İslam Alemi İsrail'e Karşı Ortak Tutumda Birleşti: "Ekonomik Sıkıştırma Şart"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katar Zirvesindeki Güçlü Mesajları ve Bölgesel Liderlerin Destekleri

Dünya 15.09.2025 21:40:00 0
İslam Alemi İsrail
Tarih: 15.09.2025 21:52 Güncelleme: 15.09.2025 21:53

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Olağanüstü Zirvesi'nde İsrail'in Gazze'deki soykırımına ve bölgedeki istikrarsızlığa karşı sert bir mesaj verdi. Erdoğan, İslam aleminin İsrail'in yayılmacı emellerini boşa çıkaracak dirayete sahip olduğunu vurgulayarak, İsrail'in ekonomik olarak sıkıştırılmasının gerekliliğine dikkat çekti. Zirveye katılan diğer bölgesel liderler de İsrail'e karşı ortak tutum çağrısı yaparak, Filistin devletinin tanınması ve somut yaptırımlar uygulanması yönünde görüş bildirdi.

Soykırımın Durdurulması İçin Acil Çağrı

7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in Gazze'de işlediği soykırım nedeniyle toplanan zirvede, İsrail'in saldırganlığının durdurulması için dünyaya bir kez daha çağrı yapıldı. Erdoğan, İsrail'in Filistin'den sonra Lübnan, Yemen ve İran'a saldırdığını, seçilmiş siyasetçilere suikastlar düzenlediğini belirterek, İsrail'in haydutluğunun farklı bir boyuta taşındığını vurguladı.

Katar'a Yönelik Saldırı: Haydutluğun Yeni Boyutu

Zirvenin Doha'da gerçekleştirilmesinin anlamlı olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin Katar'ın her daim yanında olduğunu vurguladı. İsrail'in Katar'a yönelik son saldırısının, İsrail'in haydutluğunun farklı bir boyuta taşındığının göstergesi olduğu belirtildi.

İsrail'in Yayılmacı Emelleri ve Ekonomik Sıkıştırma Gerekliliği

Erdoğan, Netanyahu hükümetinin amacının soykırımı sürdürürken bölgeyi istikrarsızlığa sürüklemek olduğunu belirterek, İsrail'in komşu ülkelerdeki işgallerini genişletme çabalarına dikkat çekti. İslam aleminin İsrail'in bu yayılmacı emellerini boşa çıkaracak dirayete sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, İsrail'in ekonomik olarak sıkıştırılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Destekçiler İçin Artan Maliyet ve Somut Adımlar

Netanyahu hükümetinin kontrolü kaybetmesiyle birlikte İsrail'in destekçileri için de maliyetin artmaya başladığına dikkat çeken Erdoğan, bazı ülkelerin Filistin devletini tanıma niyetlerini olumlu bir adım olarak değerlendirdi. Ancak bu adımların İsrail'e yönelik somut ve güçlü yaptırımlarla desteklenmediği takdirde netice vermekte zorlanacağı vurgulandı.

Bölgesel Liderlerin Destek Mesajları

Zirveye katılan diğer bölgesel liderler de İsrail'e karşı ortak tutum çağrısı yaparak, Filistin devletinin tanınması ve somut yaptırımlar uygulanması yönünde görüş bildirdi:

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al Thani: İsrail'in Katar'a yönelik saldırısını "hem egemenliğe açık ihlal hem de korkakça bir saldırganlık" olarak kınadı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi Filistin devletini tanımayan ülkeleri bunu derhal yapmaya çağırdı.
Irak Başbakanı: Katar'a yönelik saldırıya karşı birleşik bir Arap ve İslam tutumu sergilenmesini istedi.
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez: İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim yerlerini genişletme planlarını kınadı.
Ürdün Kralı II. Abdullah: Aşırı İsrail hükümetine karşı harekete geçileceğini belirterek, Gazze'deki savaşın sona erdirilmesi için pratik kararlar alınmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın güçlü mesajları ve bölgesel liderlerin destekleri, İslam aleminin İsrail'e karşı ortak bir tutumda birleşme ve Filistin sorununa çözüm bulma çabalarını hızlandırabilir.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Göztepe Hatice Akbaş Yarı Olimpik Yüzme Havuzu’nda yeni dönem eğitimleri


Van Spor

Elazığlı sporcu U16 milli takım kampında


Van Spor

Teknik Direktör Çağlayan: "Bir galibiyet serisi yakalayıp, üstleri zorlamamız lazım"


Van Spor

Elazığspor’da Kaleci Muammer sözleşmesini feshetti


Van Spor

Battalgazi Belediyespor’un milli gururları Başkan Taşkın’ı ziyaret etti


Van Spor

Kaymakam Uzun, Türkiye şampiyonunu ziyaret etti


Van Spor

Elazığspor’da hazırlıklara ara verilmedi


Van Spor

TFF 2. Lig: Muş Spor Kulübü: 1 - Kırklarelispor: 0


Van Spor

Yeşilyurt Belediyesi Yaşam ve Spor Merkezi’nde kayıtlar başladı


Van Spor

Uçan Türkler, Milano Cortina 2026 Kış Olimpiyatları yolunda


Van Spor

Çıldır Gölü’nde paraşütle uçma heyecanı yaşandı


Van Spor

Doğu Anadolu’da büyük başarı: 12 sporcu, 12 madalya


Van Spor

Muşlu sporculardan Muaythai Bölge Şampiyonası’nda büyük başarı


Van Spor

Hakkarili dağcı Kilimanjaro zirvesinde


Van Spor

Elazığlı sporcu Yıldırım milli takım kampına davet edildi


Van Spor

Elazığspor 21 futbolcuyla İstanbul’a gidiyor


Van Spor

Elazığ 1. Amatör kümede 3 takım play-offu garantiledi


Van Spor

Kocaman: "Malatya Yeşilyurtspor’u hak ettiği yerlere taşımak için var gücümüzle çalışıyoruz"


Van Spor

Malatya, Muay Thai Şampiyonası’ndan 25 madalyayla döndü


Van Spor

Hakkari, kış turizmi ve kayakta yükselişte


Van Spor

Yıldız Kadınlar Voleybol İl Birinciliği tamamlandı


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ