İletişim Uzmanı Kızılkaya: “Erteleme hastalığı, insani ilişkilerde ciddi sorunlara yol açıyor”

İletişim Uzmanı Kızılkaya: “Erteleme hastalığı, insani ilişkilerde ciddi sorunlara yol açıyor”

Genel 4.08.2022 10:29:43 0
İletişim Uzmanı Kızılkaya: “Erteleme hastalığı, insani ilişkilerde ciddi sorunlara yol açıyor”
Tarih: 04.08.2022 10:29 Güncelleme: 04.08.2022 10:29
Bitlis’te Aile Danışmanı ve İletişim Uzmanı olarak görev yapan Özkan Kızılkaya, son yıllarda artan erteleme hastalığının insani ilişkilerde ciddi sorunlara yol açtığını söyledi.
Halk arasında erteleme hastalığı olarak bilinen "Procrastination", günümüz modern toplumunda oldukça yaygın olarak görülmeye başladı. Kişinin yapması gereken işi; zamanı, enerjisi ve imkânı olmasına rağmen bir ya da birkaç kez ertelemesi, işi yapmaktan kaçınması olarak tanımlanan erteleme hastalığı, kişinin günlük hayatını olumsuz etkiliyor. Erteleme hastalığının son dönemlerin en ciddi problemleri arasında yer aldığını söyleyen Kızılkaya, ertelenen işlerin çoğu zaman farkında olunmadığını ve bu yüzden günlük hayatta artık insanların hiçbir yere yetişemediğini ve hiçbir işin tam yapılmadığına dikkat çekti.

“Her ertelediğimiz olayda ötelenmeye ve ötekileşmeye başlıyoruz”
Erteleme hastalığının ciddi sorunlara dönüştüğünü dile getiren İletişim Uzmanı Kızılkaya, “Günlük hayatta özellikle en çok yakın noktaları erteliyoruz. Çünkü günlük hayatta unuttuğumuz bir şey var. Yapmak zorunda olduğumuz işlerimiz ve eylemlerimiz var. Bizler bunu yaparken günlük hayatta mecburen bazı durumlarımızı bekletiyoruz. Bu beklettiğimiz bazı durumlar aslında farkında olmadan uzaklaştığımız durumlardır. Bu yüzden bazen ertelediğimiz duygularımızın yetişebilme ihtimalini kendimizde bırakıyoruz ama bu da çok mümkün olmuyor. Çünkü bu artık bir hastalığa dönüşmeye başladı. Mesela diyelim ki çok sevdiğiniz bir işiniz var ama siz diyorsunuz ki ben bunu yarın yapacağım. Yarının sizin için garantisi ne, bu garantiyi size sunan ne veya kim? Biz bunun çoğu zaman farkında değiliz. Bu yüzden günlük hayatta dikkat ederseniz artık hiçbir yere yetişemiyoruz ve hiçbir işimizi tamamıyla yapmıyoruz, çok çabuk sıkılmaya ve çok çabuk uzaklaşmaya başlıyoruz. Çünkü erteliyoruz ve öteliyoruz. Her ertelediğimiz olayda ötelenmeye ve ötekileşmeye başlıyoruz” dedi.

“Telekomünikasyon cihazlarıyla oluşan sanal dünyada gerçek dünyayı erteliyoruz”
Hastalığın bir süre sonra insanların hayatlarında olan kişileri olumsuz etkilediğini vurgulayan Uzman Kızılkaya, “Erteleme hastalığında dikkat ederseniz bizi kendi işimizin dışında tutan şeyler var. Kendi yapmamız gereken eylemlerin dışında bizi maalesef kumpasa çeken olaylar var. Bunlar ise günlük hayatta kullandığımız telefon ve diğer telekomünikasyon cihazları ile geçirdiğimiz ihtiyaçtan da olması fazla olan zamandır. Peki biz bu zamanı kime ayırıyoruz? Eşimize, çocuklarımıza, akrabalarımıza ve işimize değil tamamen oluşturduğumuz sanal dünyada gerçek dünyayı bekletiyoruz. Gerçek dünyada beklettiğimiz bütün gerçekliklerle belli bir süre sonra yüzleşiyoruz. Bunu eşimizden, çocuklarımız, sevdiğimiz ve değer verdiğimiz akrabalarımızdan ne kadar uzaklaştığımızı fark ederek anlayabiliyoruz” diye konuştu.

“Ertelenen sadece zaman değil”
Erteleme hastalığından kurtulabilmek için kişinin ilk önce kendi merkezindeki fıtratının farkına varması gerektiğini dile getiren Kızılkaya, “Bir ailede çocuk baba şunu yapalım mı? Diye sorduğundan baba ‘şimdi değil’ diye cevap veriyor. En son çocuk büyüyüp baba yaşlandığı zaman baba, ‘oğlum birlikte şunu yapalım mı?’ Diye sorunca çocuk ‘şimdi değil’ cevabını veriyor. Ertelenen sadece zaman değil. Zamanın içindeki duygular, yaşantılar ve birlikteliklerdir. Bu yüzden ben bugün ertelediğim duygunun yarın ne kadar sahibiyim buna dikkat etmemiz gerekiyor. Bizler de özellikle şunu diyoruz; erteleme hastalığından kurtularak önce kendimizle ve kendimizden sonra olanlarla erteleme duygularından kurtulup onlarla birlikte ve odak noktamızı geliştirecek duyguları yaşayalım” ifadelerini kullandı.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

Adalet Bakanlığı’na 20 bin personel alınacak


Van İş İlanları

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Kamuya 2.659 Yeni Personel Alımı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

Sağlık Bakanlığı 3 Bin 658 İşçi Alımı Kura Sonuçları Açıklandı! İşte Detaylar


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Milli güreşçi Sarıçiçek dünya üçüncüsü oldu


Van Spor

Malatya Voleybol deplasmanda, Nicer Hotel Voleybol evinde galip geldi


Van Spor

TFF 2. Lig: Elazığspor: 2 - Karaman FK: 0


Van Spor

Fenerbahçe'de Şok Karar: İrfan Can ve Cenk Tosun Kadrodan Çıkarıldı


Van Spor

Kars 36 Spor: 4 Şırnak Petrol Spor: 1


Van Spor

Nesine 3. Lig: Malatya Yeşilyurt Spor: 0 - Erciyes 38 Futbol: 0


Van Spor

Bitlis Spor 1916, Ağrı Doğubeyazıt’ı 1-0 mağlup etti


Van Spor

Necdet Ayaz, adının verildiği sahada eşiyle birlikte koştu


Van Spor

Tarihi Gece: Ay-Yıldızlılar Bulgaristan'da Fırtına Gibi Esti!


Van Spor

Arda Güler'den Coşkulu Mesaj: "Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin!"


Van Spor

A Milli Takım'dan Bulgaristan'da 6 gollü tarihi zafer


Van Spor

Kars’ta sporun enleri ödüllendirildi


Van Spor

Yeşilyurtspor evinde ilk galibiyetini almak istiyor


Van Spor

Kars 36 Spor, Şırnak Petrol Spor karşılaşmasının hakemleri belli oldu


Van Spor

Okan Buruk'tan Berkan Kutlu Kararı: Galatasaray'da Yol Ayrımı


Van Spor

Yıldız Futbolcudan Jose Mourinho İtirafları: "Her Gece 'Miki, Lütfen Git' Mesajı Atıyordu"


Van Spor

Galatasaray Başkanı Özbek'ten Flaş Kerem Açıklaması: "TFF İnceleme Başlattı, FIFA ve UEFA Cezaları Var"


Van Spor

Erol Bulut, Süper Lig'e Antalyaspor ile Dönüyor: "2 Yıllık İmza"


Van Spor

Real Madrid'den Kritik Hamle: Nico Paz'ın Geri Dönüşü Arda Güler'in Önünü Kesecek mi?


Van Spor

Galatasaray, Okan Buruk ile Yeni Sözleşmeyi Açıkladı: "Resmileşti"


Van Spor

Galatasaray'da Transfer Rüzgarları: Icardi'nin Geleceği ve Barış Alper'in Yeni Sözleşmesi


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ