II. Abdülhamid’in tahta çıkışına özel yapılmıştı: Bölgede sadece o ayakta kaldı

II. Abdülhamid’in tahta çıkışına özel yapılmıştı: Bölgede sadece o ayakta kaldı

Kültür Sanat 5.07.2024 10:36:10 0
II. Abdülhamid’in tahta çıkışına özel yapılmıştı: Bölgede sadece o ayakta kaldı
Tarih: 05.07.2024 10:36 Güncelleme: 05.07.2024 10:36
Elazığ’ın Maden ilçesinde, Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci senesine özel yaptırılan 125 yıllık saat kulesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bugüne ulaşan tek saat kulesi olarak dikkat çekiyor.
1899 yılında Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci senesine özel Maden ilçesinde yapılan saat kulesi, turizme hizmet ediyor. 25’inci yıla özel 25 sıra kesme ve 25 sıra cüruf taşı ile yapılan yapı bir zamanlar yıkılmaya yüz tutsa da 2018 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bugüne ulaşan tek saat kulesi olarak dikkat çeken yapı, ilçe turizminin önemli yapısı olarak dikkat çekiyor.
Maden saat kulesi hakkında bilgi veren Bakır Maden Kültür, Turizm, Kalkınma ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Deniz Seyrek, "Maden saat kulesi, 1899 yılında Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25’inci senesinde yapılan Türkiye’nin farklı bölgelerindeki saat kulelerinden birisi. O dönemde 30 civarı saat kulesi yapılmış. Onlardan birisi de Maden ilçemizdeki bu saat kulesi. Diğerlerinden ayıran özellikleri var. Saat kulesinde Maden’in yerel malzemesi olan cüruf taşı kullanılmış durumda. Aynı zamanda 25’inci yılı simgelemesi amacıyla kulanın altından çatı kısmına kadar 25 sıra kesme taşı, 25 sıra da cüruf taşı ile özel bir görüntü verilmiş” dedi.

Doğu ve Güneydoğu’da bugüne ulaşan tek saat kulesi
Maden saat kulesinin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde günümüze ulaşan tek saat kulesi olduğunu kaydeden Başkan Seyrek, "Siirt ve Mardin’de de o dönemde yapılmış ama günümüze ulaşamamış. Saat kulesi 2017 yılında harap hale gelmişti. Saatleri kaybolmuş, çatısı çökmüş ve kapısı yok olmuş durumdaydı. O dönemde bir restorasyondan geçti. Güzel bir restorasyon olduğunu söyleyebiliriz. Tekrardan ilçe halkına ve turizme hizmet etmeye başladı. İlçemizin simgelerinden biri olmayı sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Haber Kaynak : İHA
Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ