Hanefilerin Vacip, Şafiilerin Sünnet Saydığı Bayram Namazı Nasıl Kılınır?

Bayram Namazı'nın Hanefi ve Şafi Mezhebine göre kılınışı.

Van Haberleri 9.04.2024 15:02:00 0
Hanefilerin Vacip, Şafiilerin Sünnet Saydığı Bayram Namazı Nasıl Kılınır?
Tarih: 09.04.2024 15:08 Güncelleme: 09.04.2024 16:48

Bayram namazı, Hanefi mezhebinde vacip, Şafi mezhebinde ise müekked sünnet olarak ifa edilen özel bir ibadet olarak kabul edilir. Yılda sadece iki kez kılınması ve diğer namazlardan farklı olması nedeniyle unutulmaya meyilli bu önemli namazın nasıl kılınacağı, her bayram öncesinde imamlar tarafından cemaate hatırlatılır.

BAYRAM NAMAZINININ VAKTİ VE NİYETİ

Bayram namazı için niyet ve vaktin doğru belirlenmesi son derece önemlidir. Güneşin doğup bir miktar yükseldiği zaman dilimi ile öğlen vaktinden kısa bir süre öncesine kadar bayram namazı kılınabilir. İbadet için niyetse, imamın "Niyet ettim bayram namazını imam olarak kılmaya", cemaatin ise "Niyet ettim bayram namazını kılmaya, uydum hazır olan imama" şeklinde yapılmaktadır.

BİRİNCİ REKATIN AYRINTILARI

Birinci rekâtta niyetin ardından ihram tekbiri alınır ve eller bağlanır. İnanışa göre farklılık gösteren zevaid tekbirleri ise Hanefilerde 3, Şafilerde ise 7 kez getirilir. Bu tekbirler süresince Hanefiler ellerini salarken, Şafiler ellerini bağlı tutar. Ardından Fatiha Suresi ve bir zammı sure okunduktan sonra rükû ve secdeye varılır, böylece birinci rekât tamamlanmış olur.

İKİNCİ REKATTA YAPILACAKLAR

İkinci rekâtta, Şafi mezhebine göre, ilk rekâtın aksine beş tekbir alınır ve sonra Fatiha ile zammı sure okunur. Hanefilere göre önce kıraat yapılır, ardından üç zevaid tekbiri verilir. Kıyam tamamlanıp rukû ve secdeler yerine getirildikten sonra bayram namazı son bulur. Burada önemli bir ayrıntı, ihram tekbiri ve Hanefi mezhebinde ikinci rekâtta rükû öncesinde getirilen tekbirin, zevaid tekbirlerine dahil olmadığıdır.

HUTBENİN ÖNEMİ VE İÇERİĞİ

Namazın ardından okunacak hutbe sünnettir ve cuma namazındaki gibi farz değildir. İmam hutbe okumadan evvel ve hutbeler arasında belirli sayılarda tekbir getirir. Hutbenin içeriği bayrama göre değişiklik gösterebilir. Ramazan Bayramı'nda genellikle fitre sadakası, Kurban Bayramı'nda ise kurban kesimi ve bu ibadetin hikmeti üzerinde durulur.

Bayram namazı, İslami geleneğin korunması ve manevi atmosferin yaşatılmasında büyük bir rol oynar. Her iki mezhebin inançlarına göre, dini ritüel her yıl büyük bir katılımla, coşku içinde icra edilmeyi sürdürüyor.

Kaynak: Van Postası Gazetesi

Haberi Sesli Oku

İŞ İLANLARI

TCDD'den Van İlinde İstihdam Fırsatı: 780 Personel Alımı İçin Başvurular Başlıyor!


Van İş İlanları

AFAD Van'dan İstihdam Hamlesi: 33 Daimi Arama ve Kurtarma Teknisyeni Alınacak!


Van İş İlanları

Van Erciş Şeker Fabrikası 105 Personel Alıyor: Kampanya Dönemi İş İmkânı


Van İş İlanları

Van YYÜ 60 Akademisyen Alımıyla Güçleniyor: Detaylar ve Başvuru Şartları


Van İş İlanları

SPOR HABERLERİ

Short Track’ta büyük gurur


Van Spor

PFDK’dan Yeşilyurtspor’a bahis cezası


Van Spor

A Milli Takım'ın play-off'taki rakibi Romanya oldu


Van Spor

3 Temmuz Stadı’nda sporcular daha güvenli ortamda spor yapacak


Van Spor

Iğdır’da "Çok Amaçlı Spor Salonu"nun temeli atıldı


Van Spor

Elazığ’da düzenlenen satranç turnuvası sona erdi


Van Spor

Elazığspor, hazırlıklarını sürdürüyor


Van Spor

Elazığ’da basketbol müsabakaları sona erdi


Van Spor

Yüksekova’da 24 kasım öğretmenler günü voleybol turnuvası başladı


Van Spor

Varto’da futbol kursu sürüyor


Van Spor

24Erzincansporlu 6 futbolcuya hak mahrumiyeti


Van Spor

Elazığsporlu futbolcuların cezaları belli oldu


Van Spor

TFF 2.Lig’de Yeni Malatyaspor, Adanaspor’a konuk olacak


Van Spor

Patnos’ta "Okul Sporları" müsabakaları başladı


Van Spor

Muş’ta 35 amatör spor kulübüne 2 milyon TL malzeme desteği


Van Spor

Erzurum Büyükşehir Belediyespor Kick Boksta Türkiye finallerinde


Van Spor

Tunceli’den kick boksta büyük başarı


Van Spor

Badmintonda Erzincan Telekom Spor ikinci oldu


Van Spor

Erzincan’ın kızları Ağrı’ya 5-0 yenildi


Van Spor

Aleyna Korkut’tan Çekya’da altın madalya


Van Spor

Ağrı Kadın Futbol Takımı, Erzincan’ı 5-0 mağlup etti


Van Spor

SON DAKİKA HABERLERİ