İran ve Rusya çekilmek zorunda kalmıştı! Bölgedeki en büyük güç Türkiye

İran'ın protestolar sebebiyle Suriye ve Irak'taki 14 bin kişilik gücünü çekmek zorunda kalması, Rusya'nın da özel birliklerini Ukrayna'ya göndermesinin ardından Türkiye, sınır ötesi harekatlarıyla sahadaki asli güç oldu.

Dünya 27.11.2022 23:05:00 0
İran ve Rusya çekilmek zorunda kalmıştı! Bölgedeki en büyük güç Türkiye
Tarih: 27.11.2022 23:09 Güncelleme: 27.11.2022 23:05

Ukrayna-Rus savaşının tüm dünyayı sarsan etkisi sürerken İran’da başlayan iç karışıklığın başta Suriye ve Irak olmak üzere Asya ve Orta Doğu denklemine derin yansımaları oldu. Tahran yönetimi, Suriye’den 6 bin, Irak’tan ise 8 bin militanı çekerek başta Kirmanşah olmak üzere farklı kentlere yerleştirdi. İran, sıcak savaş bölgelerinde etkisini kaybederken Türkiye ise Irak ve Suriye’de teröre karşı konuşlandığı bölgelerde askerî pozisyonunu güçlendiriyor. Ankara, Suriyeli muhalif gruplara bir kez daha “hazır olun” talimatı verirken, Pençe Harekât sahası ve Suriye’deki Türk askerî birimlerinde de hareketlilik arttı. ABD Irak misyonu ise bu hareketliliği “operasyon hazırlığı” olarak duyurdu. Uzmanlar, bölgede kartların yeniden karıldığını ve Türkiye’nin yeni dönemde hem Irak hem de Suriye’de sahanın asli aktörü olacağı görüşünde.

Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen'in haberine göre, Kafkassam Başkanı Prof. Dr. Hasan Oktay, “Semerkant Zirvesi Türk dünyası için olduğu kadar Türkiye’nin etki alanı açısından da milat” olduğu görüşünde. İran açısından sancılı bir sürecin başladığını kaydeden Oktay, İran rejiminin ilk kez ciddi anlamda sarsıldığını ve üç ayı aşkın süredir devam eden gösterilerin sistemli isyana dönüştüğünü kaydetti. İran’ın Karabağ iddialarını gündeme getiren ve bölgede İsrail varlığı olduğu ısrarını hatırlatan Oktay “Molla rejimi daha önceleri başvurduğu gibi dışarıda yeni bir cephe açarak içeriyi kontrol altına alma yoluna gidebilir. Bu kapsamda Azerbaycan’a saldırabilir. Ancak böyle bir refleks rejim açısından gerçek felaket sonucunu doğurur. Böyle bir hamle ile Güney Azerbaycan’ı tamamen kaybeder. Ayrıca İran içlerinde bu durum başka bölünmeleri de tetikler. Tüm bu etkenlere mezhep savaşı da eklenir. Kasım Süleymani’nin öldürülmesi İran açısından geri sayımın başlangıcı oldu. Şayet ölmese onu cumhurbaşkanı yapacaklardı. Süleymani, İran rejiminin en büyük umuduydu. İran bu krizi atlatsa dahi köklü bir sistem değişikliği o coğrafyada kaçınılmaz. Bu durumda Türkiye’ye İran’da olduğu kadar Irak, Suriye ve Akdeniz bağlamı ile birlikte Lübnan coğrafyalarında tarihi fırsatlar sunuyor” şeklinde görüş belirtti.

Irak dinamiğini en iyi bilen isimlerden ‘Eski Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilcisi’ Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Hicran Kazancı ise, İran için mezhep ihracı ve saldırı döneminin sona erdiğini, Şii yayılmacılık açısından Tahran merkezli savunma sürecinin başladığını belirtti. Batı ittifakının İran’a ilk mesajı Irak’taki son olaylarda verdiğini kaydeden Dr. Kazancı “Olaylar çok başka bir boyut kazandı, yerel bir devrim kimliği kazandı. İranlı yöneticiler ciddi bir beka endişesine kapıldı ve geri adım attı. Şu anki manzara 1979 öncesi duruma çok benziyor. Olayların bu boyutlara ulaşacağını mevcut yönetimde beklemiyordu. Güvenlik güçleri de yetersiz kalınca Suriye ve Irak’tan milis takviyesi yapmaya başladılar. Daha önce Irak ve Suriye halkına çevrili olan namlular İran halkına çevrildi. Şiddet sarmalı direniş cephesini daha fazla güçlendirdi ve Batı’da artan destekle çok daha organize nitelik kazandı” dedi. Kazancı’ya göre bu olaylar genel halk rahatsızlığının dışa yansıması olmakla birlikte özellikle Batı ittifakı Kürt figürünü baskın unsur olarak ön plana çıkarıyor. Bu durum, İran Kürdistanı projesinin zemin unsuru olarak da görülebilir. Kazancı, konuyla ilgili teorik alıştırmaların Washington’da 1.5 yıl önce başladığını ve Biden yönetiminin askerî seçenekler için düğmeye basabileceğini aktardı.

Orta Doğu Uzmanı Selim Han Yeniacun “İsrail’e bir yandan Suriye’de İran mevzilerini rahat vurmasına göz yuman Rusya, diğer yandan ABD ve Batı dünyasını gözeten bir denge politikası güdüyor. Ancak ABD’nin İran’a yönelik politik tutumunun şekillenmesinde körfezi konsolide eden role de sahip durumdalar. Hatta daha önceleri ABD ile arası bozulan AB-Tahran ilişkileri ve İran’ın elde ettiği destek bu süreçte yok. Bu konuda İsrail’in önemli misyonu var. İran’ın bu zorlu dönemi atlatma konusunda tek umudu Türkiye gibi gözüküyor. Ancak başta PKK olmak üzere Suriye ve Irak’taki bize karşı tutumu göz önüne alındığında şartların farklı geliştiğini görüyoruz. Türkiye, yeni oluşan konjonktürden kazançlı çıkacak” dedi.

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

Kars 36 Spor: 1 Hakkari Zap Spor: 1


Van Spor

Trendyol 1. Lig: Iğdır FK: 2 - Erzurumspor FK: 1


Van Spor

Binlerce gence dokunan proje: Değer Erzincan sahada


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ