nedeniyle kapanan hava sahaları, İstanbul'da yaşayan İranlıları karayoluna yöneltti. Otobüs firmaları ek seferler koyarken, otogarlarda yoğunluk yaşanıyor.
Uçuşlar Durunca Alternatif Otobüs Oldu
İsrail ile İran arasındaki füze saldırıları, bölgedeki hava sahalarında uçuşları durma noktasına getirdi. Özellikle İran hava sahasının kapatılması, İstanbul'da yaşayan ve memleketlerine dönmek isteyen İranlıları kara yoluna yöneltti.
Otogarlarda Yoğunluk, Firmalarda Ek Seferler
Hava yolunu kullanamayan İranlılar, otobüslerle ülkelerine dönmeye başladı. İstanbul'daki otogarlarda yoğunluk yaşanırken, turizm şirketleri artan talebi karşılayabilmek için ek seferler koydu. Birçok İranlı, valizleriyle birlikte otobüs firmalarının önünde beklerken, otobüsler doluluk oranlarıyla dikkat çekiyor.
“Bilet Sıkıntısı Var, Bulamayanlar Ertesi Günü Bekliyor”
Otobüs şoförü Ömer Sağdıç, yoğunluğa ilişkin şöyle konuştu: “Biz 22 saatte Gürbulak Sınır Kapısı'na kadar bin 600 kilometre yol gidiyoruz. Otobüste 47 yolcumuz var, hepsi İranlı olduğu için direkt gümrük kapısına gidiyoruz. Daha önce İran'dan Türkiye'ye yoğunluk olurdu. Şimdi memleketlerine geri dönüyorlar, savaştan dolayı yoğunluk oldu. Ailelerini merak edenler var. Bildiğim kadarıyla arabalar dolu gidiyor, ek seferler var. Uçak seferleri iptal olmuş, genellikle otobüsü tercih ediyorlar. Bilet sıkıntısı var, bulamayanlar ertesi günü bekliyor veya başka bir zamana alıyorlar.”
“Ailelerini Merak Ediyorlar, İnternet Yavaş Olduğu İçin Haber Alamıyorlar”
Memleketine dönen bir yolcu ise, "Çalıştık yeter bu kadar gidiyoruz. Yolculuk bizim şehrimize kadar 3 gün falan sürüyor." ifadelerini kullandı.
Turizm şirketi çalışanı Eyüp Ezati ise, "Hava yolu seferleri iptal olduğu için bütün uçakla gidecekler, bileti olan olmayan dahil, bütün vatandaşlar mecburen kara yoluyla gitmek zorunda kaldı. Bu yoğunluk ondan dolayı oldu. İran'la İsrail savaşı nedeniyle ailelerini merak ediyorlar. İran'da internet yavaş olduğu için haber alamıyorlar. Türkiye'de yaşayan İran vatandaşları ve yurt dışından gelenler de var. Onlar da aracın içinde, onlar da İran'a gidiyorlar." şeklinde konuştu.