Mısır'ın Şarm el-Şeyh kentinde düzenlenen "Barış için Gazze Zirvesi", zirvenin kendisinden önce başlayan diplomatik bir gerilimle gölgelendi. İsrail basını ve Türk medyasına yansıyan iddialara göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın keskin bir hamlesi, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun zirveye katılmasını engelledi.
Uçakta Bekleme Manevrası: İniş İptal mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirveye katılmak üzere Türkiye'nin TUR kodlu resmi uçağıyla Şarm el-Şeyh'e doğru yola çıktı. Ancak uçağın inişe geçmek üzere olduğu sırada beklenmedik bir gelişme yaşandı. İniş için alçalan uçak, pisti pas geçerek Kızıldeniz semalarında tur atmaya başladı. Bu manevra, kulislerde anında yankı buldu.
Sebep olarak, tam o sırada İsrail Başbakanı Netanyahu'nun da zirveye katılacağına dair haberlerin yayılması gösterildi.** Türk kaynakları, bu haberi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Netanyahu ile aynı platformu paylaşmayı reddederek uçağa "Geri dönün" talimatı verdiğini öne sürdü.
"İkinci One Minute" Yorumu ve Geri Dönüş
TGRT Haber Ankara Temsilcisi Fatih Atik, sosyal medyadan yaptığı açıklamada bu durumu "Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ikinci 'one minute' vakası" olarak nitelendirdi. Atik, "Netanyahu'nun geleceğini duyan Erdoğan, havada 'Geri dönün' talimatı verdi. Açıklama gelince uçak iniş yaptı" ifadelerini kullandı.
Yaşananlara ilişkin detayları aktaran TGRT Haber Genel Yayın Yönetmeni Ercan Seki ise, uçaktaki anları canlı yayında anlattı. Seki'ye göre, Erdoğan'ın bu keskin tavrı Netanyahu'yu zirveye katılmaktan vazgeçirdi. Seki, "Bu tavrı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başkası yapamazdı. Erdoğan daha havadayken zirveye damgasını vurdu" yorumunu yaptı.
İsrail Basını: “Veto Erdoğan'dan Geldi”
Olayın uluslararası medyadaki yansımaları da iddiaları destekler nitelikteydi. İsrail'in önde gelen gazetelerinden Israel Hayom, Netanyahu'nun katılımının iptal edilmesinin ardındaki ismin Cumhurbaşkanı Erdoğan olduğunu yazdı. Gazeteye göre, Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'ye ilettiği mesajda, "Netanyahu katılırsa uçağı inmeyecek" demişti.
Fransız haber ajansı AFP de konuya dair diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimi ve diğer liderlerin desteğiyle Netanyahu, Mısır'daki toplantıya katılmadı" ifadesine yer verdi. Kaynaklar, Erdoğan'ın uçuş sırasında Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinin belirleyici olduğunu ve Netanyahu'nun da Amerikalı ve İsrailli yetkililerle yaptığı istişarelerin ardından katılmama kararı aldığını aktardı.
Zirve Siyasi Mesajlarla Başladı
Tüm bu arka plan geriliminin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uçağı nihayet iniş yaptı ve Erdoğan, zirvenin düzenlendiği Uluslararası Fuar Merkezi'ne giderek Mısır Cumhurbaşkanı Sisi tarafından karşılandı. Zirve, başlamadan önce yaşanan bu diplomatik krizle, bölgedeki derin siyasi ayrılıkları bir kez daha gözler önüne serdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tavrı, İsrail'e yönelik sert eleştirileriyle bilinen Türkiye'nin Gazze konusundaki uzlaşmaz duruşunun da net bir göstergesi olarak yorumlandı.