İklim değişikliği Posof’ta arıları olumsuz etkiledi

İklim değişikliği Posof’ta arıları olumsuz etkiledi

Genel 18.10.2023 12:53:44 0
İklim değişikliği Posof’ta arıları olumsuz etkiledi
Tarih: 18.10.2023 12:53 Güncelleme: 18.10.2023 12:53
İklim değişikliği Ardahan’ın Posof ilçesini de etkisi altına alınca, canlılar da bu durumdan etkilendi.
Kafkas ırkının arı kaynağı olan Ardahan’ın Posof ilçesinde arıcılar da sıkıntı çekmeye başladı. İklimin değişmesi ve havaların soğuması arı ölümlerini de artırınca çözüm için konferans düzenlendi. Posof İlkokulu salonunda düzenlenen konferansa Posof’taki arıcılar katıldı.
Konferansta Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kemal Yazıcı, Posof İlçe Tarım Müdürü Güneş Tekin, Posof Arıcılar Dernek Başkanı Köksal Seyhan ve Anaarı Yetiştiriciliği Gen Merkezi Görevlisi Selçuk Bayraktar tarafından arıcılara önemli bilgiler verildi.
Havaların soğuk olması sebebiyle arılarda üretimin olmaması ve yaşlı arıların bit salgınından dolayı ölmeleri sebebiyle kovanların boş kaldığı ve bal üretiminin yok olduğu belirtildi.
Açıklamalarda, yaz döneminde yapılması gerekenlerin kolonilere güçlendikçe üstlük atılması, ana değişimi oğul çıkışlarının takip edilmesi, hastalıklı arıların yanlarına kovan götürülmemesi, bal hasadının yağma çıkmayacak şekilde akşam serinde yapılması, kovanların numaralı sisten ile takip edilmesi ve düzenli çalışılması olduğu anlatıldı.

Arıcılara tavsiyelerde bulunuldu
Kışlatma öncesi yapılması gerekenler: Hastalıklı kovanların ve çerçevelerin imha edilmesi, ilaçlamaların yapılması, kovanların daraltılıp kışa hazır şekilde bekletilmesi, bahar döneminde bölgedeki tüm arıcıların ilaçlamaları aynı tarihte yapılması, arı nakillerinde ilçe tarım ve orman müdürlüğü ne bildirilip kontrollü bir şekilde sevk edilmesi, bölge hastalıklı koloni varsa uzak tutulup tedbir alınması.
Güz dönemi yapılması gerekenler: Yiyeceği eksik kolonilere yiyecek takviyesi yapılması, Varroa için ilaç uygulamalarının yapılması, kolonilerin strafor ile daraltılması, arılıkta yağmalara sebep olacak çalışmaların yapılmaması, arı kontrollerinin gün içerisinde değil akşam serininde yapılması.
Bahar dönemi yapılması gerekenler: Erken ilkbaharda hava sıcaklığının uygun olduğu zamanda kovan içi straforlarının daraltıp sık tutulması, ilaçlama yapılması, Kovanların pürmüz ile yakılıp hijyene dikkat edilmesi, koloni geliştikçe çerçeve verilmesi, çıkan oğulların şerbet ile desteklenmesi, ihtiyaca göre bütün kolonilerin şerbetlenmesi, en az iki kez sirkeli şerbet verilmesi, havalar iyice ısınmadan bezlerin ve straforların erken çıkarılmaması.
Program sonunda katılan arıcılara bu bilgiler kayıtlı olarak verildi.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Elazığ’da voleybol müsabakaları tamamlandı


Van Spor

Aslan, Avrupa'da yara aldı! Union Saint-Gilloise engelini aşamadı


Van Spor

Bilek Güreşi İl Birinciliği Yarışması nefes kesti


Van Spor

Korkut’ta okçuluk kurslarına yoğun ilgi


Van Spor

Geleceğin buz hokeycileri ilk adımlarını attı


Van Spor

Elazığspor İstanbul’a gitti


Van Spor

Milli takım kampından Elazığ’a gurur mesajı


Van Spor

Battalgazi’de 3 Bant Bilardo Turnuvası sona erdi


Van Spor

ETÜ ağır sıklette rakip tanımadı


Van Spor

Ağrı 1970 Spor’da büyük kriz: 17 futbolcuya ceza, kadro 7 oyuncuya düştü


Van Spor

İbrahim Hacıosmanoğlu'ndan Net Açıklama: Ligler Devam Edecek, Temizlik Süreci Hız Kesmeyecek!


Van Spor

Susuz’da okular arası futbol turnuvası sürüyor


Van Spor

Elazığ Belediyespor Kadın Voleybol Takımı, galibiyete uzandı


Van Spor

Sarıkamış’ta voleybol turnuvası heyecanı


Van Spor

Çakmur’dan ailelere ve sporculara teşekkür


Van Spor

Elazığ 1. etap kros yarışmasında bölge birincisi


Van Spor

Erzincanlı badmintonculardan uluslararası şampiyonada 3 altın, 2 bronz madalya


Van Spor

Atatürk Üniversitesi boks takımı, Türkiye şampiyonasından madalyalarla döndü


Van Spor

ETÜ spor kulübü Hemsball Türkiye şampiyonasından çifte kupayla döndü


Van Spor

Ciritte final müsabakalarının iptaline tepki


Van Spor

Iğdır FK - Erzurumspor FK maçının ardından


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ